ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

CYPRA: Σε εξειδικευμένες θέσεις εργοδοτούσε όποιον έβρισκε

Παρανομίες στις προσλήψεις εργατών από τον ιδιοκτήτη

Στέλιος Ξιουρής

Στην φυλακή ρίχνονται κτηνοτρόφοι που εργοδοτούν ένα-δυο παράνομους εργάτες ενώ στην περίπτωση του σφαγείου CYPRA δεν ακολουθήθηκε η ίδια διαδικασία παρά τον μεγάλο αριθμό παράνομων εργαζομένων που βρήκε η Αστυνομία στην επιχείρηση.

Το παράπονο των εκπροσώπων των αγροτικών οργανώσεων διάχυτο στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας που εξέταζε τις συνθήκες εργοδότησης αλλοδαπών στο σφαγείο CYPRA, αφού μεταφέροντας τον πόνο των απλών κτηνοτρόφων επισήμαναν της μεταχείρισης που τυγχάνουν σε αντιδιαστολή με εκείνης που έτυχε ο ιδιοκτήτης ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ του CYPRA, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι όποιος έχει πλάτες δεν τον ακουμπούν.


CYPRA: Αδελφός-ελεγκτής, έλεγχε τον σύζυγο… τον οποίο ελέγχει η γυναίκα του Γ. Λογίστρια


Ο ιδιοκτήτης του σφαγείου παρουσιάστηκε ενώπιον της Επιτροπής Εργασίας και του ζητήθηκε να δώσει εξηγήσεις για το γεγονός όταν προσκλήθηκε στην πρώτη συνεδρίαση δεν παρουσιάστηκε και απέστειλε επιστολή μέσω της οποίας επικαλέστηκε την αυτοαπομόνωση του λόγω επαφών με θετικά κρούσματα κορωνοιού, ενώ την επομένη ημέρα συνελήφθη από την αστυνομία να εργάζεται στο σφαγείο του, με παράνομους αλλοδαπούς εργάτες.

Στις εξηγήσεις του ισχυρίστηκε ότι είχε αυτό-απομονωθεί πριν 14 μέρες και επανήλθε στην εργασία του μετά το πέρας του χρονικού ορίου που προβλέπεται όταν ένας έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού.

Ο ιδιοκτήτης κ. Γεωργίου στην αρχική του τοποθέτηση εξέφρασε πλήρη σεβασμό στις επιτροπές της Βουλής αλλά και στο Κοινοβούλιο εν γένει. Ωστόσο, ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκη επισήμανε ότι η άρνηση του να αποδεχθεί την πρόσκληση της επιτροπής εργασίας αποτελεί ποινικό αδίκημα και έθεσε ζήτημα εξέτασης του θέματος από τον πρόεδρο της Βουλής και αν τεκμηριωθεί το αδίκημα να αποσταλεί στον Γενικό Εισαγγελέα προς εξέταση.

Στις τοποθετήσεις τους οι αγροτικές οργανώσεις εξέφρασαν την δυσαρέσκεια τους για τα ζητήματα που είδαν το φως της δημοσιότητας σε σχέση με το σφαγείο υποστηρίζοντας ότι η αστυνομία και γενικά αρχές όταν συλλάβουν έναν αγρότη ή κτηνοτρόφο να εργοδοτεί έστω ένα παράνομο εργάτη καταδικάζεται και είτε φυλακίζεται είτε του επιβάλλεται τσουχτερό πρόστιμο, ενώ στην περίπτωση του σφαγείου δεν συνέβη κάτι τέτοιο γιατί όπως είπαν… υπήρξαν πλάτες.

Εντύπωση ακόμη προκάλεσε η πρόσκληση και παρουσία του Προέδρου της ΚΙΣΑ ΔΩΡΟΥ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΥ στην Επιτροπή, ο οποίος αν και η οργάνωση του τέθηκε εκτός νόμου αφού δεν κατέθεσε τα κατάλληλα παραστατικά όπως απαιτεί η νομοθεσία επιχείρησε να προασπίσει τους αλλοδαπούς εργάτες, αναφέροντας μάλιστα ότι συλλαμβάνονται φοιτητές, οι οποίοι πάνε να εργαστούν.

Κάτι που προκάλεσε την οργή των αγροτικών οργανώσεων οι οποίες υποστήριξαν ότι κάποιοι έρχονται για να σπουδάσουν και όχι για να εργαστούν. Τόνισαν μάλιστα ότι αυτοί οι δήθεν φοιτητές… εξαπατούν τις αρχές.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε ότι διεξάγεται έρευνα εναντίον του ιδιοκτήτη του σφαγείου για παράνομη εργοδότηση αλλοδαπών.

Ο Διευθυντής Τμήματος Εργασίας ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ είπε ότι ο ιδιοκτήτης υπέβαλε 18 αιτήσεις για εργοδότηση αλλοδαπών και από αυτούς πήρε μόνο τρεις τους οποίους δήλωσε, ενώ για τους άλλους δεν προχώρησε στις αναγκαίες από τους νόμους διαδικασίες.

Εργοδοτούσε είπε ο κ. Αλεξάνδρου σε εξειδικευμένες θέσεις, ανειδίκευτους και απλούς εργάτες.

Σε υπόδειξη του προέδρου της επιτροπής Εργασίας κ. Αντρέα Φακοντή στον ιδιοκτήτη του σφαγείου ότι εργοδοτούσε παράνομους εργάτες και τι έχει να απαντήσει επί του σοβαρού αυτού θέματος ο ιδιοκτήτης του σφαγείου, ισχυρίστηκε ότι δεν παρανόμησε και ότι τάχατες δημιουργήθηκαν προβλήματα λόγω κορωνοιού.

Υπέβαλε αιτήσεις για προσλήψεις, αλλά δεν μπόρεσαν να πάνε στην εργασία, και ενώ έφυγαν οι προηγούμενοι εργάτες που ήταν στην πλειοψηφία τους Ευρωπαίοι, όπως Ρουμάνοι και Βούλγαροι, κυρίως λόγω πανδημίας.

Σημειώνεται ότι ο ιδιοκτήτης του σφαγείου και η σύζυγος του Γενική Λογίστρια ΡΕΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ θα βρεθούν την ερχόμενη Πέμπτη ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής που θα εξετάσει άλλη διάσταση του θέματος…

 

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση