ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ενώπιον της Ολομέλειας το νομοσχέδιο για τα σκούτερ

Τι περιλαμβάνει η νομοθεσία

ΚΥΠΕ

Ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής στις 14 Ιουλίου θα τεθεί προς ψήφιση η νομοθεσία για τα σκούτερ, η οποία συζητήθηκε την Πέμπτη στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών. 

Ο Μαρίνος Μουσιούττας, Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής ΔΗΠΑ, ανέφερε ότι μέχρι τώρα τα σκούτερ κυκλοφορούν στην Κύπρο χωρίς να υπάρχει κάποια ρύθμιση. Ακόμη, εξήγησε ότι η νομοθεσία που θα τεθεί στην Ολομέλεια αφορά στη ρύθμιση του πού θα διακινούνται, πώς θα διακινούνται, τη μέγιστη ταχύτητα που θα είναι 20 χλμ., την υποχρεωτική χρήση κράνους στα σκούτερ, τη διακίνησή τους στους ποδηλατόδρομους και όχι στο οδόστρωμα του δρόμου. Θα δικαιούνται οι τοπικές αρχές να εκδίδουν άδειες για χρήση των σκούτερ σε πλατείες ή πεζόδρομους στα όρια των δήμων και των κοινοτήτων, καθώς επίσης και σε δρόμους στους οποίους η μέγιστη ταχύτητα είναι 30 χλμ., πρόσθεσε.

«Θεωρούμε ότι με τη ρύθμιση αυτή θα σταματήσει η ανεξέλεγκτη χρήση αυτών των οχημάτων και θα μπει μια τάξη», δήλωσε ο κ. Μουσιούττας, προσθέτοντας ότι θα υπάρχει και εξώδικη ρύθμιση για το παράπτωμα της χρήσης των σκούτερ είτε με μεγαλύτερη ταχύτητα είτε σε χώρους όπου δεν επιτρέπεται και ότι αρμόδια γι’ αυτό είναι η Αστυνομία και οι τροχονόμοι στις τοπικές αρχές. «Η χρήση των σκούτερ θα επιτρέπεται σε άτομα άνω των 14 ετών», διευκρίνισε.

Ο Γιαννάκης Γαβριήλ, Βουλευτής ΑΚΕΛ, δήλωσε ότι είναι «πρώτιστο μέλημα όλων μας η οδική ασφάλεια, η ανάπτυξη της οδικής συνείδησης και η επιμόρφωση του κοινού, ούτως ώστε να μπορούν οι οδηγοί να σέβονται τους οδηγούς των συσκευών αυτών, με απώτερο στόχο την ανάπτυξη της μικροκινητικότητας και της χρήσης τέτοιων συσκευών, οι οποίες είναι φιλικές προς το περιβάλλον και θα συμβάλουν στη μείωση των ρύπων και της αστικής κινητικότητας».

Σήμερα, επεσήμανε, απαντήθηκαν μερικά από τα σοβαρά ερωτήματα που είχαν τεθεί στις προηγούμενες συνεδρίες της Επιτροπής, αλλά παραμένει αναπάντητο το ερώτημα ποιος θα έχει την ευθύνη εφαρμογής της νομοθεσίας, αφού η εκπρόσωπος της Ένωσης Δήμων ενημέρωσε ότι οι Δήμοι αδυνατούν να εφαρμόσουν τη νομοθεσία. Εκτός αυτού, συνέχισε, υπάρχουν και άλλα ζητήματα, όπως η συνύπαρξη των πεζών και των οδηγών σκούτερ σε δρόμους κοινής χρήσης καθώς επίσης και το ζήτημα της εφαρμογής της νομοθεσίας. 

«Ως κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ έχουμε δηλώσει για ακόμη μια φορά την πρόθεσή μας να συνεργαστούμε με τους αρμόδιους φορείς για τη δημιουργία ενός νομοθετικού πλαισίου χρήσιμου και χρηστικού προς το κοινό», κατέληξε. 

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση