ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Επαφές σε Αίγυπτο και Ιορδανία για τον Πρόεδρο

Στο επίκεντρο των επαφών η πρωτοβουλία της ΚΔ για δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα

ΚΥΠΕ

Η πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας για δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, θα βρεθεί στο επίκεντρο των επαφών σήμερα του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη στην Αίγυπτο και στην Ιορδανία.

Ο Πρόεδρος επισκέπτεται το πρωί στην Αίγυπτο και στη συνέχεια στην Ιορδανία, όπου θα έχει συναντήσεις με τους ηγέτες των δύο χωρών.

Όπως ανακοινώθηκε από την Προεδρία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, στο Προεδρικό Μέγαρο, στο Κάιρο, στις 8 το πρωί.

Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στην Ιορδανία, όπου θα έχει συνάντηση, στο Παλάτι Al Husseiniya, στο Αμμάν, με τον Βασιλιά Αμπντάλλα Β΄, και θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας.

Τις συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας θα απασχολήσουν οι εξελίξεις στην περιοχή, οι προσπάθειες για υλοποίηση της πρωτοβουλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου, για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους αμάχους στη Γάζα, και οι εξελίξεις στο Κυπριακό.

Θα συζητηθούν, επίσης, οι διμερείς σχέσεις Κύπρου με τις δύο χώρες, καθώς και θέματα που αφορούν τις σχέσεις της Αιγύπτιου και της Ιορδανίας με την ΕΕ.

Ο Πρόεδρος δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι συναντήσεις με τους ηγέτες της Αιγύπτου και της Ιορδανίας είναι καθοριστικές ως προς την προσπάθεια υλοποίησης της πρωτοβουλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας για δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στη Γενική Συνέλευση του ΚΕΒΕ, στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια και αυτή αναγνωρίζεται.

«Είδατε, ήμουν στη Λάρνακα στους Αμερικανούς, είμαστε σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τη Γαλλία, τα γειτονικά κράτη. Θεωρώ τις αυριανές συναντήσεις καθοριστικές ως προς την προσπάθεια υλοποίησης (της πρωτοβουλίας της Δημοκρατίας για δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου)», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι φαίνεται ότι δυστυχώς αυτή η απαράδεκτη κατάσταση με τον πόλεμο θα τραβήξει και απηύθυνε κάλεσμα για προστασία του άμαχου πληθυσμού.

«Αυτό πρέπει να είναι η προτεραιότητα, και εμείς θέλουμε να είμαστε έτοιμοι, εάν και εφόσον υπάρξουν εκείνα τα δεδομένα, να μπορούμε να υλοποιήσουμε τον ρόλο που λέμε ότι έχουμε, ένα ρόλο τον οποίο αναδεικνύουμε μέσα και από συγκεκριμένες πράξεις και πρωτοβουλίες», είπε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος θα συνοδεύεται από τον Υπουργό Εξωτερικών, Κωνσταντίνο Κόμπο, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη, και τη Διευθύντρια του Διπλωματικού του Γραφείου, Μαριλένα Ραουνά, θα επιστρέψει στην Κύπρο το απόγευμα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση