ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Έφυγε από τη ζωή ο Τάκης Ευδόκας

«Έσβησε» στα 92 του χρόνια

Έφυγε από τη ζωή ο πολιτευτής και ψυχολόγος Τάκης Ευδόκας σε ηλικία 92 ετών. Ο Τάκης Ευδόκας γεννήθηκε στην Πάχνα της επαρχίας Αμμοχώστου το 1928. Τον Μάιο του 1968 ίδρυσε το Δημοκρατικόν Εθνικόν Κόμμα (ΔΕΚ). Η ΔΕΚ με επικεφαλής τον Τάκη Ευδόκα έλαβε μέρος προεδρικές εκλογές του 1968 και αντιπροσώπευε μια πολιτική πτέρυγα που χαρακτηρίστηκε ως ενωτική ή αντιμακαριακή δεξιά παράταξη με στόχο τη συνέχιση της πολιτικής για Ένωση με την Ελλάδα

Ο Τάκης Ευδόκας συνέγραψε συνολικά 16 βιβλία σχετικά με την ψυχιατρική. Το πρώτο βιβλίο «Τα δύσκολα προβλήματα και τα πρώτα ερωτήματα του παιδιού σας» κυκλοφόρησε το 1968 από τις εκδόσεις Καραβίας και με τον κυπριακό τίτλο «Γονείς, Παιδιά και Σεξ». Η κυκλοφορία του βιβλίου προκάλεσε αντιδράσεις στην κυπριακή κοινωνία λόγω του τολμηρού για την εποχή θέματος. Μάλιστα, οργανώσεις στην Κύπρο συγκέντρωσαν υπογραφές, ζητώντας από την εφημερίδα «Ελευθερία» να καταργήσουν τη στήλη που διατηρούσε.

Η Ζυρίχη του εφικτού και το ευκταίο της Ένωσης

Οι προεδρικές εκλογές στις οποίες έλαβε μέρος ο Τάκης Ευδόκας με το κόμμα του ΔΕΚ έγιναν στις 25 Φεβρουαρίου 1968 και στην προεκλογική ατζέντα τέθηκε έντονα το θέμα της ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα. Υποψήφιοι ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, υποστηριζόμενος από το Πατριωτικό Μέτωπο και το ΑΚΕΛ, και ο ψυχίατρος Τάκης Ευδόκα, με τους Ενωτικούς (ΔΕΚ) με την αντιπολίτευση να θεωρεί την υποψηφιότητα του Τάκη Ευδόκα ως φαιδρή. Μάλιστα, στις προεκλογικές του εκδηλώσεις σημειώθηκαν διάφορα έκτροπα. Τελικά, κατίσχυσε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος με το συντριπτικό ποσοστό του 96,26%των ψήφων, έναντι 3,74% του Τάκη Ευδόκα. Στο πλαίσιο της πολιτικής του «εφικτού» αντί του «ευκταίου», ο Μακάριος πάγωσε το ζήτημα της Ένωσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X