ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αυστηρή τιμωρία στις παρενοχλήσεις μέσω διαδικτύου - τηλεφώνων

Χρυσή τομή μεταξύ ελευθερίας λόγου και προστασίας υπόληψης των πολιτών

Στέλιος Ξιουρής

Μερική τάξη στην αταξία που επικρατεί στο αχανές διαδίκτυο επιχειρείται να μπει από την Βουλή, έτσι ώστε να τερματιστούν τα φαινόμενα εκβιασμών, παρανομιών και λοιπών ατασθαλιών που παρατηρούνται σήμερα από επιτήδειους.
Τα τελευταία φαινόμενα με απειλές και άλλου είδους καταχρήσεις του διαδικτύου τα οποία και δεν είναι τιμωρητέα δίνουν την ευκαιρία σε αρκετούς να εκμεταλλεύονται την κατάσταση με αθέμιτες πρακτικές…
Αυστηρές ποινές προβλέπονται σε όσους εκβιάζουν και παρανομούν, είτε στο άναρχο διαδίκτυο, είτε μέσω τηλεφωνικών επικοινωνιών.
Η Επιτροπή Νομικών της Βουλής, μέσω ενός πρωτοποριακού νομοσχεδίου αναζητεί την χρυσή τομή μεταξύ ελευθερίας της έκφρασης και προστασίας της τιμής και της υπόληψης πολιτών.

Το νομοσχέδιο προβλέπει:
1. Άτομο το οποίο παρενοχλεί τηλεφωνικά με ψευδής ειδήσεις, είτε μέσω μηνυμάτων, θα τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι ένα χρόνο ή πρόστιμο μέχρι 3 χιλιάδες ευρώ ή και τις δύο ποινές μαζί. Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται και όσοι παρενοχλούν με συνεχή μηνύματα, έστω και αν δεν λένε τίποτα. Για παράδειγμα κάποιος τηλεφωνά σε κάποιον 100 φορές μια νύκτα και κλείνει το τηλέφωνο.

2. Άτομο το οποίο επικοινωνεί τηλεφωνικώς ή στέλνει μήνυμα, με προσβλητικό, αισχρό ή απειλητικό χαρακτήρα τιμωρείται με ποινή φυλάκιση μέχρι 2 χρόνια ή με πρόστιμο μέχρι 3 χιλιάδες ευρώ ή και τις δύο ποινές μαζί.

3. Άτομο το οποίο δημοσιοποιεί στο διαδίκτυο, σε ιστοσελίδες ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μηνύματα, φωτογραφίες ή άλλο περιεχόμενο, υβριστικού, αισχρού, άσεμνου ή απειλητικού χαρακτήρα, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι 3 χρόνια, ή μέχρι 5 χιλιάδες ευρώ ή και τις δύο ποινές μαζί.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Νίκος Τορναρίτης δήλωσε ότι είναι θέμα το οποίο απασχολεί κοινοβούλια σε όλο τον κόσμο και πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ της ελευθερίας του λόγου και της προστασίας της υπόληψης των πολιτών.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει ισορροπία και να μην καταπατηθεί η ελευθερία έκφρασης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου δήλωσε ότι πρέπει να διαφυλαχθεί η ελευθερία έκφρασης γνώμης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X