ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Β. Ζαννέτος: «Ο Κατσουρίδης ήταν ο ιθύνων νους της Δρομολαξιάς»

«Ζήτησα να παραιτηθεί, γιατί εξαιτίας του μια απλή αγοραπωλησία μετατράπηκε σε σκάνδαλο»

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Τρία χρόνια μετά την αποφυλάκισή του και την υπόσχεσή του να μιλήσει για την ουσία της Δρομολαξιάς, ο Βενιζέλος Ζαννέτος ανοίγει τα χαρτιά του στην «Καθημερινή» και ενημερώνει πως θα εκδώσει βιβλίο που καταγράφει το τι ακριβώς συνέβη τότε. Δείχνει τον Νίκο Κατσουρίδη πίσω από την υπόθεση της Δρομολαξιάς, σημειώνοντας πωςήταν ο άνθρωπος που πρότεινε στον Νίκο Λίλλη την υποβολή της συγκεκριμένης πρότασης για την επένδυση στη Δρομολαξιά. Κληθείς να σχολιάσει γιατί κατηγορήθηκε ο ίδιος και όχι ο άλλοτε κραταιός άντρας της Αριστεράς, ανέφερε πως ένας από τους βασικούς όρους του Νίκου Λίλλη, για να μετατραπεί από κατηγορούμενος σε μάρτυρας κατηγορίας, ήταν να μη στοχοποιηθούν ο Νίκος Κατσουρίδης και ο γιος του. «Ήταν ο προστάτης του, ο άνθρωπος που τον καθοδηγούσε, που τον κρατούσε από το χέρι. Εργοδοτούσε και τον γιο του, ήθελε να τον προστατεύσει» αναφέρει χαρακτηριστικά.

–Εξερχόμενος από τις Κεντρικές Φυλακές είχατε πει πως ήσασταν θύμα πλεκτάνης και πως για την ουσία της υπόθεσης θα μιλούσατε την κατάλληλη στιγμή. Τρία χρόνια μετά δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να μιλήσετε;

–Αξιοποίησα όλο αυτό το χρονικό διάστημα, για να καταγράψω σε βιβλίο, που θα εκδώσω σύντομα, όλα όσα κατά τη γνώμη μου πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος. Μου πήρε χρόνο γιατί έπρεπε να μελετήσω προσεκτικά ένα τεράστιο όγκο υλικών που αφορά την υπόθεση. Στο βιβλίο θα μπορέσει ο καθένας να βρει την πραγματική αλήθεια σε σχέση με το σκάνδαλο της Δρομολαξιάς.

–Η υπόθεση της Δρομολαξιάς έθεσε εν αμφιβόλω το ηθικό πλεονέκτημα που έλεγε πως είχε η Αριστερά…

–Κάποιοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν αυτό το γεγονός και με ψεύδη να δημιουργήσουν την εικόνα ότι το ΑΚΕΛ είναι διεφθαρμένο. Πώς αλλιώς μπορούν να χαρακτηριστούν οι πρόσφατες δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του ΔΗΣΥ, ότι «το ΑΚΕΛ είναι διεφθαρμένο και με βούλα δικαστηρίου» ή του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι «ο οικονομικός διαχειριστής του κόμματος καταδικάστηκε και φυλακίστηκε για θέματα διαφθοράς»; Να υπενθυμίσω σε όσους επιμελώς ξεχνούν ότι εγώ καταδικάστηκα με την κατηγορία του εκβιασμού σε μια υπόθεση με στημένους μάρτυρες και στημένες καταθέσεις.

–Συνδέθηκε βεβαίως το περιστατικό εκείνο με την εμπλοκή του Τζιοβάνη στα χρυσά διαβατήρια…

–Η υπόθεση Τζιοβάνη είναι εντελώςδιαφορετική. Ήταν βουλευτής και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ. Όπως φαίνεται και στο σχετικό βίντεο, συμπεριφέρθηκε με τρόπο ηθικά επιλήψιμο, ταυτόχρονα όμως θεωρώ πωςσωστά ενήργησε παραιτούμενος άμεσα από όλα του τα αξιώματα. Η υπόθεση, όμως, αυτή δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση της Δρομολαξιάς. Όπως παρουσιάστηκε η υπόθεση της Δρομολαξιάς τότε στα δικαστήρια, από μερίδα των ΜΜΕ και ο τρόπος που αντιμετώπισαν οι αρχές την όλη υπόθεση, σίγουρα άφησαν πληγές στο ΑΚΕΛ.

–Γιατί θεωρείτε στημένη την υπόθεση;

–Γιατί οι διωκτικές αρχές εκμεταλλεύτηκαν τον δημιουργό αυτής της υπόθεσης, που ήταν ο τότε πρόεδρος της ΑΛΚΗΣ Νίκος Λίλλης, και του πρότειναν να συνεργαστεί μαζί τους διαφορετικά θα διωκόταν ως ο κύριος ένοχος. Μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο Νίκος Λίλλης ασφαλώς και επέλεξε να συνεργαστεί με τις διωκτικές αρχές και από κατηγορούμενος μετατράπηκε, έναντι ανταλλαγμάτων, σε μάρτυρα κατηγορίας. Βρήκαν, όμως, την ευκαιρία για να κατηγορήσουν το κόμμα της Αριστεράς και να μειώσουν το ηθικό πλεονέκτημα που απολάμβανε ανάμεσα στους εργαζομένους.

–Θεωρείται, όμως, πως το ΑΚΕΛ αμφισβητεί δικαστικές αποφάσεις και στήνει μόνο του δικαστήρια.

–Το σκάνδαλο είχε δύο όψεις. Η μία αφορούσε την αγορά ενός τ/κ τεμαχίου γης, από εταιρεία που ανήκε στον Νίκο Λίλλη. Η άλλη όψη ήταν ότι η συγκεκριμένη εταιρεία ήθελε να κτίσει ένα συγκρότημα γραφείων που θα πωλούσε στο ταμείο συντάξεων της ΑΤΗΚ. Στην πρώτη περίπτωση, για να μπορέσει ο Τ/κ ιδιοκτήτης να πουλήσει την περιουσία του, έπρεπε να ήταν μόνιμος κάτοικος των ελεύθερων περιοχών τους τελευταίους έξι μήνες ή να ήταν μετανάστης στο εξωτερικό πριν από το 1974. Αυτό ανέλαβαν να διερευνήσουν δύο στελέχη της ΚΥΠ των οποίων η έρευνα κατέληξε ότι επειδή δεν διέμενε στις ελεύθερες περιοχές δεν μπορούσε να πουλήσει τη γη του. Αυτή η έκθεση είχε κατατεθεί στον κηδεμόνα τ/κ περιουσιών. Ο Νίκος Λίλλης, που είχε ήδη δώσει στον Τ/κ προκαταβολή, είπε στο δικαστήριο πως έπρεπε να βρει τρόπο να αγοράσει το συγκεκριμένο τεμάχιο για να μη χάσει τα λεφτά του. Δωροδόκησε συνεπώς τους δύο αστυνομικούς για να αλλάξουν την έκθεσή τους. Οι επιταγές κατατέθηκαν στο δικαστήριο, κρίθηκαν ένοχοι και καταδικάστηκαν σε εξάμηνη φυλάκιση, ενώ ο κύριος ένοχος που τους δωροδόκησε δεν καταδικάστηκε.

–Γιατί;

–Γιατί αν κατηγορείτο για την υπόθεση με τους δύο αστυνομικούς της ΚΥΠ δεν θα μπορούσαν να τον βγάλουν μάρτυρα κατηγορίας στην άλλη υπόθεση της Δρομολαξιάς. Οι δύο αστυνομικοί δέχτηκαν να παραδεχτούν τη συνωμοσία για καταδολίευση της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά ζήτησαν να αποσύρουν τις κατηγορίες που αφορούσαν δωροληψία, δωροδοκία και δεκασμό. Και τις απέσυραν καθώς αν παραδέχονταν δωροδοκία και δωροληψία, σημαίνει πως θα έπρεπε να κατηγορηθεί και ο Νίκος Λίλλης που έκανε τη δωροδοκία. Ήταν επίσης στημένη και σε ό,τι αφορά την άλλη όψη του σκανδάλου, αυτού δηλαδή της αγοραπωλησίας του έργου που πρότεινε ο Νίκος Λίλλης προς το ταμείο συντάξεων της ΑΤΗΚ. Ούτε το δικαστήριο, ούτε οι διωκτικές αρχές ασχολήθηκαν με την ουσία του σκανδάλου της Δρομολαξιάς και που αφορούσε αυτήν καθ’ αυτήν τη συμφωνία των δύο πλευρών. Στο δικαστήριο αποδείχτηκε πως άλλη συμφωνία κατατέθηκε στο κτηματολόγιο και άλλη συμφωνία υλοποιούσε ο επιχειρηματίας. Αυτό είναι και το λυπηρό μέρος της όλης υπόθεσης. Αντί οι θεσμοί να σταθούν στο ύψος τους και να ξεσκεπάσουν όλες τις παρανομίες που έγιναν, μετέτρεψαν ένα σκάνδαλο σε πολιτική δίωξη ενός στελέχους του ΑΚΕΛ.

Δείτε ολόκληρη την συνέντευξη στην kathimerini.com.cy

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X