ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Δεν μειώνονται οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων

Ούτε μνημόνιο στην παρούσα φάση

Στέλιος Ξιουρής

Καμπανάκια κτυπούν περί των δημοσίων οικονομικών, αφού η πανδημία επελαύνει κυρίως κατά του κρατικού κορβανά λόγω και των σχεδίων στήριξης επιχειρήσεων και πολιτών που βρέθηκαν έγκλειστοι λόγω των υποδείξεων των επιδημιολόγων.

Προφανώς η Κυβέρνηση ψάχνει τρόπους για χρηματοδότηση και κάλυψη των αναγκών της, αλλά όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, Δημήτρης Γεωργιάδης στο παρόν τουλάχιστο στάδιο δεν τίθεται θέμα για μείωση μισθών στο δημόσιο ή άλλων μέτρων, για αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία. Αντιθέτως είναι η ώρα διεύρυνσης της οικονομικής ευχέρειας, για αντιμετώπιση του ενδεχομένου ενός τρίτου κύματος της πανδημίας ή παράτασης της υφιστάμενης κατάστασης.

Παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό Συμβουλίου, στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής επισήμανε ότι μόνο σε περίπτωση κατά την οποία εξαντληθούν τα αποθεματικά του δημοσίου και δεν μπορεί να εξασφαλιστεί εξωτερικός δανεισμός, τότε η έσχατη λύση είναι η μείωση μισθών.

Όσον αφορά τα σχέδια στήριξης ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι πρέπει να είναι στοχευόμενα και να καλύπτουν κυρίως βιώσιμες επιχειρήσεις και όχι κάποιες που έχουν ημερομηνία λήξης.

Για δε το ενδεχόμενο νέου ειδεχθούς μνημονίου ο Πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου επισήμανε ότι στο παρόν στάδιο δεν εξετάζεται, αλλά φυσικά εξαρτάται και από την πορεία της πανδημίας και τον χρόνο που θα μας αφήσει…

Σημείωσε ότι οι δημοσιονομικοί δείκτες, αυτή την ώρα δεν έχουν εκτροχιαστεί λόγω της πανδημίας. Αυτή την ώρα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω της πανδημίας, δεν είναι υποχρεωμένα να ακολουθούν τους κανόνες της Φρανκφούρτης.

Ωστόσο μετά την κρίση θα πρέπει η Κύπρος να επιστρέψει στην ανάγκη για πλεονάσματα για να μειώσει τα δάνεια της.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση