ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αντιδράσεις στη Βουλή για το Νομοσχέδιο περί Μολυσματικών Ασθενειών

Έστειλαν τον Υπουργό Υγείας να αναθεωρήσει το Νομοσχέδιο

Παναγιώτης Ευριπίδου

Συζητήθηκε στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής, «Ο περί Επικίνδυνων Μολυσματικών Ασθενειών Νόμος του 2021», με συμμετοχή της Νομικής Υπηρεσίας και του Υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα.

Το εν λόγω νομοσχέδιο που έχει σταλεί από την Κυβέρνηση προς τη Βουλή για συζήτηση, στόχο έχει τον εκσυγχρονισμό του Νόμου για τις μολυσματικές ασθένειες, λόγω και της εμπειρίας που είχαν από την πανδημία, σύμφωνα με τον Υπ. Υγείας.

Ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Επιτροπής Υγείας και τα κόμματα για την συζήτηση που πραγματοποιήθηκε.

Στόχος, σύμφωνα με τον κ. Χατζηπαντέλα είναι να τροποποιηθεί το νομοσχέδιο έχοντας υπόψιν την πανδημία των τελευταίων 2 χρόνων.

Διευκρίνισε πως εισακούστηκαν οι θέσεις και προβληματισμοί των κομμάτων για το νομοσχέδιο, τονίζοντας πως το Υπουργείο θα επανέλθει με αλλαγές στη συγκεκριμένη συνάντηση.

Ξεκαθάρισε πως στόχος του Υπουργείου δεν είναι να μπει η Βουλή στον «πάγο» με τυχόν συγκέντρωση των εξουσιών στην εκτελεστική εξουσία από το τροποποιημένο νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, βάση νέας πρόνοιας που κατατέθηκε από το ΑΚΕΛ, πριν ξεκινήσει η οποιαδήποτε πανδημία θα δίνετε η έγκριση από τη Βουλή και επίσης ο εκάστοτε Υπουργός Υγείας θα ενημερώνει τη Βουλή ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας, Σάβια Ορφανίδου, στην τοποθέτησή της εξέφρασε το γεγονός πως υπήρξε μια εποικοδομητική συζήτηση από όλες τις πλευρές ώστε να αναδιαμορφωθεί το κείμενο για το νομοσχέδιο, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των πολιτών και της δημόσιας υγείας.

Τόνισε, πως «ο Περί Επικίνδυνων Μολυσματικών Ασθενειών Νόμος», χρειάζεται εκσυγχρονισμό γιατί ο «περί Λοιμοκάθαρσης Νόμος» ισχύει από το 1932. Η κα Σάβια, εξέφρασε την αναγκαιότητα στο ότι πρέπει να εμπλουτιστεί το νομοσχέδιο από τις εμπειρίες της πανδημίας του κορωνοϊού.

Παράλληλα όμως, σκοπός είναι να τηρηθεί η εγρήγορση της Κυβέρνησης στο να εκδίδει διατάγματα για να μπορεί να αντιμετωπίζει άμεσα και έγκαιρα την πανδημία, με ιδιαίτερα και συγκεκριμένα μέτρα, όπως ανέφερε στη δήλωση της.

Τέλος, ανέφερε πως έχουν καταλήξει σε συγκεκριμένες αλλαγές επί του νομοσχεδίου, με αποτέλεσμα σε 2 εβδομάδες το Υπουργείο Υγείας θα καταθέσει αναθεωρημένο κείμενο.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, στις δηλώσεις του υπήρξε καυστικός, αναφέροντας πως πρόκειται για μια «εκτρωματική» νομοθεσία που κατέθεσε η Κυβέρνηση στη Βουλή.

Στην τοποθέτηση του με το πέρας της Επιτροπής, είπε πως σε περίπτωση πολέμου η εκτελεστική εξουσία για να κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, βάση συντάγματος, υποχρεούται να έρθει στη Βουλή για να πάρει έγκριση και να την ανανεώνει ανά τριμηνία.

Σύμφωνα με τον Βουλευτή του ΑΚΕΛ, η Κυβέρνηση ενσωμάτωσε πρόνοια στην νομοθεσία που επιτρέπει στην εκάστοτε εκτελεστική εξουσία ακόμα και να κλείνει την λειτουργία της Νομοθετικής και Δικαστικής Εξουσίας.

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Λουκαΐδη, το εν λόγω κείμενο με ένα γενικευμένο ασαφή τρόπο, δεν διευκρινίζει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να κριθεί ότι έχουμε μια επικίνδυνη μολυσματική ασθένεια. Αποτέλεσμα, να προχωράει η Κυβέρνηση σε οριζόντια αναστολή της προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Ακόμη, εξέφρασε τη λύπη του προς την Νομική Υπηρεσία στο γεγονός ότι επέμενε μέχρι τέλους σε αυτές τις απαράδεκτες πρόνοιες, που είναι ακόμη πιο δρακόντειες από αυτές σε περιπτώσεις πολέμου.

Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίηση του προς τον Υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα, ο οποίος έδειξε καλή διάθεση και δεν υπάκουσε στις απόψεις της Νομικής Υπηρεσίας.

Οι εισηγήσεις που κατέθεσε το ΑΚΕΛ, έχουν λάβει δέσμευσης ότι θα τις αντιμετωπίσει θετικά ο κ. Χατζηπαντέλα, διευκρινίζοντας όμως ότι αρνήθηκε ο Υπουργός να συγκεκριμενοποιήσει στο ποια ανθρώπινα δικαιώματα υπόκεινται σε περιορισμό προστασίας.

Εν κατακλείδι, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, τόνισε πως στις περιπτώσεις κρίσεων η δημοκρατία δεν μπορεί να αναστέλλεται αλλά να ενισχύεται, καταθέτοντας το κόμμα του προτάσεις και εισηγήσεις.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, σε δηλώσεις του είπε πως ο Υπουργός Υγείας έδειξε κατανόηση και συνεργάστηκε με τα κόμματα και τις θέσεις τους για το νομοσχέδιο.

Στόχος σύμφωνα με τον κ. Λεωνίδου είναι να δημιουργηθεί ένα νομοθέτημα που θα εφαρμόζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι ατομικές ελευθερίες των πολιτών.

Ο κ. Λεωνίδου, τόνισε πως πρέπει να υπάρξει σύμπραξη των τριών εξουσιών του κράτους στο εν λόγο νομοθέτημα, της νομοθετικής – εκτελεστικής – δικαστικής εξουσίας.

Αναφορικά με την περίοδο που πέρασε για την πανδημία στάθηκε στο σημείο πως υπήρξαν όντως καταχρηστικές εξουσίες από την εκτελεστική εξουσία, αλλά ανέφερε πως όντως υπήρχε και η απειρία σε τέτοια πρωτοφανή φαινόμενα.

Θέση του ΔΗΚΟ, είναι πως πρέπει να υπάρξει η συνλειτουργία των τριών εξουσιών του κράτους σε τέτοια φαινόμενα, σύμφωνα με τον κ. Λεωνίδου.

Το εν λόγω νομοσχέδιο, σε ερώτημα των δημοσιογράφων, ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να αποσυρθεί αλλά θα επιστρέψει ανανεωμένο από τον Υπουργό Υγείας.

Στην τοποθέτηση του ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου ανέφερε πως το νομοσχέδιο περιορίζει βασικές ελευθερίες του ανθρώπου.

Επίσης, είπε ότι οι πρόνοιες που περιγράφονται μέσα από τα άρθρα του νομοσχεδίου δημιουργούν πάρα πολλά προβλήματα στην εφαρμογή τους.

Χαρακτηριστικά ανέφερε πως υπάρχει η δυνατότητα περιορισμού της λειτουργίας του Κοινοβουλίου από τον οποιοδήποτε μελλοντικό Υπουργό Υγείας και Κυβέρνηση, που εν τέλη αποφασίσει την εφαρμογή αυτής της νομοθεσίας.

Ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ ζήτησε από το Υπουργείο Υγείας και την Κυβέρνηση την απόσυρση του εν λόγω νομοσχεδίου και σε μελλοντική κατάσταση να επανέλθει με τις τροποποιήσεις και τις αλλαγές που κατέθεσαν τα κόμματα και οι οργανωμένοι φορείς.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X