ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Επ. Προσφύγων: «Οστά ηρώων σε σκονισμένα κασελάκια της ΔΕΑ»

Το θέμα αποτελεί έγκλημα πολέμου από τον τουρκικό στρατό

Παναγιώτης Ευριπίδου

Συζητήθηκε στην Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής το θέμα των αγνοουμένων που αφορά την μετακίνηση οστών από ομαδικούς τάφους.

Το θέμα αποτελεί έγκλημα πολέμου από τον τουρκικό στρατό, με την Επιτροπή να αναφέρει πως υπάρχουν πληροφορίες για μετακινήσεις οστών από μια περιοχή σε άλλη.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, το ζήτημα αφορά την μετακίνηση των οστών των Ασσιωτών από το Ορνίθι στο Δίκωμο, μαζί με άλλες μετακινήσεις στον Κοντεμένο, στο Στρογγυλό, στη Λάπηθο, στην Αγκαστίνα, στον Κορνόκηπο και τον Άγιο Ιλαρίωνα.

Στην τοποθέτηση του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων, Νίκος Κέττηρος, ανέφερε ότι μέσω των μετακινήσεων εντοπίστηκαν κάποια υπολείμματα οστών, ενώ 2,500 από αυτά τα υπολείμματα οστών βρίσκονται σε σκονισμένα κασελάκια στο ανθρωπολογικό εργαστήρι της ΔΕΑ και δεν έχουν ταυτοποιηθεί.

«Φθάσαμε στο σημείο να δίνονται σε οικογένειες ένα δόντι και μια παλάμη για να κάνουν κηδείες ηρώων και αυτές οι 2,500 οστά να μην έχουν ταυτοποιηθεί λόγω κόστους», ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής.

«Για την ταυτοποίηση των 2.500 μικρών οστών απαιτούνται 1,5 εκ. ευρώ και η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να βρει τα χρήματα για να προχωρήσει η ταυτοποίηση», τόνισε ο κύριος Κέττηρος.

Ο εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής πλευράς στην Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους, Λεωνίδας Παντελίδης, δήλωσε ότι αναζητούνται τα οστά ακόμη 900 αγνοουμένων και πεσόντων.

Ενώπιον της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής, σημείωσε ότι εντός του 2021 ταυτοποιήθηκαν τα οστά 37 ατόμων, 29 αγνοουμένων και 8 πεσόντων.

Ο Λεωνίδας Παντελίδης, εκτίμησε ότι μπορούν να ταυτοποιηθούν τα οστά ακόμη 120 αγνοουμένων, από μικρά τεμάχια οστών, τα οποία βρίσκονται στο ανθρωπολογικό εργαστήριο. Σε ομαδικούς τάφους, εκτός από τα μεγάλα οστά, βρέθηκαν και χιλιάδες μικρά τεμάχια, περίπου 2,500, τα οποία πρέπει να ταυτοποιηθούν.

Τόνισε πως υπάρχει πρόβλημα με τους συγγενείς, πολλοί από τους οποίους δεν αποδέχονται τα μικρά τεμάχια και ζητούν μεγάλα τεμάχια.

Ακόμη, επτά συνεργία συνεχίζουν τις εκσκαφές σε περιοχές, όπου υπάρχουν πληροφορίες για ύπαρξη οστών αγνοουμένων.

Ο εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής πλευράς στην ΔΕΑ, σημείωσε ότι χρησιμοποιούνται νέες τεχνολογίες, για εντοπισμό τάφων. Μηχανήματα υπερήχων και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, με κάμερες που εντοπίζουν διαφοροποιήσεις στο έδαφος και άλλες πληροφορίες.

Ακόμη, αναφέρθηκε πως τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να φθάσει στην Κύπρο Πορτογάλος ειδικός, μαζί με την ομάδα του, για να δώσει πληροφορίες για σκυβαλότοπο, κάτω από τον οποίο υπάρχουν πληροφορίες ότι βρίσκονται οστά αγνοουμένων.

Ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου ανέφερε ότι η κατάσταση είναι τραγική αναφορικά με τον εντοπισμό και ταυτοποίηση των αγνοουμένων.

Κατήγγειλε την σκληρή και απάνθρωπη στάση της τουρκικής πλευράς, η οποία αρνείται να δώσει πρόσβαση στα αρχεία της, κυρίως σε περιοχές γύρω από την Κερύνεια.

Σημείωσε πως η πλειονότητα των οστών τα οποία αναζητούνται μετακινήθηκαν σε άλλους χώρους.

«Μέχρι σήμερα δεν κατέστη δυνατό να ταυτοποιηθούν 50 με 60 κασόνια με ψεκασμένα οστά. Τεμάχια εστάλησαν σε πολλά εργαστήρια του εξωτερικού, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχουμε κάποιο αποτέλεσμα», είπε ο κύριος Φωτίου.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Κάρουλλας κατήγγειλε την απάνθρωπη στάση της Τουρκίας. Τόνισε ότι πρέπει να προχωρήσει η ταυτοποίηση των οστών στο ανθρωπολογικό εργαστήριο, ανεξαρτήτως κόστους.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρίστος Σενέκης, δήλωσε ότι είναι απογοητευτικές οι έρευνες λόγω άρνηση της Τουρκίας να συνεργαστεί. «Αποτελεί προσβολή για το κράτος μας, η μη ταυτοποίηση μικρών τεμαχίων οστών, στο ανθρωπολογικό εργαστήριο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μιχάλης Γιακουμής, τοποθετήθηκε καταγγέλλοντας την απάνθρωπη στάση της Τουρκίας στο ζήτημα των οστών των αγνοουμένων.

 

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση