ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αύξηση 4% στις βασικές συντάξεις από το 2024

Όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιάννης Παναγιώτου

ΚΥΠΕ

Το ύψος της βασικής σύνταξης θα αυξηθεί κατά σχεδόν 4% από το νέο χρόνο, ανέφερε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιάννης Παναγιώτου σε ομιλία του ενώπιον της 24ης Συνόδου της Βουλής των Γερόντων.

Όπως είπε, ήδη κατά την τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ενεργοποιώντας τις πρόνοιες του νομοθετικού πλαισίου του Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΤΚΑ), αποφασίστηκε ότι το ύψος των βασικών συντάξεων αυξάνεται από το νέο χρόνο κατά σχεδόν 4%. Αυτό, όπως είπε, αποδεικνύει ότι μέσα από τα χρόνια που περνούν, το ΤΚΑ με τον τρόπο που είναι δομημένο δίνει τη δυνατότητα για μια διαρκή, σταδιακή, σύμφωνα με τα οικονομικά δεδομένα βελτίωση των απολαβών των συνταξιούχων.

Η Κυβέρνηση αναμένεται να εκδώσει σχετικό διάταγμα για την αύξηση των συντάξεων την επόμενη εβδομάδα και να προβεί σε σχετικές ανακοινώσεις.

Παράλληλα ανέφερε ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του 2025, που μέσα από κοινωνικό διάλογο, στη βάση επιστημονικών δεδομένων και αξιοποιώντας τις διεθνώς αποδεκτές καλές πρακτικές να κάνει ακόμα καλύτερο το συνταξιοδοτικό σύστημα και σύμφωνα με τις εισηγήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας και το Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας της χώρας.

Σημείωσε ακόμα ότι η Κυβέρνηση ανταποκρινόμενη στις προσδοκίες των συνταξιούχων επιτάχυνε ήδη την περίοδο που χρειάζεται να μεσολαβήσει από τη συμπλήρωση της ηλικίας του 65ου έτους, ώστε εντός ενός μηνός να ξεκινά να καταβάλλεται η θεσμοθετημένη σύνταξη. Πρόσθεσε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα ισχύσει το ίδιο και για όσους συνταξιοδοτούνται πριν από το 65ο έτος της ηλικίας τους.

Όσον αφορά την αναλογιστική μείωση του 12% για πρόωρη συνταξιοδότηση είπε ότι η Κυβέρνηση έχει προβεί σε αναλογιστική μελέτη για να προωθηθεί μια διαφοροποίηση σε σχέση με αυτό, χωρίς ωστόσο να περιορίζεται η βιωσιμότητα του ΤΚΑ και χωρίς να αυξηθούν οι εισφορές των εργαζόμενων. Ανέφερε ότι έχει διαμορφωθεί σχετική πρόταση και συζητείται με τους κοινωνικούς εταίρους, ενώ πρόσθεσε ότι αν στο μέλλον υπάρχουν δυνατότητες για οτιδήποτε διαφορετικό αυτό θα αποφασιστεί αναλόγως.

Σχετικά με τη θεσμοθέτηση σύνταξης χηρείας των αντρών είπε ότι ήδη δόθηκαν οδηγίες για να προσδιοριστεί το κόστος του ΤΚΑ, ώστε να έχουν αυτή τη δυνατότητα και οι άνδρες που χήρευσαν πριν από το 2018 και τη ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας.

Παράλληλα σημείωσε ότι η Κυβέρνηση έχει ευθύνη πριν από τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης να μετρά και να σταθμίζει προσεκτικά τις δυνατότητές της, ώστε «να μην παίζουμε με την οικονομία μας και να κάνουμε πειράματα με το ΤΚΑ».

Διαβεβαίωσε τέλος ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τρέφει μεγάλο σεβασμό και εκτίμηση σε όσους αγωνίστηκαν και εργάστηκαν ώστε σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία να είναι μια χώρα σταθερή, ισχυρή και διαρκώς αναπτυσσόμενη. Η Κυβέρνηση είπε έχει ευθύνη να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις των συνταξιούχων ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν με αξιοπρέπεια σε αυτές. Διαβεβαίωσε ότι μαζί με τη Βουλή και όλους τους θεσμικούς παράγοντες θα συνεχίσουν μεθοδικά να προσπαθούν για την ενίσχυση των δυνατοτήτων του κράτους ώστε να το παραδώσουν ακόμα πιο ισχυρό στις επόμενες γενιές.

Υφ. Κοινωνικής Πρόνοιας: Καταρτισμός Εθνικής Στρατηγικής και Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Τρίτη Ηλικία

Από πλευράς της η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας Μαριλένα Ευαγγέλου αναφέρθηκε στην απόφαση της Κυβέρνησης για τον καταρτισμό Εθνικής Στρατηγικής και Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Τρίτη Ηλικία, με στόχο την ανάπτυξη βιώσιμων πρακτικών για την κοινωνική ενσωμάτωση, την υγιή γήρανση, τη συμπερίληψη, την κοινωνικοποίηση, την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στήριξης και φροντίδας και γενικά την ολιστική αντιμετώπιση των θεμάτων που αντιμετωπίζουν τα άτομα Τρίτης Ηλικίας.

Συντονιστικός φορέας, ανέφερε, θα είναι το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, με διυπουργική συμμετοχή και με τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων φορέων και μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Πρόσθεσε ότι παράλληλα το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας συνεχίζει τις δράσεις και τις πολιτικές του, εφαρμόζοντας προγράμματα που έχουν στόχο τη στήριξη ατόμων Τρίτης Ηλικίας, με σκοπό την προώθηση δομών και δράσεων υποστήριξης, φροντίδας, ενδυνάμωσης και κοινωνικοποίησής τους.

Όσον αφορά της ακρίβεια που επηρεάζει και τους ηλικιωμένους, αναφέρθηκε στο πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση από το οποίο επωφελούνται και τα άτομα Τρίτης Ηλικίας.

Σημείωσε ακόμα ότι οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας του Υφυπουργείου, εγγράφουν και επιθεωρούν τη λειτουργία προγραμμάτων παροχής φροντίδας για τους ηλικιωμένους, διασφαλίζοντας έτσι, ότι το επίπεδο ποιότητας είναι σύμφωνα με τις σχετικές νομοθεσίες και κανονισμούς.

Σε ό,τι αφορά τις κοινωνικές παροχές στη βάση της νομοθεσίας για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, είπε ότι κατά το 2022 έχουν επωφεληθεί 5.813 οικογένειες άνω των 65 ετών με συνολική δαπάνη €25,3 εκ. για σκοπούς κάλυψης των βασικών και έκτακτων αναγκών τους.

Ταυτόχρονα, 2.769 άτομα άνω των 65 ετών έλαβαν ποσό ύψους €8.5 εκ. για κάλυψη αναγκών φροντίδας, στοχεύοντας στην ενίσχυση των εισοδημάτων των νοικοκυριών συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα. Πρόσθεσε ότι κατά το 2022 επωφελήθηκαν από το σχέδιο χαμηλοσυνταξιούχων πέραν των 22.000 οικογενειών, με συνολική δαπάνη €90,7 εκ., ενώ παραχωρήθηκε επίσης κατά το 2023 πασχαλινό επίδομα ύψους €3,5 εκ. σε περίπου 18.500 χιλιάδες συνταξιούχους. Παράλληλα, είπε ότι περίπου 32.000 χαμηλοσυνταξιούχοι επωφελήθηκαν ποσό ύψους 7,7 εκ. λόγω της αύξησης κατά 5% στο Επίδομα Χαμηλοσυνταξιούχου και της ταυτόχρονης απορρόφησης των αυξήσεων που δόθηκαν στις συντάξεις των Κοινωνικών Ασφαλίσεων από την 1/1/2022.

Σημείωσε επίσης ότι κατά το 2022 έχει διατεθεί ως επίδομα πολύτεκνης μάνας, ποσό ύψους 6,3 εκ. σε 16.000 δικαιούχες, οι οποίες κατά το 2023, επωφελήθηκαν και της αύξησης που αποφάσισε η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη στο τιμητικό επίδομα πολύτεκνης μάνας, ύψους €800.000.

Η Κυβέρνηση, ανέφερε επίσης, έχει λάβει την απόφαση να ξεκινήσει διαδικασία για εκ νέου διορισμό του Συμβουλευτικού Σώματος, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, αφού ληφθούν από όλους τους αρμόδιους φορείς οι εισηγήσεις για τους εκπροσώπους τους. Το Υφυπουργείο θα προχωρήσει επίσης, στην αναθεώρηση του Οδηγού Ωφελημάτων Ηλικιωμένων με σκοπό την καλύτερη πληροφόρηση των ατόμων Τρίτης Ηλικίας.

Ανέφερε επίσης ότι δίνεται ενίσχυση σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη λειτουργία προγραμμάτων που στοχεύουν στην κάλυψη των αναγκών φροντίδας των ηλικιωμένων και ότι το 2022, 61 τέτοια προγράμματα που εξυπηρετούν ηλικιωμένους, έλαβαν συνολική κρατική ενίσχυση ύψους €1,7 εκ.

Επίσης, μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης και Aνθεκτικότητας, δίδεται η δυνατότητα για δημιουργία νέων ή αναβάθμιση και επέκταση υφιστάμενων Κέντρων 24ωρης Φροντίδας ενήλικων ατόμων με ανάγκες μακροχρόνιας φροντίδας. Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2024, ανέφερε. θα δημιουργηθούν δύο νέες δομές και μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2026 επιπλέον τέσσερις νέες δομές.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση