ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Απειλεί το ΥΠΕΞ Τουρκίας: «Θα απαντήσουμε αν οι Ε/κ διεξάγουν νέα γεώτρηση»

«Ως Τουρκία θα συνεχίσουμε να απαντάμε σε τέτοιες προκλήσεις»

ΚΥΠΕ

Θα απαντήσουμε εάν οι Ε/κ διεξάγουν νέα γεώτρηση τον Νοέμβριο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Τανζού Μπιλγκίτς, λέγοντας ότι δεν θα επιτρέψουν ποτέ την παραβίαση των δικαιωμάτων τους.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ είπε ότι “η ε/κ πλευρά ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει νέα γεώτρηση τον Νοέμβριο. Εάν συμβεί αυτό, θα αντιδράσουμε για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των Τ/κ. Το δηλώνω ξεκάθαρα από εδώ. Ως Τουρκία θα συνεχίσουμε να απαντάμε σε τέτοιες προκλήσεις”.

“Τόσο η Ελλάδα όσο και η ε/κ διοίκηση της νότιας Κύπρου προβαίνουν σε ενέργειες, οι οποίες αυξάνουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι προσπάθειες αποστολής πλοίων συνεχίζονται. Απαντάμε σε αυτές τις προκλήσεις τόσο στο πεδίο όσο και στο τραπέζι. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ την παραβίαση των δικαιωμάτων μας. Ως κυρίαρχο κράτος, η Τουρκία όταν έρθει η στιγμή μπορεί να διεκδικήσει τα δικαιώματά της. Τα δικαιώματά μας θα τα διεκδικούμε πάντα. Η Τουρκία μπορεί να κάνει χρήση του δικαιώματός της, όταν έρθει η στιγμή”, δήλωσε ο Τανζού Μπιλγκίτς.

Για την έκθεση της Κομισιόν για την Τουρκία, σχολίασε ότι “έχει συνταχθεί με δύο μέτρα και δύο σταθμά”. “Για εμάς η έκθεση δεν έχει καμία ισχύ. Γιατί η έκθεση είναι γραμμένη με δύο μέτρα και δύο σταθμά και υπάρχουν ισχυρισμοί που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί”, ανέφερε.

Για την Αίγυπτο, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ είπε ότι “η ανάπτυξη και η εξομάλυνση των σχέσεων της χώρας μας με την Αίγυπτο είναι σημαντικές προς όφελος των λαών και των δύο χωρών. Συζητούνται όλα αυτά στις διαβουλεύσεις που γίνονται. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας με την Αίγυπτο σε πολλούς τομείς”.

Αναφερόμενος στην δήλωση των πρεσβευτών 10 χωρών για τον Οσμάν Καβάλα, δήλωσε ότι “είναι απολύτως απαράδεκτο να τίθενται τελεσίγραφα στο τουρκικό κράτος”.

“Τα δικαστήρια και οι δικαστές δεν μπορούν να λάβουν εντολή ή να λάβουν οδηγίες για την άσκηση της δικαιοδοσίας τους από οποιαδήποτε αρχή, όργανο ή πρόσωπο. Αυτές οι χώρες γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν πρέπει να παρεμβαίνουν στο δικαστικό σώμα. Προσπαθούν να το πολιτικοποιήσουν”, είπε.

Για τις σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ ο Τανζού Μπιλγκίτς ανέφερε ότι “είναι δύσκολο να πούμε ότι οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ είναι τέλειες, ειδικά λόγω της στάσης τους σε θέματα όπως υποστήριξη του PKK, του YPG, του FETO και των μονομερών κυρώσεων. Υπάρχουν ορισμένα προβλήματα στις σχέσεις μας. Βασική προσδοκία μας είναι να διαχειριστούμε αποτελεσματικά τις σχέσεις μας και να λύσουμε τα προβλήματά μας. Αναμένουμε ένα παρόμοιο θετικό σήμα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ειδικά για τα ζητήματα που τους εκφράζουμε συχνά. Ο πρόεδρος μας (Ταγίπ Ερντογάν) το έχει ξεκαθαρίσει. Οι επαφές μας θα συνεχιστούν”.

Για τα F-35 είπε ότι η αποχώρηση της Τουρκίας από το πρόγραμμα “είναι ένα βήμα που πλήττει όχι μόνο εμάς αλλά και την αποτρεπτική ικανότητα του ΝΑΤΟ”. “Έχουμε εκπληρώσει τις υποχρεώσεις μας στο πρόγραμμα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, πραγματοποιήσαμε επίσης μια πληρωμή περίπου 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις Ηνωμένες Πολιτείες στο πλαίσιο του προγράμματος F-35. Για εμάς, οι επιλογές είναι απλές: Ή θα επιστρέψουμε στο πρόγραμμα, είτε θα πάρουμε τα αεροπλάνα που μας έχουν υποσχεθεί, είτε θα μας επιστρέψουν τα χρήματά μας. Σε αυτό το πλαίσιο, ο εκσυγχρονισμός του στόλου των F-16 είναι στην ημερήσια διάταξη ως επιλογή. Συζητάμε αυτό το ζήτημα φυσικά με τους Αμερικανούς. Θα ενεργήσουμε ανάλογα, φυσικά”, ανέφερε.

Για Συρία είπε ότι αν χρειαστεί να γίνει επιχείρηση, θα γίνει.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X