ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Απάντησε ο Πρόεδρος για τις πολιτογραφήσεις

«Όσοι έχουν πάρει υπηκοότητα κατά παράβαση των αυστηρών κριτηρίων που απαιτούνται, θα τους αφαιρεθεί η υπηκοότητα»

Απάντηση στον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού, τις δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, καθώς και στο θέμα των πολιτογραφήσεων, έδωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου και αναχωρώντας για το συνέδριο του The Economist.

Αρχικά, κληθείς να σχολιάσει την ακύρωση της αυριανής συνάντησης εκ μέρους του κ. Κυπριανού καθώς και τις αναφορές του ΓΓ του ΑΚΕΛ για τοξικές δηλώσεις του Προέδρου, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι δεν θα ασχοληθεί με τις τοξικές δηλώσεις. «Ο κ. Κυπριανού από την επομένη του Κραν Μοντανά και μέχρι σήμερα προβαίνει σε δηλώσεις είτε προσβλητικές είτε όχι. Θα εκδοθεί ανάλογη ανακοίνωση από την Προεδρία», είπε.

Ερωτηθείς σε σχέση με τις χθεσινές δηλώσεις του Τ-κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί ότι ο Πρόεδρος δεν αναφέρει το τι έγινε την 9η Αυγούστου σχετικά με τη συμφωνία για τους όρους αναφοράς και ότι θα πρέπει να αλλάξει το αφήγημα της η ε/κ πλευρά, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι το αφήγημα της 9ης Αυγούστου έγινε γνωστό τόσο από τον κ. Ακιντζι όσο και από τον ίδιο προς την κα Λουτ, «για αυτό και επισκέφθηκε την Κύπρο, για αυτό και ετοίμασε την πρώτη, σύντομη κοινή δήλωση, η οποία κινείτο μέσα στα πλαίσια ακριβών των όσων είχαν συμφωνηθεί στις 9 Αυγούστου. Πέραν τούτου», συνέχισε, «δεν θέλω να δηλώσω οτιδήποτε που θα μπορούσε να μολύνει το κλίμα μιας τριμερούς συνάντησης με τον ΓΓ των ΗΕ».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι δεν είναι θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας ή του ηγέτη της ελληνοκυπριακής κοινότητας να αποδεχθεί όρους που θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα διαλόγου στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων.

Ερωτηθείς για το θέμα των πολιτογραφήσεων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι ήδη το Υπουργικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει τον έλεγχο με βάση πλέον τα νέα κριτήρια. Σημείωσε πως και για τις πασιφανείς υπηκοότητες, οι οποίες κατά παράβαση των σημερινών δεδομένων έχουν δοθεί, η απόφαση είναι μία: «Όσοι έχουν πάρει υπηκοότητα κατά παράβαση των αυστηρών κριτηρίων που απαιτούνται, θα τους αφαιρεθεί η υπηκοότητα. Τελεία και παύλα. Το συντομότερο», τόνισε.

Κληθείς να σχολιάσει ότι κάποιοι εντόπισαν αυτές τις περιπτώσεις πιο γρήγορα από την Κυβέρνηση, ο Πρόεδρος είπε «όχι πιο γρήγορα από εμάς. Μην ξεχνάτε ότι κατατίθενται και στη Βουλή».

Πρόσθεσε πως υπάρχουν Υπηρεσίες που διερευνούσαν, υπήρξαν τα προγράμματα που δεν ήταν τόσο αυστηρά. «Μετά τη διαπίστωση ότι υπήρξαν κραυγαλέες περιπτώσεις που υπό ομαλές συνθήκες δε θα έπρεπε να δοθεί (υπηκοότητα) – και πρέπει να παραδεχόμεθα λάθη, για αυτό και εξάλλου από τον Φεβρουάριο του 2019 έχουμε θεσμοθετήσει αυστηρά κριτήρια και πλέον δεν πρόκειται να δίδονται υπηκοότητες, όπως δίδονταν με βάση το προηγούμενο επενδυτικό πρόγραμμα», είπε.

Ερωτηθείς αν για τις δύο τελευταίες περιπτώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας θα ανακληθούν οι υπηκοότητες, ο Πρόεδρος απάντησε θετικά. «Βεβαιότατα και ναι. Απλώς θα πρέπει να γίνει η δέουσα έρευνα για να αιτιολογείται και με βάση τον Νόμο της Κυπριακής Δημοκρατίας η αφαίρεση της υπηκοότητας. Νομίζω μιλούν από μόνες τους κάποιες περιπτώσεις, αλλά δεν είναι μόνο αυτές που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ενδεχόμενα να υπάρχουν και άλλες. Αλλά εάν, παραδείγματος χάρη, στις τέσσερις τόσες χιλιάδες υπηκοότητες που έχουν δοθεί, παρατηρηθεί ότι δέκα ή 15 τόσες πιθανότατα να μην ανταποκρίνονται στις προσδοκίες, δεν νομίζω ότι θα πρέπει να γίνεται αυτός ο σάλος - που, επαναλαμβάνω, μπορεί εξ σφάλματος να δόθηκαν – έτσι ώστε να δυσφημείται η χώρα διεθνώς», είπε.

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πω μόνοι μας προσπαθούμε να καταστρέψουμε αυτό που υπήρξε μια κινητήρια δύναμη για κατασκευαστικές εταιρείες, για τις υπηρεσίες που προσφέρουν δικηγόροι, λογιστές, σωρεία επαγγελμάτων και εργαζομένων. «Μέσα από την ανάπτυξη έχει μειωθεί σημαντικά η ανεργία, ενώ γενικότερα υπάρχει σταθερή πορεία ανάπτυξης στη χώρα», κατέληξε ο Πρόεδρος.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση