ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Έχουμε στενή επικοινωνία με τους εκπροσώπους των υποψηφίων...»

Τι δήλωσε ο Γενικός Έφορος Εκλογών

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών δρ Κώστας Κωνσταντίνου, στο πλαίσιο της δήλωσής του για την επανέναρξη της ψηφοφορίας στη 1 μ.μ., απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν έχει συμβεί κάτι αξιοσημείωτο, δήλωσε ότι η διαδικασία κυλά ομαλότατα, προσθέτοντας πως οι καιρικές συνθήκες έχουν βελτιωθεί, γεγονός που φαίνεται να διευκολύνει τους ψηφοφόρους να προσέλθουν στα εκλογικά κέντρα.

Ενημέρωσε πως ο ίδιος έχει μεταβεί σε ένα μεγάλο αριθμό εκλογικών κέντρων στη Λευκωσία και ότι έχει προσωπική άποψη για το τι συμβαίνει.

«Όλα κυλούν ομαλότατα και νομίζω ότι και το υπόλοιπο της εκλογικής διαδικασίας θα κυλήσει ομαλά ώστε στις 6 μ.μ. να κλείσουν οι κάλπες, να έχουμε τα αποτελέσματα και να μπορέσουμε το συντομότερο δυνατό να ενημερώσουμε το κοινό και τους υποψηφίους για την ετυμηγορία του κόσμου», συνέχισε ο Γενικός Έφορος.

Ερωτηθείς εάν είναι ικανοποιημένος με τα αυξημένα ποσοστά προσέλευσης των ψηφοφόρων, ο Γενικός Έφορος Εκλογών απάντησε καταφατικά προσθέτοντας ότι η ικανοποίησή του έχει να κάνει και με το γεγονός ότι «η εκλογική διαδικασία κυλά ομαλά και ότι ο καιρός έχει βελτιωθεί και κατ’ επέκταση η δυνατότητα να ανταπεξέλθουμε καλύτερα». «Οποιαδήποτε μικροπροβλήματα λύνονται και τα επιτελεία των Εφόρων εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση», συμπλήρωσε ο δρ Κωνσταντίνου.

Σε άλλη ερώτηση που σχετιζόταν με ενημέρωση δημοσιογράφου σε σχέση με αναφορές πως δόθηκαν δυο ψηφοδέλτια με προσυμπληρωμένα τα σημεία επιλογής σε εκλογικό κέντρο στην Κυπερούντα, ο δρ Κωνσταντίνου σημείωσε πως έχει επικοινωνήσει με τον Έφορο Εκλογής και δεν προκύπτει ότι έγινε τέτοια καταγγελία. «Αντιλαμβάνομαι ότι αν οποιοσδήποτε βγαίνει έξω από το εκλογικό κέντρο και επικαλείται το οτιδήποτε, αυτό δεν πρέπει να ανακυκλώνεται και να δημιουργούνται έτσι εντυπώσεις στο εκλογικό σώμα», υπογράμμισε ο Γενικός Έφορος.

Ενημέρωσε επιπλέον πως «ακόμα και σε περίπτωση που ο ψηφοφόρος μπει στο εκλογικό κέντρο και αλλάξει άποψη ή κάνει λάθος, έχει δικαίωμα να βγει έξω και να ζητήσει από τον προεδρεύοντα υπάλληλο να του αντικαταστήσει το ψηφοδέλτιο. Επομένως, ακόμα και σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν σαφείς οδηγίες, ούτως ώστε το ψηφοδέλτιο που θα ρίξει ο ψηφοφόρος στην κάλπη, να περιλαμβάνει τη δική του ετυμηγορία».

Όπως ανέφερε ο Γενικός Έφορος, δεν υπήρξε οποιαδήποτε καταγγελία σχετικά με μηνύματα από επιτελεία ή κόμματα.

Σημείωσε, επίσης, ότι έχει αναθέσει στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών να παρακολουθεί τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, εάν τηρούνται οι πρόνοιες της νομοθεσίας. «Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι συμβαίνει κάτι, τουλάχιστον σε βαθμό τέτοιο που να προκαλεί ανησυχία», όπως είπε.

Σε τοποθέτηση δημοσιογράφου ότι κόμματα και υποψήφιοι έχουν συμμορφωθεί με τη νομοθεσία και τις οδηγίες, ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανέφερε πως «εκεί που παρατηρούμε κάποιες παρεκκλίσεις, γίνονται αμέσως συστάσεις».

«Έχουμε στενή επικοινωνία με τους εκπροσώπους των υποψηφίων. Έχουμε πολύ καλή συνεργασία, και όπου υπάρχουν προβλήματα, το επιτελείο του Γενικού Εφόρου επικοινωνεί, ώστε στο πλαίσιο της συνεργασίας τα οποιαδήποτε προβλήματα ή παρερμηνείες, όσον αφορά τις πρόνοιες της νομοθεσίας, να επεξηγούνται και να επιλύονται άμεσα τα προβλήματα», είπε ο Γενικός Έφορος.

Τέλος, απαντώντας ερώτηση κατά πόσον υπήρξαν αναφορές για φωτογράφιση ψηφοδελτίων, απάντησε παραπέμποντας στις προηγούμενες του δηλώσεις, επισημαίνοντας ότι οι οδηγίες που δόθηκαν στους προεδρεύοντες υπαλλήλους είναι σαφείς.

«Απαγορεύεται η χρήση κινητού τηλεφώνου εντός του εκλογικού κέντρου και προφανώς απαγορεύεται και η φωτογράφιση ψηφοδελτίου. Αυτό αποτελεί ποινικό αδίκημα. Επομένως, εκεί και όπου αυτό γίνεται αντιληπτό ο προεδρεύων υπάλληλος ενεργεί άμεσα και ταυτόχρονα επιλαμβάνεται του θέματος ο επί καθήκοντι αστυνομικός στο εκλογικό κέντρο», κατέληξε ο Γενικός Έφορος.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση