ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

H εξέλιξη με τους 100 αστυνομικούς

Κοινή συνισταμένη μεταξύ κομμάτων και εκπροσώπων του σώματος

Παναγιώτης Ευριπίδου

Σε έκτακτη σύσκεψη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, συζητήθηκε η απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου της 3ης Νοεμβρίου για την ακύρωση των προσλήψεων 100 αστυνομικών και πυροσβεστών.

Με τη φόρμουλα που αποφασίστηκε σώζονται οι γραπτές εξετάσεις ενώ θα υποχρεούνται όλοι να ξανακάνουν τα ψυχομετρικά τεστ.

Ο Αρχηγός της Αστυνομίας στην πρώτη του τοποθέτηση έκανε ιστορική αναδρομή του γεγονότος. Ακολούθως δήλωσε πως σε συνεργασία με την Νομική Υπηρεσία, έχουν έτοιμη πρόταση για τροποποίηση ώστε να υπάρχει η δυνατότητα τα ψυχομετρικά τεστ να ανατίθενται σε ιδιωτική εταιρεία. Μετά και την απόφαση του Δικαστηρίου, η Αστυνομία θα προβεί σε επανεξέταση παρά σε έφεση της απόφασης, ούτως ώστε να βρεθεί μια πιο ανώδυνη λύση σύμφωνα με τον Αρχηγό του σώματος.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Νομικής Υπηρεσίας, η απόφαση για επανεξέταση λήφθηκε στο ότι η έφεση αμφισβητεί τα ευρήματα του Δικαστηρίου, ενώ η επανεξέταση ισοζυγίζει τα ευρήματα και προχωράει στο επόμενο στάδιο που είναι η απόφαση.

Οι θέσεις ακυρώθηκαν από το Διοικητικό Δικαστήριο:

· Λόγω του γεγονότος ότι ανατέθηκε σε ιδιωτική εταιρία να διεξάγει τα ψυχομετρικά τεστ.

· Λόγω προβληματικής σύνθεσης του συμβουλίου προσλήψεων

· Γιατί δεν ακολουθήθηκε η σωστή σειρά εξετάσεων

· Και αριθμός υποψηφίων δεν παρακάθησε σε νέα ψυχομετρικά τεστ.

Εκπρόσωπος του Υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι στις 15 Νοεμβρίου θα κατατεθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση νέοι κανονισμοί για κατοχύρωση των εν εξελίξει διαδικασιών που αφορούν:

· 104 ειδικούς αστυφύλακες

· 350 αστυνομικών

Σε δεύτερη του τοποθέτηση ο Αρχηγός της Αστυνομίας διαβεβαίωσε πως το ψυχομετρικό τεστ πλέον θα μεταφερθεί στο 2ο στάδιο εξέτασης, μετά τις γραπτές εξετάσεις, ενώ όσοι έκαναν τα ψυχομετρικά τεστ θα τα ξανακάνουν ανεξαιρέτως.

Στη δική του τοποθέτηση, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου της Αστυνομίας, εξέφρασε τις ανησυχίες του και την αναγκαιότητα να προσβληθούν όλοι. «Υπάρχουν 100 οικογένειες που περνάνε ένα δράμα. Κινδυνεύουν να χάσουν τις δουλειές τους».

Από τη πλευρά του ο Εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, δήλωσε πως 25 άτομα είναι ενταγμένα στο σώμα. Τίθεται ζήτημα πόσοι από αυτούς θα ξαναέρθουν ή όχι. Επίσης δήλωσε πως, 25 άτομα δύναται να στελεχώσουν ολόκληρο πυροσβεστικό σώμα.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Νίκος Τορναρίτης, προέτρεψε να κατατεθούν εισηγήσεις για να μην χάσουν την δουλειά τους, οι 100 αστυνομικοί και πυροσβέστες.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, δήλωσε ότι η προειδοποιούσαν από το 2015 ότι πάσχουν οι διαδικασίες. «Εκείνοι που έκαναν την πάπια, τώρα λένε ότι θέλουν να λύσουν το πρόβλημα. Οι ευθύνες είναι στους εκάστοτε Υπουργούς Δικαιοσύνης».

Η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, ανέφερε ότι αγωνιούν για όλους τους αστυνομικούς οι οποίοι προσλήφθηκαν.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, δήλωσε ότι η επιτροπή προσλήψεων της Αστυνομίας διενέργησε ένα μεγάλο λάθος παραβλέποντας τις νομοθεσίες.

Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου, δήλωσε ότι αστυνομικοί παραμένουν απλήρωτη για υπερωριακή απασχόληση.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, δήλωσε ότι έχουν γίνει σοβαρότητα λάθη. «Πρέπει να βρεθούν νόμιμοι τρόποι να παραμείνουν οι 100 αστυνομικοί και πυροσβέστες και να μην αδικηθούν όσοι κατέφυγαν στην δικαιοσύνη».

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Θυμίζουμε ότι το Διοικητικό Δικαστήριο έκρινε ότι οι προσλήψεις των 100 αστυνομικών και πυροσβεστών έγιναν παράνομα. Ο Γενικός Εισαγγελέας σε σύσκεψη την προηγούμενη εβδομάδα δήλωσε πως «μπορεί να μην προσληφθούν οι ίδιοι».

Κατά τη σύσκεψη αποφασίστηκε να προωθηθεί στη Βουλή θέμα τροποποίησης του νόμου και των κανονισμών με αναδρομική ισχύ.

Τα λάθη που εντοπίστηκαν σύμφωνα με τον Γενικό Εισαγγελέα είναι ότι στην απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου υπάρχουν συγκεκριμένες αναφορές στο τι πήγε λάθος. Ένα από αυτά, εξήγησε, είναι το θέμα των ψυχομετρικών εξετάσεων και το ότι ανατέθηκαν κατά παράβαση του νόμου σε ξένο οργανισμό, αντί να διεξαχθούν από την επιτροπή που έπρεπε να γίνουν. Αναφέρθηκε και σε άλλα θέματα, όπως στο ότι κάποιο από τα μέλη συμμετείχε με τηλεδιάσκεψη ή ότι κάποιες διαδικασίες ήταν πρωθύστερες, καθώς η δικαστής του Διοικητικού Δικαστηρίου είπε ότι οι αθλητικές εξετάσεις έπρεπε να είχαν συμπληρωθεί πριν από τις ψυχομετρικές.

Ανέφερε ακόμη ότι για να βοηθηθούν μελλοντικές διαδικασίες, στη σύσκεψη κατέληξαν στην απόφαση να προωθηθεί άμεσα τροποποίηση με αναδρομική ισχύ του νόμου και των κανονισμών «έτσι ώστε να μπορέσουμε να θεραπεύσουμε κάποια πράγματα, κάποιες διαδικασίες, οι οποίες εντοπίσαμε ότι δημιουργούν πρόβλημα με βάση την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου».

«Θα ξεκινήσουμε από το σημείο που δεν υπάρχει πρόβλημα, που είναι οι γραπτές εξετάσεις και οι αθλητικές εξετάσεις. Δεδομένου ότι το ψυχομετρικό κρίθηκε εντελώς λανθασμένο φεύγει από τη μέση» σημείωσε. Είπε επίσης ότι κάποιες αθλητικές εξετάσεις που έγιναν μεταγενέστερα του ψυχομετρικού δεν θα ισχύουν πλέον, καθώς θα πρέπει να γίνει η νέα ψυχομετρική διαδικασία.

Αναφέρθηκε και σε κάποιες άλλες παρατηρήσεις, όπως ότι κάποιοι δεν συμμετείχαν σε κάποιες εξετάσεις διότι τις είχαν κάνει στο παρελθόν. «Θα διορθωθεί με τη νέα διαδικασία που θα γίνει» είπε, για να προσθέσει ότι «όλοι θα ακολουθήσουν τη σωστή διαδικασία».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε ότι «η νέα διαδικασία θα ακολουθηθεί με εκείνον τον αριθμό των υποψηφίων που υπήρχαν ως επιτυχόντες υποψήφιοι στο στάδιο από το οποίο θα συνεχίσουμε». «Μπορεί να προσληφθούν, οι ίδιοι μπορεί να μην προσληφθούν οι ίδιοι. Σίγουρα κάποιοι εκ των προσληφθέντων αυτή τη φορά θα είναι και στην επόμενη φορά αλλά κάποιοι πιθανόν να μην είναι» είπε.

Εξάλλου σε δηλώσεις του ο Αρχηγός της Αστυνομίας Στέλιος Παπαθεοδώρου είπε ότι θα προβούν σε άμεση επανεξέταση της επηρεαζόμενης προκήρυξης και μετέπειτα διαδικασίας, που άρχισε το 2019 και συνεχίστηκε το 2020.

Το ανησυχητικό, συνέχισε ο Αρχηγός της Αστυνομίας, είναι ότι «και άλλες δύο μετέπειτα διαδικασίες ενδεχομένως να επηρεάζονται, στη βάση του ότι η Επιτροπή των Ψυχομετρικών έχει αναθέσει σε ιδιωτική εταιρεία την διεξαγωγή τους και την μετέπειτα επόπτευσή τους», πράγμα που από το Δικαστήριο θεωρήθηκε ότι είναι κάτι που δεν συμπεριλαμβάνεται στις σχετικές διατάξεις.

Είναι για αυτές τις δύο διαδικασίες και για τις μετέπειτα που, κατά την άποψή μας, θα πρέπει να προωθηθεί ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων σχετική τροποποίηση, ούτως ώστε να δίνεται η ευκαιρία στα τέσσερα μέλη των ψυχομετρικών εξετάσεων, υπό την εποπτεία τους να διεξάγονται αυτά τα ψυχομετρικά εργαλεία, τα οποία «δεν είναι απλά, ούτε και η ίδια η επιτροπή δεν μπορεί να διεξάγει», είπε ο κ. Παπαθεοδώρου.

Όσον αφορά τις άλλες δύο διαδικασίες, ο Αρχηγός της Αστυνομίας είπε ότι για τη μια έγιναν προσλήψεις τον Απρίλιο και βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία 350 επιτυχόντων που πρόσφατα απέτυχαν. Με την απόφαση αυτή δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο χωρίς να δούμε το ενδεχόμενο τροποποίησης της νομοθεσίας, κατέληξε.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X