ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ένταση στην Επιτροπή Ελέγχου με τους τέσσερις διορισμούς Αναστασιάδη

«Ping Pong» για ανήθικους χαρακτηρισμούς μεταξύ Σάβιας και Ελεγκτικής Υπηρεσίας

Παναγιώτης Ευριπίδου

Ένταση επικράτησε στο θέμα που συζητήθηκε στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής αναφορικά με το διορισμό τεσσάρων συμβούλων του Προέδρου της Δημοκρατίας σε έκτακτους υπαλλήλους αορίστου χρόνου. Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου φάνηκε έξαλλη στις δηλώσεις της ενώ δεν έλλειψαν τα «μαχαιρώματα» μεταξύ Σάβιας Ορφανίδου και Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

«Πρωτόγνωρο σκάνδαλο με σφραγίδα Αναστασιάδη»

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσης Παντελίδης, ως αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής, μίλησε για ένα «πρωτόγνωρο σκάνδαλο με τη σφραγίδα του Προέδρου Αναστασιάδη». Εξέφρασε την άποψη πως οι προσλήψεις των τεσσάρων συμβούλων έγιναν με πολιτικά κριτήρια, υπό τον όρο να εργαστούν μόνο για τη θητεία Αναστασιάδη, ο οποίος όρος και παραβιάστηκε στο τέλος καθώς μονιμοποιήθηκαν σε αορίστου χρόνου.

«Πήρε στο Προεδρικό Μέγαρο τις γραμματείς του και φρόντισε αυτές να μείνουν στο μισθολόγιο της δημόσιας υπηρεσία, να τις πληρώνουν οι Κύπριοι φορολογούμενοι για πάντα», είπε εν κατακλείδι ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ.

Ο Εκπρόσωπος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας μίλησε για «παράνομη πράξη», με αποτέλεσμα όπως είπε οι τέσσερεις σύμβουλοι του Προέδρου να παραμείνουν στο δημόσιο μέχρι αφυπηρετήσεως.

Εν συνεχεία, ο Εκπρόσωπος της Υπηρεσίας εξέφρασε τη λύπη του για τους χαρακτηρισμούς της Βουλεύτριας του ΔΗΣΥ, Σάβιας Ορφανίδου, καθώς κατά τα λεγόμενα του «χαρακτήρισε την πράξη ενημέρωσης της Βουλής από την Ελεγκτική Υπηρεσία ως πράξη ανήθικη».

Επίσης, πρόσθεσε πως «υπάρχει ο κίνδυνος το γεγονός αυτό να αποτελέσει ένα κακό προηγούμενο ούτως ώστε, επόμενες διακυβερνήσεις και κοινοβουλευτικοί συνεργάτες, μέσα από μια διοικητική πράξη να μετατρέπονται σε υπαλλήλους αορίστου χρόνου», ξεκαθαρίζοντας πως η Υπηρεσία είναι αντίθετη.

«Πρακτικές στοχοποίησης και εντυπωσιασμού»

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Σάβια Ορφανίδου, ξεκαθάρισε πως το φαινόμενο αυτό είναι διαχρονικό και έχει γίνει διαχρονικά μέχρι τον Απρίλιο του 2016, όπου και η Κυβέρνηση άλλαξε την νομοθεσία.

Ακολούθως, για τους συγκεκριμένους υπαλλήλους, σύμφωνα με την κα. Ορφανίδου, οι τέσσερις υπάλληλοι είχαν το δικαίωμα να κάνουν αίτημα για μετατροπή τους σε αορίστου χρόνου. «Με βάση τα δεδομένα είχαν κλείσει τους 30 μήνες διαρκής εργασίας μέχρι το τέλος του 2015, πριν την αλλαγή της νομοθεσίας», τονίζοντας πως «τα καθήκοντα τους ήταν πάγια και όχι πολιτικά και σύμφωνα με τον Διευθυντή Κοινωνικών Ασφαλίσεων ενέπιπταν στην κατηγορία απασχόλησης μισθωτού προσώπων».

Με αυτό το τρόπο η βουλεύτρια του ΔΗΣΥ, θέλησε να απαντήσει στις επικρίσεις πως δεν υπάρχει κάποιο νομικό επιχείρημα, καθώς «έγιναν με νόμιμες διαδικασίες».

Παράλληλα, αναφέρθηκε κατά της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, καθώς κατά τα λεγόμενα της, ήταν εις γνώση της Υπηρεσίας από το 2013 το θέμα και τα συμβόλαια, με μάλιστα απάντηση από την Διευθύντρια Υπηρεσίας και Προσωπικού το 2018.

Ακόμη, πρόσθεσε πως σε έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας το 2019 για αλλαγή του κανονισμού δεν υπήρχε η οποιαδήποτε αναφορά για το συγκεκριμένο θέμα, κάνοντας λόγο για επιλογή να το αναφέρουν στη Βουλή χωρίς να έχουν λάβει απαντήσεις από τη Προεδρία και το Τμήμα Διοίκησής και Προσωπικού.

Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε για «πρακτικές στοχοποίησης και εντυπωσιασμού εξυπηρετώντας σκοπιμότητες» με αποτέλεσμα εάν απολυθούν αυτές οι τέσσερις υπάλληλοι να ανοίξει «ο ασκός του Αιόλου» σε όσους είχαν μετατραπεί από αγορά υπηρεσιών σε αορίστου χρόνου.

Στα περί «ανήθικης πράξης» από την Ελεγκτική Υπηρεσία, διέψευσε κατηγορηματικά ότι είπε αυτούς τους χαρακτηρισμούς. «Αυτό που είπα είναι πως η δική μου προσωπική άποψη, το γεγονός αυτό στοχοποίησε συγκεκριμένα τις τέσσερις υπαλλήλους και μάλιστα με ειδική αναφορά σε αδελφότεκνη του Προέδρου της Δημοκρατίας, αυτό είναι κατά τη δική μου άποψη ανήθικο και αντιδεοντολογικό, και όχι η ενημέρωση που έκανε» είπε απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφου.

«Λαμβάνουν 3000 ευρώ - Μισθολογικό άλμα»

Σε δηλώσεις της η Βουλεύτρια του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, μίλησε για «διασπάθιση δημοσίου χρήματος και κατάχρηση εξουσίας», καλώντας την πολιτεία «να σεβαστεί τη νοημοσύνη των πολιτών». «Προσπαθούμε να μπλέξουμε τις διάφορες κατηγορίες αορίστου χρόνου, ορισμένου χρόνου, μισθωτούς και παροχής υπηρεσιών, για να ξελασπώσουμε μια πρωτοφανή περίπτωση που ίσχυσε στη Κυπριακή Δημοκρατία μόνο για τέσσερα άτομα», ανέφερε καυστικά.

Επίσης, για τα εν λόγω πρόσωπα, σύμφωνα με την κα. Χαραλαμπίδου ήταν «πολιτικοί διορισμοί», καταδεικνύοντας πως πρέπει να υποχωρήσουν με τη λήξη της θητείας του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Έθιξε επίσης και το μισθολογικό ζήτημα, καθώς με βάση όσα λέχθηκαν, «αναφερόμαστε σε πρόσωπα – γραμματειακό προσωπικό, τα οποία σήμερα λαμβάνουν 3000 ευρώ», εγείροντας το ζήτημα συνεχών προσαυξήσεων, «ακόμα και όταν ήταν παγιοποιημένες οι αυξήσεις στον δημόσιο τομέα» με αποτέλεσμα να φτάσουν μέσα σε 8 χρόνια σε ένα «άλμα μισθολογικό».

Τέλος, μίλησε για συναδέλφους που «διασπείρουν το φόβο», αναφορικά με τους υπαλλήλους αορίστου χρόνου.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X