ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Απαντά στις Καταγγελίες ο Γ. Διευθυντής του ΟΑΥ: «Λειτουργούμε νόμιμα»

Απαντήσεις κλήθηκε να δώσει ο κ. Άθως Τσινωντίδης

Παναγιώτης Ευριπίδου

Απαντήσεις κλήθηκε να δώσει ο Γενικός Διευθυντής του ΟΑΥ, Άθως Τσινωντίδης αναφορικά με την συζήτηση στην Επιτροπή Ελέγχου για τη μη ένταξη των ΤΑΕΠ των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο ΓεΣΥ, ύστερα και από τις καταγγελίες στις οποίες προχώρησε η Ελεγκτική Υπηρεσία.

Στις δηλώσεις του ο Γενικός Διευθυντής του ΟΑΥ, Άθως Τσινωντίδης, ανέφερε ότι στην Επιτροπή εξήγησαν την κατάσταση που επικρατεί, «αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα ιδιωτικό ΤΑΕΠ στο ΓεΣΥ και υπάρχουν άλλα δύο νοσηλευτήρια τα οποία διαθέτουν ΤΑΕΠ. Είναι συμβεβλημένα με τον οργανισμό και δεν έχουν συμβληθεί».

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του, ο ΟΑΥ έκανε επαφές με αυτά τα νοσηλευτήρια και εφόσον ξεκαθαρίσει η υπόθεση που έχει να κάνει με τη συμμετοχή γιατρών εκτός ΓεΣΥ σε συμβεβλημένα νοσηλευτήρια, τότε θα προχωρήσει στην εντατικοποίηση των επαφών στο κατά πόσο τα νοσηλευτήρια θα εντάξουν τα ΤΑΕΠ στο ΓεΣΥ, αλλιώς θα πρέπει να τερματίσουν τις εργασίες των τμημάτων ατυχημάτων και επειγόντων περιστατικών.

Σε ερώτημα για τις λίστες αναμονής των ειδικών γιατρών και το μέγεθος των δαπανών για τις υπηρεσίες, ο κος. Τσινωντίδης ανέφερε ότι οι δαπάνες του ΟΑΥ δεν έχουν ξεφύγει. «Κλείνουμε το 2021 χωρίς οποιοδήποτε έλλειμα».
Για τις λίστες αναμονής, ο Γ. Διευθυντής του ΟΑΥ ανέφερε ότι, «με την εφαρμογή του ΓεΣΥ, έχουν τριπλασιαστεί οι ειδικοί στους οποίους μπορεί να απευθυνθεί ο κύπριος πολίτης. Εάν υπάρχουν θέματα τα οποία λόγω της επιθυμίας των πολιτών να επισκεφθεί ειδικό γιατρό παρακάμπτοντας τον προσωπικό του ιατρό είτε λόγω κάποιων καταχρηστικών συμπεριφορών σίγουρα αυτό προβληματίζει τον οργανισμό, αλλά δεν είναι πρόβλημα του ΓεΣΥ».

Επίσης, πρόσθεσε ότι οι αριθμοί των ειδικών ιατρών είναι σε βαθμό που δεν δικαιολογούν τις καθυστερήσεις. «Ο οργανισμός προχωρεί στον ποιοτικό έλεγχο τόσο των παραπεμπτικών από προσωπικούς ιατρούς, όσο και των επισκέψεων που γίνονται σε ειδικούς ιατρούς, ούτως ώστε να εντοπίσει περιπτώσεις όπου γίνεται κατάχρηση ή γίνεται αχρείαστη χρήση των πόρων του ΓεΣΥ και στερεί σε εκείνον που πραγματικά έχει ανάγκη τις υπηρεσίες του ΓεΣΥ».

Για τις καταγγελίες της Ελεγκτικής Υπηρεσίας περί παραβίασης της νομοθεσίας και φιλοσοφίας του ΓεΣΥ, ο κος. Τσινωντίδης απάντησε πως υπάρχουν εντελώς διαφορετικές απόψεις με τον Γενικό Ελεγκτή, καθώς σύμφωνα με τα λεγόμενα του ο οργανισμός λειτουργεί στα πλαίσια εφαρμογής της νομοθεσίας.

Επιπρόσθετα είπε ότι, «έχουμε τη νομική γνωμάτευση του νομικού συμβούλου του οργανισμού και θεωρούμε ότι λειτουργούμε καθόλα νόμιμα».

Για το πολυασφαλιστικό ανέφερε ότι δίνεται μια εντελώς διαφορετική ερμηνεία. «Ο Νόμος του ΓεΣΥ δεν υποχρεώνει τους παρόχους, είτε είναι ΤΑΕΠ, είτε είναι νοσηλευτήρια ή γιατροί να συμβληθούν με τον οργανισμό… Εάν και εφόσον κάποιοι πάροχοι επιλέγουν να μείνουν εκτός ΓεΣΥ, δεν τους απαγορεύει τίποτα από το να προσφέρουν υπηρεσίες».

Για την καταγγελία ότι τα νοσηλευτήρια του ΓεΣΥ δίνουν σε άτομα εκτός ΓεΣΥ, ο Γ. Διευθυντής το απέρριψε καθώς δεν υπάρχουν τέτοια στοιχεία.

Σάβια Ορφανίδου: «ΟΑΥ και φορείς να κινούνται εντός των ορίων της νομοθεσίας»

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Σάβια Ορφανίδου, ξεκαθάρισε πως θέση του κόμματος της είναι ότι τόσο ο ΟΑΥ όσο και οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς θα πρέπει να κινούνται εντός των ορίων της νομοθεσίας.

«Από τη στιγμή που και ο ΟΑΥ και το Υπουργείο Υγείας έχει εκφράσει ξεκάθαρα τη θέση ότι πρέπει να ρυθμιστεί το συγκεκριμένο θέμα μετά και από τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα», θα αναμένουν να έρθει ενώπιων της Βουλής η Νομοθετική Ρύθμιση για τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, «ούτος ώστε να μην υπάρχει καμία σύγκρουση με τη νομοθεσία».

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι μετά τη νομοθετική ρύθμιση, θα αναμένουν και την ολοκλήρωση του ΟΑΥ στη διαδικασία που έχει ξεκινήσει διαβούλευση με τα Ιδιωτικά Νοσηλευτήρια για να ενταχθούν και τα ΤΑΕΠ τους εντός του ΓεΣΥ.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X