ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αυτοί είναι οι 17 νέοι δήμοι (Χάρτες)

Η Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οι αλλαγές

Ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης παρουσιάζει την Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως έχει διαμορφωθεί μετά από σειρά διαβουλεύσεων, για να κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση. Ο κ. Πετρίδης, ο οποίος θα μετακινηθεί στο Υπουργείο Οικονομικών μετά τον ανασχηματισμό της σύνθεσης του Υπουργικού Συμβουλίου που ανακοινώθηκε χθες Κυριακή από την Προεδρία της Δημοκρατίας, θα αναφερθεί, μεταξύ άλλων, στο σημαντικό θέμα των συγχωνεύσεων Δήμων και Κοινοτήτων.

Με 17 νέους δήμους ο νέος χάρτης της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Κύπρο. Από τέσσερις σε Λευκωσία, Λάρνακα, Λεμεσό, τρεις σε Πάφο και δυο σε ελεύθερη Αμμόχωστο. Γίνονται συνενώσεις 30 δήμων και 48 κοινοτήτων σε 17 νέους δήμους. Αύξηση πληθυσμού δημαρχούμενων περιοχών κατά 100 χιλιάδες κατοίκους. Εξοικονόμηση 30 έως 50 εκατ. ευρώ. Ο πληθυσμός του Μητροπολιτικού Δήμου Λευκωσίας θα ανέλθει στις 174 χιλιάδες. Ο δεύτερος μεγαλύτερος δήμος σε πληθυσμό θα είναι αυτός του Δήμου Λεμεσού (Λεμεσός, Μέσα Γειτονιά, Τσερκέζ Τσιφτίκ). Τρίτος δήμος σε πληθυσμό της Λάρνακας με 84 χιλιάδες κατοίκους. Στο Δήμο Λεμεσού ο πληθυσμός θα αυξηθεί στις 115 χιλιάδες.

Ουσιαστική και ριζοσπαστική η μεταρρύθμιση

Ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης παρουσιάζοντας τον νέο Χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έκανε λόγο για μια ουσιαστική και ριζοσπαστική μεταρρύθμιση η οποία όπως τονίστηκε εκπορεύεται από τις βέλτιστες πρακτικές διεθνώς και ακολουθεί πιστά τις διεθνείς μας συμφωνίες.

Ο ΥΠΕΣ διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση θα στηρίξει τα νέα διοικητικά σχήματα σε τοπικό επίπεδο προκειμένου να μπορούν να προσφέρουν σύγχρονες υπηρεσίες στους δημότες τους. Η Κυβέρνηση μπορεί να δεχθεί κάποιες αλλαγές όταν το νομοθέτημα θα πάει στη Βουλή όχι όμως να γίνει καταστρατήγηση της μεταρρύθμισης ξεκαθάρισε ο Υπουργός Εσωτερικών απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Λευκωσίας

1. Λευκωσίας. Στροβόλου Αγιος Δομέτιος Έγκωμη Αγλαντζιά.
2. Λακατάμεια , Τσέρι , Κοινοτικός συνοικισμός Ανθούπολης.
3. Λατσιά, Γέρι.
4. Δήμος Νότιας Λευκωσίας - Ιδαλίου με τις κοινότητες Αλάμπρας Λυμπιών Νήσου Πέρα Χωρίου Ποταμιάς

Λάρνακα

 

1. Λάρνακα, Αραδίπου Λειβάδια, Ορόκλινη.
2. Μενεού, Δρομολαξιάς Μενεού, Κίτι, Περιβόλια Τερσεφάνου.
3. Λευκάρων Βάβλα Δελίκηπου Κάτω Δρύ Λέυκαρα Κόρνος
4. Αθηαίνου, Αβδελερό

Λεμεσού

 

1. Λεμεσός, Μέσα Γειτονιά. Τσερκέζ, Τσιφτλίκ.
2. Δήμος Ανατολικής Λεμεσού (Άγιος Αθανάσιος Γερμασόγεια, Άγιος Τυχωνας, Μουτταγιάκα, Αρκούντας, Φοινικαρίων, Αρμενοχωρίου.
3. Πολεμιδιών (Άνω και Κάτω Πολεμίδια).
4. Δήμος Δυτικής Λεμεσού (Ύψωνας Ασώματου Σωτήρας Ερήμης Κολοσσίου Τραχωνίου Ακρωτηρίου.

Πάφος

 

1. Πάφου (Πάφος Γεροσκήπου Αχέλια Τίμη Κονιά.
2. Δυτικής Πάφου (Πέγειας Έμπας Λέμπας Κισσόνεργα Χλώρακα)
3. Πόλις Χρυσοχούς (Πόλις Χρυσοχούς, Αργάκα, Μακούντα Χρυσοχούς, Γουδί, Πελαθούσα, Κινούσα, Περιστερώνα)

Αμμόχωστος

1. Δήμος Αγίας Νάπας Πρωταρά (Παραλίμνι Δερύνεια Αγία Νάπα Σωτήρα)
2. Δήμος Κοκκινοχωρίων (Αυγόρου Λιοπετρίου Φρενάρους Αχερίτου Άχνας)

Πηγή: kathimerini.com.cy / Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση