ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ενημερώνονται οι «μελλοθάνατοι» για τις κυρώσεις

Ηχηρό δικηγορικό γραφείο φαίνεται να βρίσκεται στη νέα λίστα

24news team

Άνω των πέντε είναι τα γραφεία στα οποία θα επιβληθούν κυρώσεις σύμφωνα με ανθρώπους που φέρονται να είδαν την σχετική λίστα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως πρόκειται κυρίως για μικρομεσαία γραφεία, δικηγορικά και υπηρεσιών, τα οποία λειτουργούσαν κάτω από το «ραντάρ».

Πάντως, πηγές αναφέρουν πως τουλάχιστον ένα ηχηρό όνομα δικηγορικού γραφείου φέρεται να βρίσκεται στην εν λόγω λίστα.

Οι ενδιαφερόμενοι σύμφωνα με πηγές του 24news ήδη έχουν αρχίσει να ενημερώνονται πως θα ενταχθούν σε λίστα παγώματος των περιουσιακών τους στοιχείων λόγω παραβίασης των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας.

Να σημειωθεί πως νωρίτερα έγινε γνωστό ότι την Παρασκευή οι αρμόδιες αρχές ΗΠΑ και Βρετανίας θα ανακοινώσουν την νέα λίστα με φυσικά και νομικά πρόσωπα στην Κύπρο που θα τεθούν σε καθεστώς κυρώσεων.

Υπενθυμίζεται πως τον Απρίλιο οι ΗΠΑ και η Βρετανία είχαν θέσει φυσικά πρόσωπα και νομικές οντότητες στην Κύπρο υπό καθεστώς κυρώσεων.

Πώς άνοιξε ο ασκός του Αιόλου

Γύρω στις αρχές Απριλίου, δύο Κύπριοι βρέθηκαν στη λίστα κυρώσεων της βρετανικής Κυβέρνησης λόγω επαγγελματικής σύνδεσης με τους Ρώσους ολιγάρχες Ρόμαν Αμπράμοβιτς και Αλισέρ Ουσμάνοφ, οι οποίοι επίσης τελούν υπό καθεστώς κυρώσεων λόγω της σχέσης τους με το καθεστώς Πούτιν.

Όπως είχε ανακοινώσει το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών, οι κυρώσεις αφορούσαν τους Δημήτρη Ιωαννίδη και Χριστόδουλο Βασιλειάδη.
Ο κ. Ιωαννίδης είναι επαγγελματίας πάροχος οικονομικών υπηρεσιών. Θεωρείται από το Λονδίνο ως υπεύθυνος για τη δημιουργία των «θολών υπεράκτιων δομών» που χρησιμοποίησε ο Αμπράμοβιτς για να κρύψει περιουσιακά στοιχεία άνω των 760 εκατομμυρίων λιρών, ώστε να μην καλυφθούν από τις κυρώσεις σε βάρος του μετά από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Μεταξύ αυτών και η έπαυλη αξίας 90 εκ. λιρών στο δυτικό Λονδίνο.

Ο δικηγόρος κ. Βασιλειάδης θεωρείται ότι βρίσκεται «στο επίκεντρο ενός δικτύου trust και υπεράκτιων εταιρειών» που σχετίζονται με τον Ουσμάνοφ. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μέσα από αυτό το δίκτυο ο Αζερο-ρώσος επιχειρηματίας αποπειράθηκε να αποκρύψει την ιδιοκτησία της ιστορικής αγγλικής έπαυλης του 16ου αιώνα Sutton Place, η οποία πλέον εμφανίζεται να ανήκει σε εταιρείες ιδιοκτησίας του Βασιλειάδη.

ΠτΔ – «Είναι η ευκαιρία μας για να τελειώνουμε με αυτό το θέμα»

«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να θεωρεί ότι μπορεί να παραβιάζει, δημιουργώντας πρόβλημα την ίδια στιγμή και στο όνομα της χώρας μας»

Στο πλαίσιο δηλώσεων του τον προηγούμενο μήνα, ο ΠτΔ είχε αναφέρει πως «θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται, ώστε η χώρα μας να μη θεωρείται ότι είναι μια χώρα η οποία παραβιάζει κυρώσεις».

Συγκεκριμένα δήλωσε: «Εκείνο που θέλω να επαναλάβω είναι ότι εμείς, από τη δική μας πλευρά, πράττουμε ό,τι είναι δυνατό, θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται να γίνει, έτσι ώστε η χώρα μας, σε καμία απολύτως περίπτωση, να μη θεωρείται ότι είναι μια χώρα η οποία παραβιάζει κυρώσεις, δεν εφαρμόζει κυρώσεις και ούτω καθεξής.

Είναι η ευκαιρία μας, σε εισαγωγικά και χωρίς εισαγωγικά για να τελειώνουμε με αυτό το θέμα, να καθαρίσει μια και καλή το όνομα της χώρας μας. Γίνεται μια προσπάθεια εδώ και πολλά χρόνια, δεν είναι αυτές τις μέρες που ξεκίνησε. Διαχρονικά έγιναν προσπάθειες και αυτές οι προσπάθειες έφεραν αποτέλεσμα.

Αυτό το αποτέλεσμα ο στόχος μας είναι να το βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο σε σχέση πάντα και με την εντύπωση που υπάρχει για τη χώρα μας, αλλά και για την πραγματικότητα, το τι πραγματικά συμβαίνει σε αυτούς τους τομείς. Και δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να θεωρεί ότι μπορεί να παραβιάζει, δημιουργώντας πρόβλημα την ίδια στιγμή και στο όνομα της χώρας μας, να συνεχίζει με αυτού του είδους της συμπεριφορές. Από εκεί και πέρα, θα δούμε τα στοιχεία, οι αρμόδιες Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι έτοιμες ανά πάσα στιγμή να τα μελετήσουν, να τα αξιολογήσουν και θα είμαστε εδώ να μιλήσουμε και πάλι».

Ερωτηθείς αν υπάρχει πληροφόρηση για νέα λίστα ή προσθήκη και άλλων προσώπων, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πως «εκείνο που μπορώ να σας πω είναι ότι θα υπάρξουν και άλλες καταχωρήσεις, χωρίς να μιλώ για υπηκόους της Κυπριακής Δημοκρατίας, γενικότερα, χωρίς να αποκλείω να υπάρχουν και οντότητες, ή νομικά ή φυσικά πρόσωπα που βρίσκονται εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εμάς εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι οι οποιεσδήποτε πληροφορίες να μας δοθούν το συντομότερο και επαναλαμβάνω πως θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατό. Δεν θα επιτρέψουμε να αλλοιωθεί αρνητικά το όνομα που υπάρχει για τη χώρα μας».

Το πρώτο πακέτο με τα στοιχεία των κυρώσεων

Ο Πρόεδρος ανέφερε πως στις 8 Μαΐου λήφθηκαν οι πρώτες πληροφορίες σχετικά με τις κυρώσεις από τις ΗΠΑ, το οποίο παραπέμφθηκε άμεσα στον Γενικό Εισαγγελέα.

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε τονίσει πως ο ίδιος θεωρεί ως ιδιαίτερα σημαντική τη διαφύλαξη της αξιοπιστίας και του ονόματος της Κύπρου ως επιχειρηματικού και χρηματοοικονομικού κέντρου, ιδιαίτερα μετά και τις πρόσφατες κυρώσεις που υποβλήθηκαν από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο σε Κύπριους παροχείς υπηρεσιών, «ένας στόχος που, επαναλαμβάνω, αποτελεί στόχο ύψιστης σημασίας».

Ο δεύτερος φάκελος

Η Λευκωσία παρέλαβε την Παρασκευή (12/05), δεύτερο φάκελο από τους Αμερικανούς για τους λόγους που οδήγησαν τις Ηνωμένες Πολιτείες να θέσουν φυσικά και νομικά πρόσωπα στην Κύπρο σε καθεστώς κυρώσεων για παραβίαση των περιορισμών που έχουν τεθεί σε εφαρμογή στην πρόσβαση της Ρωσίας στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, μέσω διαμεσολαβητών και των επιχειρήσεων τους.

Ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, δήλωσε πως ο φάκελος αυτός είναι πιο μικρός από το πρώτο πακέτο με πληροφορίες που έχει σταλεί και πιο τεχνοκρατικός, ενώ παραλήφθηκε και θα προωθηθεί στη Νομική Υπηρεσία στο πλαίσιο της αξιολόγησης των στοιχείων για να διαπιστωθεί αν έχουν γίνει παρανομίες και παραβίαση των νομοθεσιών της Δημοκρατίας. 

Ερωτηθείς αν αναμένεται και τρίτος φάκελος με στοιχεία από τις ΗΠΑ, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε καταφατικά και υπενθύμισε τη δήλωση που έκανε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, για το θέμα, όταν ανακοίνωσε πως οι κυπριακές αρχές είχαν λάβει το πρώτο πακέτο πληροφοριών από τις ΗΠΑ αναφορικά με φυσικά και νομικά πρόσωπα που περιλήφθηκαν στη λίστα των αμερικανικών κυρώσεων.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είχε αναφέρει τότε πως αναμένονταν και άλλα δύο πακέτα το επόμενο διάστημα, ενώ σημείωσε πως το πρώτο πακέτο είχε παραπεμφθεί ήδη στον Γενικό Εισαγγελέα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση