ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Μονογονεϊκό επίδομα και εξαίρεση δικαιώματος επικαρπίας από ΕΕΕ

Τι αναφέρθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας

ΚΥΠΕ

To μονογονεϊκό επίδομα και την εξαίρεση του δικαιώματος επικαρπίας από δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, συζήτησε την Τρίτη η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας.

Αναφορικά με το μονογονεϊκό επίδομα κατατέθηκε πρόταση νόμου των Βουλευτών του ΑΚΕΛ Αντρέα Καυκαλιά, Χρίστου Χριστόφια και Γιώργου Κουκουμά που αφορά την τροποποίηση του περί Παροχής Επιδόματος Τέκνου Νόμου, ώστε αφενός να απαλειφθεί από τον ορισμό του όρου «μονογονεϊκή οικογένεια» η προϋπόθεση ένας γονέας να είναι χωρίς συμβίο και αφετέρου δε να μην τερματίζεται το δικαίωμα σε επίδομα μονογονεϊκής οικογένειας, σε περίπτωση κατά την οποία ο μονογονιός συμβιώνει με άλλο άτομο.

Σε σχέση με την εξαίρεση του δικαιώματος επικαρπίας από δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, κατατέθηκε πρόταση νόμου των Βουλευτών της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Αλέκου Τρυφωνίδη και Μαρίνου Μουσιούττα για τροποποίηση του περί Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και Γενικότερα περί Κοινωνικών Παροχών Νόμου, ώστε η ακίνητη ιδιοκτησία, η οποία δεν είναι αξιοποιήσιμη ολόκληρη ή το μεγαλύτερο μέρος αυτής, λόγω εγγραφής δικαιώματος επικαρπίας στα βιβλία του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, ανεξαρτήτως της αξίας της υπό αναφορά ιδιοκτησίας και του χρόνου που η εν λόγω εγγραφή έλαβε χώρα, να μην λαμβάνεται υπόψη κατά τον υπολογισμό της συνολικής αξίας ακίνητης ιδιοκτησίας που δύναται να κατέχει πρόσωπο ή άλλο μέλος της οικογενειακής του μονάδας, για να είναι δικαιούχος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Αλέκος Τρυφωνίδης είπε ότι σχετικά με την εξαίρεση του δικαιώματος επικαρπίας από δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, ότι η πρόταση αφορά «τη διόρθωση μιας στρέβλωσης της νομοθεσίας που επηρεάζει πάρα πολλούς δικαιούχους στους οποίους τερματίζονται τα επιδόματα, είτε επειδή άγνοιας είτε λόγω της καλής πρόθεσης - πολλών παππούδων συνήθως να μεταβιβάζουν ακίνητη περιουσία στα εγγόνια τους, θέλοντας να τα βοηθήσουν και να εξασφαλίσουν το μέλλον τους».

Πρόσθεσε ότι η πρόταση μας αυτή θα αφορά τα άτομα που λαμβάνουν ακίνητη περιουσία και όχι αυτά που την παραχωρούν, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η όποια εκμετάλλευση του συστήματος από επιτήδειους.

«Με την πρόταση μας, θέλουμε η επικαρπία να μην λογίζεται στο οικογενειακό εισόδημα του δικαιούχου και έτσι να αποκόπτεται είτε το αναπηρικό επίδομα είτε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα από αυτούς τους αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας», ανέφερε και πρόσθεσε πως «την ίδια ώρα, δεν θέλουμε με αυτή την πρόταση να γίνεται εκμετάλλευση από επιτήδειους και να μεταβιβάζουν οποιαδήποτε περιουσία σε άλλα συγγενικά πρόσωπα για να αιτούνται μετά επίδομα από το κράτος».

Αναφέρθηκε σε θετική προσέγγιση επί της πρότασης της Υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας και του Διευθυντή των Υπηρεσιών Επιδομάτων και στην τοποθέτηση του Κτηματολογίου ότι θα δει θετικά το θέμα και το ότι οι υπηρεσίες του κράτους σε συνεργασία με την Επιτροπή «θα μελετήσουν το θέμα ούτως ώστε με την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής να υπάρξει ολοκληρωμένη πρόταση η οποία να είναι και συνταγματικά ορθή, δηλαδή να μην αυξάνει τον προϋπολογισμό του κράτους».

Αναφορικά με το μονογονεϊκό επίδομα, ο κ. Τρυφωνίδης είπε ότι υπάρχει «στρέβλωση διότι σε περιπτώσεις συμβίωσης υπολογίζονται και τα εισοδήματα του συμβίου».

«Και εδώ θα υπάρξει διαβούλευση για να διορθωθεί είτε με τον υπολογισμό ενός ποσοστού στα εισοδήματα του συμβίου είτε άλλες προτάσεις που θα υπάρξουν», κατέληξε.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση