ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αρχιεπίσκοπος - Κορωνοϊός: Δεν είναι αμαρτία η αποχή από τη Θεία Κοινωνία

Όλα όσα είπε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄

Την ευχή να μην παραστεί ανάγκη για επέκταση των μέτρων προστασίας των πιστών από τον κορωνοϊό, κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας και την Ανάσταση εκφράζει ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄. Στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή», ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου ξεκαθαρίζει πως εάν τα μέτρα της κυβέρνησης συνεχισθούν, σε μια τέτοια περίπτωση και η Εκκλησία θα πρέπει να πειθαρχήσει. Ο ίδιος θέτει ως πρώτη προτεραιότητα την προστασία της δημόσιας υγείας, επικρίνοντας τους ιεράρχες εκείνους που αντέδρασαν. Ωστόσο, όπως ο ίδιος τονίζει στο όλο θέμα δεν είναι διατεθειμένος να δώσει συνέχεια, επισημαίνοντας ότι η Εκκλησία έχει να ασχοληθεί με σοβαρότερα θέματα. Καλεί τους πολίτες να επιδείξουν αίσθημα ευθύνης λέγοντας ανοιχτά πως δεν είναι αμαρτία η αποχή από τη Θεία Κοινωνία και τον εκκλησιασμό για κάποιο διάστημα. Φέρνει ως παράδειγμα τον ίδιο, ο οποίος περιόρισε την παρουσία κληρικών στις λειτουργίες που πραγματοποιούνται αυτό το διάστημα στην Αρχιεπισκοπή. Στο ερώτημα εάν υπήρξε καθυστέρηση από πλευράς κυβέρνησης στη λήψη μέτρων η απάντηση ήταν καταφατική. Επικαλείται δε την περίπτωση της Κίνας που 2 δισεκατομμύρια πληθυσμό μέσα σε δύο μήνες κατάφερε, όπως λέει, να καταγράφει σήμερα μηδενικό αριθμό νέων κρουσμάτων. «Θα είναι όνειδος για μας, θα είναι ντροπή. Πρέπει να προσγειωθούμε ο καθένας να θεωρεί ότι είναι φορέας της ασθένειας και να προσπαθεί να μη μεταδώσει την ασθένεια. Αν όλοι μας έχουμε αυτή τη σκέψη, μέσα μας, η ασθένεια θα εξαφανιστεί. Σε δεκατέσσερις μέρες δεν θα υπάρχει», δηλώνει εμφατικά.

Το Πάσχα

Ο Μακαριότατος αν και εκφράζει την ευχή όλα να έχουν τελείωση μέσα σε δυο εβδομάδες αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο τα μέτρα προστασίας που εφαρμόζονται και στις εκκλησίες να επεκταθούν τη Μεγάλη Εβδομάδα. Ερωτηθείς εάν του έχει περάσει από το μυαλό το ενδεχόμενο να κάνουμε Μεγάλη Εβδομάδα και Ανάσταση στον καναπέ του σπιτιού μας ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε την ευχή να μην συμβεί κάτι τέτοιο. «Εύχομαι να μη συμβεί αυτό, αλλά βλέποντας τι έχει συμβεί στην Κίνα που είναι πάνω από ένα δισεκατομμύριο, εάν δάμασε αυτή την ασθένεια, είναι ντροπή για μας σε ένα μήνα να μην περιορίσουμε την ασθένεια. Θα είναι όνειδος για μας, θα είναι ντροπή. Πρέπει να προσγειωθούμε ο καθένας να θεωρεί ότι είναι φορέας της ασθένειας και να προσπαθεί να μη μεταδώσει την ασθένεια. Αν όλοι μας έχουμε αυτή τη σκέψη, μέσα μας, η ασθένεια θα εξαφανιστεί. Σε δεκατέσσερις μέρες δεν θα υπάρχει». Ο Μακαριότατος ήταν ξεκάθαρος για το ενδεχόμενο που η Πολιτεία κρίνει ότι θα πρέπει να συνεχισθούν τα μέτρα. «Ασφαλώς και θα πρέπει να τα συνεχίσουμε».

Θεία Κοινωνία

Ο Αρχιεπίσκοπος κατηγορηματικά απορρίπτει πως η ασθένεια μεταδίδεται μέσω της Θείας Κοινωνίας, κάτι που δεν συμβαίνει με τις συναθροίσεις. Στο πνεύμα αυτό ο Αρχιεπίσκοπος ζητά από τους πιστούς για ένα χρονικό διάστημα να είναι προσεχτικοί. «Το να πάμε τσούρμο, όλοι να εκκλησιαστούμε και να μεταδίδει ο ένας στον άλλον, να αρρωστήσουμε όλοι και να θρηνούμε θανάτους, είναι ό,τι χειρότερο. Το να προφυλαχθούμε και να μην πάμε για μερικές εβδομάδες στην εκκλησία και τολμώ να πω και να μην κοινωνήσουμε, δεν είναι αμαρτία εάν δεν κοινωνήσουμε και δεν πάμε στις εκκλησίες, όταν προστατέψουμε τον αδελφό μας. Διότι ο καθένας μας, αν δεν πούμε για τον εαυτό μας ότι είναι φορέας αυτού του ιού, θεραπεία δεν θα γίνει. Για αυτό και η κυβέρνηση πήρε αυτά τα σκληρά μέτρα, ο καθένας να απομονωθεί στο σπίτι του, και εάν πράγματι όλοι μας συμπεριφερθούμε υπεύθυνα σε 15 μέρες η ασθένεια θα πάει στο καλό».

Καθυστέρηση

Ο ίδιος θεωρεί πως σημειώθηκε καθυστέρηση στη λήψη μέτρων από πλευράς κυβέρνησης. Πέρα από το κάλεσμα στους πιστούς να πειθαρχήσουν στα μέτρα προστασίας ο ίδιος συμφωνεί με τη λήψη πιο σκληρών μέτρων εάν ο κόσμος δεν συμμορφωθεί.

Για «αντάρτες» Ιεράρχες

Επικριτικός είναι και με τους Ιεράρχες εκείνους που αγνόησαν τις αποφάσεις της κυβέρνησης αλλά και την προτροπή του ιδίου. Ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται να δώσει συνέχεια ωστόσο τονίζει πως ξενίζει η στάση κάποιων Ιεραρχών. «Σε μερικούς δεν αρέσει και θέλουν για την επαρχία τους να πάρουν κάποια διαφορετική απόφαση. Έχουν το δικαίωμα, όταν δεν είναι συνοδική απόφαση. Αλλά εκείνο που με ξενίζει πολλές φορές, έρχεται η κυβέρνηση και εισηγείται κάτι. Εγώ έχω σαν γνώμονα και πυξίδα, το καλώς νοούμενο συμφέρον του λαού και βλέπω πως η κυβέρνηση πήρε κάποιες αποφάσεις για το συμφέρον του λαού. Γιατί να μη συμφωνήσω με την κυβέρνηση; Κάποιοι θέλουν να έχουν το πάνω χέρι εκείνοι και δεν λαμβάνουν υπόψη τις αποφάσεις της κυβέρνησης και του αρχιεπισκόπου. Εμένα δεν με ενοχλεί, αλλά ο λαός τι θα πει. Πέντε άνθρωποι και δεν συμφωνούν;»

Πηγή: Η Καθημερινή / Συνέντευξη στον Απόστολο Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X