ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Game over» για Ερντογάν: Μόλις έσπασαν τα φρένα... σε νέο ναδίρ η λίρα

Σε νέο ιστορικό χαμηλό το τουρκικό νόμισμα

Η τουρκική λίρα βυθίζεται εκ νέου αυτή την ώρα καθώς μετά το άνοιγμα της αγοράς συναλλαγματος στην Τουρκία υποχώρησε ραγδαία σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του αμερικανικού νομίσματος: η σχέση ανταλλαγής διαμορφώθηκε στις 7,7865 για ένα δολάριο, μια υποχώρηση στην αξία της που υπεραίνει το 1,5%

Το εντυπωσιακό στη σημερινή κίνηση δεν είναι μόνο το μέγεθός της (είναι μεγάλο) αλλά κυρίιως το ότι γίνεται ελάχιστα 24ωρα μετά τη μεγάλη αύξηση του βασικού επιτοκίου της χώρας από την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, μια κίνηση που αναμενόταν μεσοπρόθεσμα τουλάχιστον να εκτονώσει τις πιέσεις το τουρκικό νόμισμα.

Η κίνηση είχε τεράστιο πολιτικό κόστος και χτυπά ευθέως την αξιοπιστία του Ερντογάν ο οποίος υπόσχεται πάγια ότι θα μειώσει τα επιτόκια γιατί τα υψηλά επιτόκια προκαλούν… πληθωρισμό.

Ωστόσο και αυτό το όπλο, που έγινε δεκτό με συγκρατημένη ικανοποίηση από τις αγορές την Πέμπτη, δε στάθηκε ικανό να σταματήσει το κύμα πωλήσεων της λίρας από τους τούρκους πολίτες με το που άνοιξαν τα ανταλλακτήρια σήμερα στην Τουρκία. Είναι φανερό πλέον ότι η εμπιστοσύνη στο νόμισμά τους έχει εξαερωθεί και μόνος τρόπος να ανακοπεί το κύμα φυγής είναι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων.

Η κίνηση της ισοτιμίας (USDTRY) απεικονίζει το θρίλερ στο τουρκικό νόμισμα που είναι σε εξέλιξη τα τελευταία 24ωρα και βαίνει προς τα τελευταία επεισόδια:

Την Πέμπτη, η ανακοίνωση-έκπληξη της τουρκικής κεντρικής τράπεζας σταθεροποίησε τη λίρα και η σχέση ανταλλαγής της με το δολάριο υποχώρησε (βελτιώθηκε) από τις 7,7 λίρες στις 7,55. Όμως αυτό κράτησε πολύ λίγο καθώς αμέσως η σχέση ανταλλαγής της λίρας άρχισε να σκαρφαλώνει και η αξία της βυθίζεται.

Από το πρωί σήμερα η σχέση ανταλλαγής έκανε άλμα από το 7,65 στο νέο ιστορικό ρεκόρ του 7,78.

Τα τουρκικά μέσα τηρούν σιγήν ιχθύος για τα παρεπόμενα της αύξησης του επιτοκίου.

Με τον γεωπολιτικό κίνδυνο να αυξάνει για την τουρκική οικονομία – η πλήρης συστράτευση του Ερντογάν με το Αζερμπαϊτζάν στον πόλεμο που από ότι φαίνεται ξεκινά μεταξύ της χώρας αυτής με την Αρμενία, αυξάνει την ανασφάλεια και την ροπή των Τούρκων να αλλάξουν το νομίσμά τους σε σκληρό συνάλλαγμα.

Πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμα και η γενναία αύξηση του επιτοκίου από την κεντρική τράπεζα στο 10,25, με δεδομένο τον πληθωρισμό της Τουρκίας που υπερβαίνει το 11%, αυτό σημαίνει ότι το πραγματικό επιτόκιο της λίρας παραμένει αρνητικό. Θα χρειαζόταν δηλαδή περισσότερες αυξήσεις επιτοκίου προκειμένου η λίρα να γίνει ελκυστική, κάτι που ο Ερντογάν δεν μπορεί να κάνει χωρίς να ακυρώσει τις υποσχέσεις του.

Πηγή: newmoney 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X