ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
29° Λευκωσία,
04 Αυγούστου, 2021
sport fm - listen live

Έτσι εκλέγεται ο Πρόεδρος της Βουλής

Η διαδικασία

Μετά την ανάδειξη των 56 βουλευτών, τα βλέμματα πλέον στρέφονται στην εκλογή του νέου Προέδρου της Βουλής. Μέχρι τις 10 Ιουνίου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρία του σώματος αναμένεται έντονο παρασκήνιο στο πολιτικό σκηνικό.

Η πρώτη συνεδρία της νέας Βουλής περιλαμβάνει δύο σκέλη: την διαβεβαίωση των νέων βουλευτών και την ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου προέδρου του σώματος.

Όπως αναφέρεται στο Σύνταγμα «ο βουλευτής δίδει προ της αναλήψεως των καθηκόντων αυτού εν τη Βουλή και εις δημοσίαν συνεδρίαση αυτής την ακόλουθον διαβεβαίωση: Διαβεβαιώ επίσημως πίστιν και σεβασμό εις το Σύνταγμα και τους συνάδοντας αυτώ νόμους και εις την διατήρησιν της Ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητος της Δημοκρατίας της Κύπρου».

Τη διαβεβαίωση των βουλευτών θα διαδεχθεί η ψηφοφορία για την εκλογή του νέου Προέδρου εάν υπάρχουν πέραν του ενός υποψήφιοι. Χρειάζονται 29 ψήφοι για να εκλεγεί ο Πρόεδρος της Βουλής. Αν δεν γίνει εφικτή η εκλογή, ακολουθεί δεύτερη και Πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει τα 2/5 των θετικών ψήφων των παρόντων βουλευτών (δηλαδή 22 ψήφους). Σε περίπτωση που δεν καταστεί εφικτή η εκλογή, ακολουθεί και τρίτη ψηφοφορία όπου Πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται ο υποψήφιος που θα εξασφαλίσει τις περισσότερες ψήφους των παρόντων βουλευτών.

Σε περίπτωση που και στην τρίτη ψηφοφορία υπάρξει ισοψηφία, τότε η συνεδρία διακόπτεται και τα κόμματα διαβουλεύονται μεταξύ τους μέχρι να καταλήξουν σε λύση.

Πηγή: Η Καθημερινή

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση