ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Πλεονέκτημα και μειονέκτημα το ότι είμαι κομματικά ορφανός»

Ο απολογισμός του Προέδρου για τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης

Στον πρώτο του απολογισμό σε διακαναλικό επίπεδο προέβη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου διακυβέρνησης.

Ο Πρόεδρος παρουσίασε το έργο που υλοποίησε από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του μέχρι σήμερα, στον τομέα του Κυπριακού, της Οικονομίας και της Εσωτερικής Διακυβέρνησης.

Αρχικά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη σε δεκαπεντάλεπτη τοποθέτηση, ενώ στη συνέχεια βρέθηκε απέναντι από δημοσιογράφους τηλεοπτικών καναλιών, οι οποίοι του απεύθυναν ερωτήσεις.

Τα σημαντικότερα σημεία της διακαναλικής συνέντευξης 

«Δεν θα θέσω ενώπιον του λαού ένα σχέδιο λύσης που δεν θα υποστηρίζω»

«Πιστεύω ότι η επίλυση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου είναι εφικτή»

«Είμαι έτοιμος να συζητήσω. Είμαι έτοιμος να δω πρόοδο στα ευρωτουρκικά. Αν δω πρόοδο προς την κατεύθυνση επίλυσης του Κυπριακού. Δεν υπάρχει εναλλακτική. Δεν υπάρχει σχέδιο Β σε σχέση με την επίλυση του Κυπριακού» σημείωσε ο κος. Χριστοδουλίδης. «Για εμένα η αποδοχή λύσης δύο κρατών δεν μπορεί να αποτελεί καν θέμα για συζήτηση».

«Έχουν ληφθεί μέτρα» είπε για Κεντρικές

Σε ερώτηση για το θέμα των Κεντρικών Φυλακών και σύνδεση με οργανωμένο έγκλημα, ο Πρόεδρος είπε: «Δεν νομίζω ότι αναμένετε συγκεκριμένο σχόλιο για τα κινητά στις Κεντρικές. Είναι πρόβλημα, έχουν ληφθεί μέτρα αλλά δεν μπορώ να πω τίποτα περισσότερο».

«Πλεονέκτημα και μειονέκτημα το ότι είμαι κομματικά ορφανός», ανέφερε, προσθέτοντας, «Δεν έχω κανένα παράπονο. Οι επιλογές των κομμάτων είναι σεβαστές. Σέβομαι πλήρως τα κόμματα που με στήριξαν.

Κόστος ενέργειας

«Το υψηλό κόστος της ενέργειας δεν δημιουργήθηκε στον ένα χρόνο. Εμείς έχουμε την ευθύνη να επιλύσουμε και θα το επιλύσουμε. Σχετικά με το σχέδιο φωτοβολταϊκά για όλους ο Πρόεδρος σημείωσε ότι το πρόγραμμα θα επαναξιολογηθεί και επανακηρυχθεί».

Πρόεδρος για τον πιο σύντομο ανασχηματισμό

«Εγώ επιθυμούσα να τρέξουν περισσότερο τα πράγματα σε κάποιους τομείς. Προχώρησα σαφώς πιο γρήγορα γιατί επιθυμούσα να τρέξουν περισσότερο τα πράγματα. Εγώ δεν έχω την ευχέρεια να έχω υπομονή από τους Υπουργούς. Έχω ένα κοινωνικό συμβόλαιο με τον κυπριακό λαό».

«Βλέπω σε βάθος πενταετίας»

Είμαστε μια μικρή χώρα που επηρεαζόμαστε από εξωτερικούς παράγοντες. Σίγουρα επηρεάζουν την καθημερινότητα του πολίτη. Για αυτό ανακοινώθηκαν τέτοιου είδους και ύψους μέτρα. Την ίδια στιγμή περάσαμε αυτή η χώρα από πολύ δύσκολες στιγμές. Η δημοσιονομική υπευθυνότητα για εμένα ήταν αδιαπραγμάτευτη. Δεν είμαι εδώ για να ανταποκρίνομαι σε καλέσματα κομματικά

Σταδιακά ο φορολογικός μετασχηματισμός

Στοχευμένα μέτρα όχι οριζόντια μέτρα

«Το πιο εύκολο για εμένα ήταν να ανακοινώσω μέτρα. Θα έπρεπε να έχω τον πρώτο πλεονασματικό προϋπολογισμό και αμέσως μετά ανακοινώσαμε μέτρα».

Πρόεδρος για Γενικό Εισαγγελέα

Υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός για διαχωρισμό των εξουσιών. Είμαστε στο τελικό στάδιο επεξεργασίας. Το αμέσως επόμενο στάδιο να συζητήσουμε με τους επικεφαλής των θεσμών.

Πρόεδρος: Εξαιρετικές οι σχέσεις μου με τον Γενικό Ελεγκτή 

«Χθες μιλήσαμε στο τηλέφωνο για ένα θέμα. Υπάρχουν επιμέρους διαφωνίες, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως ως επικεφαλής δύο κορυφαίων θεσμών, δεν θα συνεργαζόμαστε.»

Πρόεδρος: Μηδενική ανοχή σε φαινόμενα διαφθοράς

Σε ερώτηση από τον Διευθυντή του ΣΙΓΜΑ, Χρύσανθο Τσουρούλλη για τη σύσταση ενιαίας εποπτικής αρχής ο Πρόεδρος είπε

Από το 2013 όταν ήρθε η Τρόικα στην Κύπρο. Αποφάσισα να προχωρήσω, ήδη έχουμε επεξεργαστεί συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Είμαι έτοιμος να συγκρουστώ ώστε να διαφυλάξω το όνομα και τη φήμη της χώρας μας. Αυτά δεν είναι τιμητικά από κανέναν. Αυτοί που αντιδρούν θα δουν πως είναι προς το συμφέρον η σύσταση της ενιαίας εποπτικής αρχής.

Σε φαινόμενα διαφθοράς θα υπάρξει στις πράξεις μηδενική ανοχή.

Σύσταση γνωμοδοτικού συμβουλίου. Ενα γνωμοδοτικό συμβούλιου το οποίο θα διευρύνουμε περεταίρω τις αρμοδιότητες.

Το αμέσως επόμενο διάστημα υπάρχουν διορισμοί επιτρόπων.

Όλη αυτή η διεργασία που κάνουμε, αγγίζει χρονικά περίοδο που δεν υπάρχουν τα συγκεκριμένα άτομα γιατί για εμάς δεν είναι προσωπικό το θέμα. Για εμάς είναι θεσμικό.

Πρόεδρος για δημοσκοπήσεις: Και φυσικά έγιναν λάθη

«Έγιναν λάθη σε επιλογές και συμπεριφορές και αυτά τα λάθη διορθώθηκαν αμέσως. Για αυτό προχωρήσαμε με το γνωμοδοτικό συμβούλιο και πολλές άλλες θεσμικές μεταρρυθμίσεις, αναγνωρίζοντας τα λάθη που έγιναν. Δεν έγιναν λάθη σε πολιτικές που επηρέασαν την κοινωνία. Δεν έχω τη στήριξη κάποιου κόμματος. Όλοι οι προκάτοχοί μου είχαν τη στήριξη κόμματος. Αυτό όμως επαναλαμβάνω, συνειδητά έχουμε ανεβάσει τον πήχη».

Η ομιλία του Προέδρου

Στις σημαντικότερες πολιτικές που προώθησε και υλοποίησε η Κυβέρνηση μέσα σε ένα χρόνο, αναφέρθηκε το βράδυ της Τρίτης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, τονίζοντας ότι μέσα σε 12 μήνες «θεμελιώσαμε το οικοδόμημα για να πετύχουμε την καλύτερη Κύπρο, που όλοι οραματιζόμαστε».

Σε τηλεοπτικό του μήνυμα για τον απολογισμό του πρώτου χρόνου διακυβέρνησης, το οποίο προηγήθηκε της διακαναλικής συνέντευξης, ο Πρόεδρος είπε ότι «ασφαλώς και δεν ισχυρίζομαι, ότι αυτούς τους πρώτους 12 μήνες δεν αποφύγαμε λάθη. Μπορώ όμως με βεβαιότητα να υποστηρίξω ότι θεμελιώσαμε το οικοδόμημα για να πετύχουμε την καλύτερη Κύπρο, που όλοι οραματιζόμαστε».

Στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων μας, τόνισε, παραμένει το εθνικό μας θέμα και υπενθύμισε ότι τις επόμενες ημέρες θα επιστρέψει στην Κύπρο για επαφές η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Ο διορισμός της κυρίας Ολγκίν, είπε, και η απαρχή μιας νέας προσπάθειας για επανέναρξη συνομιλιών ήταν αποτέλεσμα των δικών μας επίμονων προσπαθειών και πρωτοβουλιών.

Αναφερόμενος στην οικονομία, είπε ότι «η αναβάθμιση της οικονομίας μας στην επενδυτική βαθμίδα από όλους τους οίκους αξιολόγησης αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης και επιβράβευση των συνετών πολιτικών που ακολουθούμε και εδράζεται στο τρίπτυχο: Δημοσιονομική υπευθυνότητα, σταθερό χρηματοοικονομικό σύστημα και συνεχείς μεταρρυθμίσεις».

Είπε ακόμη ότι υψίστης σημασίας δράση κατά τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης ήταν η αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού, με στόχο η Κύπρος να σταματήσει να θεωρείται πλέον ελκυστικός προορισμός.

Στο τηλεοπτικό του μήνυμα και αφού υπενθύμισε πως η διαφάνεια και η λογοδοσία που είχε υποσχεθεί, αποτελούν τον πυρήνα της φιλοσοφίας ης Κυβέρνησης, ο ΠτΔ σημείωσε πως ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης για την Κύπρο που θέλουμε και ο πολιτικός της προσανατολισμός, εδράζεται σε συγκεκριμένες και στοχευμένες προτεραιότητες.

Συγκεκριμένα, όπως τόνισε, στη βελτίωση της καθημερινότητας του κάθε πολίτη, στην οικοδόμηση μιας δυνατής και ανθεκτικής οικονομίας, στη θεμελίωση ενός καλύτερου αύριο, επενδύοντας στην εκπαίδευση και την υγεία, στην επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης, στον εκσυγχρονισμό και ανασύνταξη του κράτους, και στην ενίσχυση της θέσης της Κύπρου ως ισχυρού εταίρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρύτερη περιοχή.

Στο επίκεντρο το Κυπριακό

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, το οποίο παραμένει στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων της Κυβέρνησης, ο ΠτΔ υπενθύμισε ότι τις επόμενες ημέρες θα επιστρέψει στην Κύπρο για επαφές η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, υποδεικνύοντας πως «ο διορισμός της κ. Ολγκίν και η απαρχή μιας νέας προσπάθειας για επανέναρξη συνομιλιών ήταν αποτέλεσμα των δικών μας επίμονων προσπαθειών και πρωτοβουλιών».

Σημείωσε πως η κινητοποίησή της ε/κ πλευράς προς την κατεύθυνση των Ηνωμένων Εθνών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όλων των σημαντικών διεθνών δρώντων, πάντα σε συνεργασία με την ελληνική Κυβέρνηση, φέρνει αποτελέσματα, καθώς «όλοι αναγνωρίζουν την ετοιμότητα και την πολιτική μας βούληση να προσέλθουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα, με μοναδικό στόχο την επίλυση του Κυπριακού στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, αξιοποιώντας το μέχρι σήμερα διαπραγματευτικό κεκτημένο».

Υπενθυμίζοντας πως στόχος στο Κυπριακό είναι η απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας, μέσω μιας λύσης που να διασφαλίζει τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα για όλους τους νόμιμους πολίτες της χώρας μας, χωρίς κατοχικά στρατεύματα και επεμβατικά δικαιώματα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τόνισε ότι η ε/κ πλευρά χωρίς να παραγνωρίζει τις δυσκολίες και τις προκλήσεις ως αποτέλεσμα της τουρκικής στάσης, προσεγγίζει την αποστολή της κ. Ολγκίν με απόλυτη σοβαρότητα και ως ένα παράθυρο ευκαιρίας για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών και πως μέσα σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσεται και η προσπάθειά για ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λαμβάνοντας υπόψη και το πλήρες φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Μια τέτοια εξέλιξη μπορεί, όπως εξήγησε, να οδηγήσει, μέσα από την επίλυση του Κυπριακού, σε μια αμοιβαία επωφελή κατάσταση πραγμάτων.

Η διασφάλιση μιας ισχυρής και ανθεκτικής οικονομίας αδιαπραγμάτευτος στόχος

Σε ό,τι αφορά την οικονομία και αφού επεσήμανε πως η διασφάλιση μιας ισχυρής και ανθεκτικής οικονομίας αποτελεί αδιαπραγμάτευτο στόχο για την Κυβέρνηση, ο ΠτΔ υπενθύμισε πως μόλις η Κυβέρνηση ανέλαβε καθήκοντα κλήθηκε να διαχειριστεί μια δυσάρεστη εξέλιξη με τις κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία και πως σε αυτό το θέμα η Κυβέρνηση ξεκαθάρισε από την πρώτη στιγμή τη σημασία που αποδίδει στη φήμη και αξιοπιστία της χώρας, επιδεικνύοντας την αποφασιστικότητα στην πράξη για μηδενική ανοχή. «Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, δεν δίστασα να ζητήσω και από ξένες αρχές να συνδράμουν στις έρευνες για να ολοκληρωθούν τάχιστα οι σχετικές διαδικασίες», ανέφερε, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα ότι η Κυβέρνηση προχωρεί με αποφασιστικότητα στη σύσταση Εθνικής Μονάδας Εφαρμογής Κυρώσεων, αλλά και στην πολύ σημαντική μεταρρύθμιση για σύσταση Ενιαίας Εποπτικής Αρχής για παρόχους διοικητικών υπηρεσιών.

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα αφήσουμε πίσω μας οριστικά τις πρακτικές που εξέθεσαν τη χώρα μας», σημείωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, τονίζοντας πως μόνο έτσι θα απαλλαγούμε από κάθε σκιά που πλήττει την αξιοπιστία της Κύπρου και που αποτελεί, ανάμεσα σε άλλα, τροχοπέδη στην προσέλκυση ποιοτικών επενδύσεων και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Σημείωσε ακόμη ότι η κυπριακή οικονομία ακολουθεί μια σταθερή πορεία με θετική προοπτική ανάπτυξης, παρά τις σύνθετες προκλήσεις που αντιμετωπίζει εξαιτίας του ασταθούς γεωπολιτικού περιβάλλοντος, αφού σύμφωνα και με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κυπριακή οικονομία αναμένεται να καταγράψει τον δεύτερο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης για το 2024. Πρόσθεσε πως η αναβάθμιση της οικονομίας μας στην επενδυτική βαθμίδα από όλους τους οίκους αξιολόγησης αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης και επιβράβευση των συνετών πολιτικών που ακολουθεί η Κυβέρνηση με προσήλωση στο τρίπτυχο «δημοσιονομική υπευθυνότητα, σταθερό χρηματοοικονομικό σύστημα και συνεχείς μεταρρυθμίσεις».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε πως κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους διακυβέρνησής επιτεύχθηκαν σημαντικά ορόσημα όπως, η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων για το 2ο και 3ο αίτημα πληρωμής του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με απορρόφηση κονδυλίων ύψους 152 εκ. ευρώ, η ψήφιση βελτιωμένου νομοθετικού πλαισίου για τις εκποιήσεις που εκκρεμούσε από το 2017, καθώς και η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του χρηματοοικονομικού επιτρόπου, ενισχύοντας το δίκτυ προστασίας στους ευάλωτους δανειολήπτες, η εφαρμογή του Σχεδίου «Ενοίκιο Έναντι Δόσης», η οικονομική ενίσχυση κατά 50 εκατομμυρίων ευρώ του Ταμείου Αλληλεγγύης για κουρεμένους καταθέτες και η ενεργοποίηση της πλατφόρμα για υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων διεκδίκησης αποζημιώσεων.

Ακόμη, η ψήφιση της μείωσης του ΦΠΑ για την πρώτη κατοικία, η σύσταση ειδικού Ταμείου Μετοχικής Συμμετοχής για χρηματοδότηση νεοφυών εταιρειών για ενίσχυση της καινοτομίας, η επικαιροποίηση με νέα σημαντικά κίνητρα, που αφορούν τη στέγαση, την εκπαίδευση και την κινητικότητα εντός της ΕΕ, της Στρατηγικής Προσέλκυσης Επενδύσεων και Ταλέντων, η επιτάχυνση της εξέτασης των αιτήσεων εργοδότησης αλλοδαπών από τρίτες χώρες και η θεμελίωση του Φορολογικού Μετασχηματισμού της χώρας, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και την επίτευξη των στρατηγικών στόχων για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.

Ο ΠτΔ συνέχισε λέγοντας ότι ένα άλλο σημαντικό ορόσημο σε αυτό τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης αποτελεί και ο πρώτος πλεονασματικός προϋπολογισμός, ο οποίος επιβεβαιώνει, όπως τόνισε, την αποφασιστικότητά της Κυβέρνησης για την επίτευξη του στόχου για μια ισχυρή και ανθεκτική οικονομία.

Στοχευμένη κοινωνική πολιτική

Σε ό,τι αφορά την κοινωνική πολιτική ο ΠτΔ, αφού υπέδειξε ότι η οικονομική υπευθυνότητα της διακυβέρνησης αποτελεί προϋπόθεση για την υλοποίηση μιας στοχευμένης κοινωνικής πολιτικής, αντιμετωπίζοντας με αυτό τον τρόπο και την ακρίβεια, υπενθύμισε πως πριν από λίγες μέρες η Κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα δεύτερο πακέτο στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ, σε συνέχεια των μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ τον περασμένο Οκτώβριο, ύψους 196 εκατομμυρίων ευρώ.

«Μακριά από λαϊκίστικες προσεγγίσεις που θέτουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας μας, σε αυτό τον πρώτο χρόνο της διακυβέρνησής μας, πορευτήκαμε με υπευθυνότητα και πέραν των δυο πακέτων στήριξης, υλοποιήσαμε και άλλες σημαντικές πολιτικές, από τις οποίες επωφελούνται, ιδίως η μεσαία τάξη και οι επιχειρήσεις», σημείωσε.

Η Κυβέρνηση, πρόσθεσε, με αποφασιστικότητα προχώρησε στην αύξηση της άδειας μητρότητας στις 22 εβδομάδες, στην καταβολή από τον πρώτο μήνα της θεσμοθετημένης σύνταξης, στην επιβολή μειωμένου ή και μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα, στην αύξηση επιδόματος ενοικίου για εκτοπισθέντες και παθόντες, στην καταβολή επιδόματος φροντίδας σε συγγενείς πεσόντων και αγνοουμένων, στην αύξηση του τιμητικού επιδόματος μάνας, στον εξορθολογισμό του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, στην αύξηση κατά 5% της κατώτατης σύνταξης, στην πιο γρήγορη έγκριση των αιτήσεων για καταβολή δημόσιων επιδομάτων και στην ψήφιση νομοθεσίας για το e-kalathi.

Την ίδια στιγμή, συνέχισε, στο πλαίσιο του διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους η Κυβέρνηση προχώρησε στην αύξηση του εθνικού κατώτατου μισθό στα 1,000 ευρώ και πέτυχε τη συμφωνία για την ΑΤΑ, από την οποία επωφελούνται 180 χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Έκανε ακόμη λόγο για σημαντικές παρεμβάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν την απόφαση για τη νέα στεγαστική πολιτική για προσιτή στέγη, την ουσιαστικότερη που ανακοινώθηκε ποτέ, η οποία φιλοδοξεί να προσφέρει λύσεις σε εκατοντάδες πολίτες, ιδιαίτερα τη νέα γενιά, μέσα από συγκεκριμένα κίνητρα, όπως το Σχέδιο «Ανακαινίζω - Ενοικιάζω», το Σχέδιο «Κτίσιμο για Ενοικίαση» σε ιδιωτική γη για προσφορά στέγης σε προσιτό ενοίκιο, οι χορηγίες σε νεαρά ζευγάρια και νέους για απόκτηση πρώτης κατοικίας, το Σχέδιο Επιδότησης Επιτοκίου για αγορά και ανέγερση πρώτης κατοικίας, το Σχέδιο Διάθεσης Οικοπέδων σε Οικογένειες, τα αναθεωρημένα πολεοδομικά κίνητρα για προσφορά στέγης σε προσιτή τιμή, και η επέκταση και αναβάθμιση του Σχεδίου Παροχής Πολεοδομικών Κινήτρων για ανάκαμψη της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, αποφασίσαμε να υλοποιήσουμε μια σειρά μέτρων για μείωση της γραφειοκρατίας, ειδικότερα στον τομέα της αδειοδότησης οικιστικών αναπτύξεων.

Σε σχέση με τον προσφυγικό κόσμο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως από τις πρώτες ενέργειες της Κυβέρνησης, ήταν η προώθηση λύσεων σε σχέση με τις ακατάλληλες προσφυγικές πολυκατοικίες, μέσα από το Σχέδιο ΚτιΖΩ, ύψους 110 εκατομμυρίων ευρώ. Υπέδειξε παράλληλα πως στην προσφυγική πολιτική, ιδιαίτερης σημασίας ήταν επίσης και οι αποφάσεις για εξορθολογισμό και πλήρη διαφάνεια στη διαχείριση των τουρκοκυπριακών περιουσίων, καθώς και η σημαντική βελτίωση και ο εμπλουτισμός των σχεδίων του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, που ο ίδιος ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες.

Αναφέρθηκε επίσης σε σημαντικές δράσεις που υλοποιήθηκαν για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, όπως ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, φέρνοντας τις κοινωνικές υπηρεσίες του κράτους κοντά στον πολίτη, η λειτουργία του τηλεφωνικού κέντρου 1450 για υπηρεσίες που αφορούν επιδόματα, η κατάθεση νομοσχεδίου για θέσπιση κανόνων για τη διαχείριση και λειτουργία πολυκατοικιών και το Pame Express για άμβλυνση του κυκλοφοριακού που είχε ως αποτέλεσμα, όπως είπε, να αφαιρεθούν περίπου 400 οχήματα την ημέρα από το οδικό δίκτυο Λευκωσίας.

Μεταναστευτικό

Για το Μεταναστευτικό ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επεσήμανε πως η αντιμετώπιση του και με στόχο η Κύπρος να σταματήσει να θεωρείται πλέον ελκυστικός προορισμός αποτέλεσε υψίστης σημασίας δράση κατά τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησής. Επεσήμανε πως μέσα σε αυτό το πλαίσιο και ως η Κυβέρνηση είχε υποσχεθεί, μεταξύ άλλων, κατέθεσε από τον Ιούνιο το νομοσχέδιο για ίδρυση του Υφυπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, το οποίο ψηφίστηκε πριν από μερικές μέρες, ενίσχυσε ουσιαστικά την Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης υπερδιπλασιάζοντας τους εξεταστές των αιτήσεων ασύλου που είχε ως αποτέλεσμα και τη μείωση δραστικά του χρόνου εξέτασης των αιτήσεων σε 3 μήνες.

Παράλληλα αυξήθηκε κατά 200% ο ρυθμός απελάσεων και διασυνδέθηκαν τα μηχανογραφικά συστήματα των Υπουργείων Εσωτερικών και Εργασίας, πετυχαίνοντας τον εντοπισμό παράτυπων μεταναστών που εργάζονταν.

«Ως αποτέλεσμα της δουλειάς μας, για πρώτη φορά, οι αιτητές ασύλου και οι μη δικαιούχοι που φεύγουν από την πατρίδα μας έχουν αυξηθεί κατά 66% και είναι περισσότεροι από όσους έρχονται», τόνισε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, υποδεικνύοντας ότι τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους.

Πράσινη Μετάβαση και προστασία του περιβάλλοντος

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε στη συνέχεια ότι η Πράσινη Μετάβαση και η προστασία του περιβάλλοντος διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της καθημερινότητας και αποτελούν βασική συνιστώσα του πολιτικού προσανατολισμού της διακυβέρνησής του, σημειώνοντας πως μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Κυβέρνηση προχώρησε μεταξύ άλλων με ενισχυμένα σχέδια για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για νοικοκυριά, με σημαντικότερο το Σχέδιο «Φωτοβολταϊκά για Όλους», Σχέδιο για Εικονικό Συμψηφισμό Μετρήσεων (virtual net metering), ώστε να καταστεί εφικτή η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από νοικοκυριά και επιχειρήσεις, Σχέδιο για πρώτη φορά για ενεργειακή αναβάθμιση μεγάλων επιχειρήσεων, και Ενισχυμένα Σχέδια Επιδότησης Αγοράς Ηλεκτρικών Οχημάτων.

Παιδεία και Υγεία

Τονίζοντας πως σημαντική διάσταση για τη θεμελίωση του καλύτερου αύριο που επιθυμούμε, είναι η αναβάθμιση της Παιδείας και η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών Υγείας, αφού «πρόκειται για δύο τομείς πολιτικής που αγγίζουν, καθημερινά σχεδόν, τον κάθε ένα και την κάθε μια από εμάς, και αποτελούν για τη διακυβέρνησή μας, τομείς υψίστης σημασίας» ο ΠτΔ σημείωσε ότι στο πρώτο έτος διακυβέρνησης η Κυβέρνηση προχώρησε σε ό,τι αφορά την Παιδεία με το νέο σύστημα αξιολόγησης των μαθητών, τον εκσυγχρονισμό απογευματινών και βραδινών προγραμμάτων και την αλλαγή καθεστώτος εργασίας, την ολοκλήρωση της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε 405 σχολεία και την έναρξη υλοποίησης της απόφασής μας για εγκατάσταση κλιματιστικών σε όλα τα Σχολεία, την επέκταση του Ολοήμερου Σχολείου στη μέση και τη δημοτική εκπαίδευση, την έναρξη της διαδικασίας επικαιροποίησης των αναλυτικών προγραμμάτων των μαθημάτων όλων των βαθμίδων, την ολοκλήρωση πρότασης και την κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου για τη δωρεάν υποχρεωτική φοίτηση από 4 χρόνων και την Κάρτα Πολιτισμού Νέων.

Σε ό,τι αφορά την Υγεία, όπως πρόσθεσε, η Κυβέρνηση προχώρησε με τη λειτουργία Πρώτων Βοηθειών σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια και την βελτίωση του ΤΑΕΠ στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, την τοποθέτηση Νοσηλευτών σε σχολεία απομακρυσμένων περιοχών, και τα Σχέδια επιδότησης εξοπλισμού και διαπίστευσης νοσηλευτηρίων.

Ακρογωνιαίος λίθος ο εκσυγχρονισμός κράτους και θεσμών

Αναφέροντας πως ο εκσυγχρονισμός του κράτους, και ιδιαίτερα των θεσμών, αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο των πολιτικών της Κυβέρνησης, ο ΠτΔ εξήγησε ότι στο πλαίσιο αυτό, οι συνεχείς θεσμικές μεταρρυθμίσεις αποτελούν βασική συνιστώσα του κυβερνητικού προγράμματος. «Εργαζόμαστε» είπε, «μεθοδικά, για την επιτυχή υλοποίηση των τριών εμβληματικών μεταρρυθμίσεων που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τη Δικαιοσύνη και τη Δημόσια Υπηρεσία».

Εξήγησε ότι σε αλλαγές αυτού του μεγέθους, οι προκλήσεις είναι αναμενόμενες και σε μεγάλο βαθμό αναπόφευκτες, διαβεβαιώνοντας πως όπου αποδειχθεί ότι υπάρχουν δομικές στρεβλώσεις, η Κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους και τη Βουλή, θα προβεί σε διορθωτικές παρεμβάσεις.

Επεσήμανε πως στο πλαίσιο του θεσμικού εκσυγχρονισμού του κράτους αλλά και της ανάγκης για ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους θεσμούς, μια από τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκε αφορά τη διαδικασία επιλογής μελών στα Διοικητικά Συμβούλια Ημικρατικών Οργανισμών, με τη σύσταση και λειτουργία του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου, που είναι, όπως υπέδειξε, ένα σημαντικότατο βήμα προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της ισοπολιτείας, που επιτρέπει, την ίδια στιγμή, για πρώτη φορά σε εκατοντάδες πολίτες να διεκδικούν διορισμό.

Στο ίδιο πλαίσιο του θεσμικού εκσυγχρονισμού του κράτους, συνέχισε, «ρυθμίσαμε για πρώτη φόρα νομοθετικά το καθεστώς πρόσληψης και εργοδότησης συμβούλων και συνεργατών του Προέδρου και μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ με στόχο την αποτελεσματική υλοποίηση των αποφάσεων που λαμβάνει η Κυβέρνηση, συστήσαμε τη Γραμματεία Συντονισμού και Υποστήριξης Κυβερνητικού Έργου στην Προεδρία της Δημοκρατίας».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ξεκαθάρισε την ίδια στιγμή πως «ξεκάθαρη και απόλυτη είναι η προσέγγιση έναντι φαινομένων διαφθοράς και διαπλοκής», τονίζοντας πως πέραν της έμπρακτης μηδενικής ανοχής σε τέτοιου είδους φαινόμενα που πλήττουν τη φήμη και την αξιοπιστία της χώρας μας, η Κυβέρνηση προχώρησε και σε άλλες σημαντικές δράσεις που αποδεικνύουν την αδιαμφισβήτητη πολιτική της βούληση. Επ’ αυτού, ανέφερε ενδεικτικά, την ουσιαστική στήριξη της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, τη συγκρότηση Επιτροπής Παρακολούθησης των Συστάσεων της Ομάδας Greco, τη σύσταση Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου στο Προεδρικό και την ενίσχυση της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού.

Καταληκτικά στην τοποθέτηση του πριν από τη διακαναλική, ο ΠτΔ υπογράμμισε πως οι πολιτικές και δράσεις που αποφασίστηκαν, που υλοποιήθηκαν ή που έχουν δρομολογηθεί, πάντα μέσα από μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση, θα δοθούν αναλυτικά και με περισσότερη λεπτομέρεια στη δημοσιότητα, ώστε οι πολίτες να έχουν πλήρη γνώση, επισημαίνοντας παράλληλα πως μέσα στο πλαίσιο της συνεχούς λογοδοσίας, οι Υπουργοί και Υφυπουργοί θα παρουσιάσουν σε δημοσιογραφικές διασκέψεις το έργο που έχουν επιτελέσει.

Σημείωσε, τέλος, πως ασφαλώς και δεν ισχυρίζεται ότι αυτούς τους πρώτους 12 μήνες δεν αποφεύχθηκαν λάθη, όμως με βεβαιότητα μπορεί να υποστηρίξει ότι η Κυβέρνηση θεμελίωσε το οικοδόμημα προς επίτευξη του στόχου για την καλύτερη Κύπρο που όλοι οραματιζόμαστε.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση