ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Εν αναμονή για ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Ζήτησαν ξεκάθαρη θέση από τη Βρετανία - Την Πέμπτη το ψήφισμα από το ΣΑ

ΚΥΠΕ

Ξεκάθαρη αναφορά στη βάση λύσης του Κυπριακού «χωρίς ουρές» ζήτησαν όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας από τη Βρετανία, στην χθεσινή συζήτηση του δεύτερου προσχέδιου ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της OΥΝΦΙΚΠ – που είχε επιδοθεί την Παρασκευή - στο οποίο όμως επαναλαμβανόταν αναφορές που είχε ζητήσει η Τουρκία και αλλοίωναν τις πρόνοιες των ψηφισμάτων.

Αιχμή της αντιπαράθεσης είναι η τέταρτη παράγραφος του προοιμίου, στο τέλος της οποίας η Βρετανία πρόσθεσε στην αναφορά στις «παραμέτρους μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα» συμπεριλαμβανομένης της 4ης παραγράφου του διατακτικού του 716/1991 φράση που αναφέρει ότι οι παράμετροι αυτές είναι αρκετά ευρείς για να καλύπτουν μια σειρά πρακτικές και νομικές ρυθμίσεις.

ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία και Ιρλανδία πρωτοστάτησαν στην υποστήριξη της θέσης για ξεκάθαρη αναφορά. Η Βρετανία τους τελευταίους μήνες – ακόμη και στην άτυπη πενταμερή της Γενεύης – ζητά ευρεία ερμηνεία των ψηφισμάτων, καθώς τα θεωρεί εμπόδιο. Μάλιστα στις πρόσφατες διαβουλεύσεις του Σ.Α. προσπάθησε ανεπιτυχώς να πείσει τις χώρες - μέλη, ότι αυτή η διατύπωσή θα βοηθήσει στη σύγκληση νέα άτυπης συνάντησης το Φθινόπωρο, στην οποία η Τουρκία θα έχει εποικοδομητικότερη στάση. Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, περίπου ανάλογες απόψεις για τα ψηφίσματα είχαν εκφραστεί και από στελέχη της Γραμματείας

Όλες οι υπόλοιπες χώρες ζήτησαν η παράγραφος να παραμείνει ως είχε στο προηγούμενο ψήφισμα. Η Βρετανία ενημέρωσε ότι θα στείλει το πρωί νέο προσχέδιο, το οποίο θα τεθεί σε σιωπηρή διαδικασία και στη συνέχεια θα λάβει την τελική του μορφή για να υιοθετηθεί 24 ώρες αργότερα, την Πέμπτη.

Να σημειωθεί ότι στην ίδια παράγραφο είχε προστεθεί η αναφορά στην 4η παράγραφο του διατακτικού του ψηφίσματος 716, τις παραμονές τις συνάντησης Γκουτέρες – Αναστασιάδη και Ακιτζί, στο Βερολίνο, με στόχο να διευκολυνθεί ό τότε Τουρκοκύπριος ηγέτης να αποδεχθεί τους όρους αναφοράς και να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες. Τελικά οι όροι αναφοράς εγκαταλείφθηκαν από τον ίδιο το ΓΓ του ΟΗΕ, Τουρκία και Τουρκοκύπριοι μιλούν για δύο κράτη, αλλά η αναφορά στο 716 παρέμεινε και τώρα η Βρετανία ζητά περαιτέρω αλλοίωση των προνοιών των ψηφισμάτων.

Το ψήφισμα που θα υιοθετηθεί την Πέμπτη, θα ανανεώνει τη θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για ένα έτος, ενώ ζητά από τον ΓΓ του ΟΗΕ κάθε έξι μήνες να υποβάλει έκθεση για την αποστολή των καλών του υπηρεσιών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X