ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ανοίχτηκαν λογαριασμοί για το σκάνδαλο του Συνεργατισμού

Καθυστερήσεις στην εξιχνίαση των εγκλημάτων

Στέλιος Ξιουρής

Ο ασθενής φαίνεται να έπασχε από διάφορες ασθένειες, αλλά το κυριότερο πρόβλημα που οδήγησε στον θάνατο είναι η πώληση των οργάνων του.

Αυτά εν ολίγοις είναι τα πορίσματα της νεκροτομής που διενεργείται από τους ιατροδικαστές - βουλευτές της Επιτροπής Ελέγχου, οι οποίοι ως είθισται έπλεξαν το εγκώμιο του μακαρίτη με τις χαρακτηριστικές ατάκες ότι ήταν καλός ο αποδημήσας εις Κύριον.

Κατά τ’ άλλα η διαπίστωση ότι στο κάδρο των ποινικών ερευνών δεν πρόκειται να υπάρξουν πολιτικοί και η συνήθης ατάκα και αυτό το σκάνδαλο θα κουκουλωθεί, τείνει να επαναληφθεί.

Ακόμη στα αξιοσημείωτα της Επ. Ελέγχου είναι η αναφορά του Υπαρχηγού Αστυνομίας ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΥΡΗ ότι για κάποιες υποθέσεις ανοίχτηκαν και τραπεζικοί λογαριασμοί ώστε να διερευνηθούν τα εγκλήματα.

Η Αστυνομία και η Γενική Εισαγγελία προβάλουν την πολυπλοκότητα των οικονομικών εγκλημάτων ως την κύρια αιτία καθυστέρησης της εξιχνίασης τους.

Ωστόσο ο Εισαγγελέας που χειρίζεται τις υποθέσεις ΝΙΝΟΣ ΚΕΚΚΟΣ έριξε το γάντι και στους βουλευτές, παραπέμποντας στην δήλωση Αρέστη, ότι η « Βουλή καθυστέρησε δυο χρόνια για να συζητήσει το σχετικό θέμα».

Πάντως τόσο στο πόρισμα της Επιτροπής Αρέστη όσο και στην επιστολή Κληρίδη διαπιστώνονται οι τεράστιες ευθύνες των κομμάτων στο σκάνδαλο του Συνεργατισμού.

Οι υποθέσεις που εξετάζει η Αστυνομία και για τις οποίες ήδη κατατέθηκε σχετικός φάκελος στον Γ. Εισαγγελέα αφορούν την Αλταμίρα, πιστωτικές διευκολύνσεις που παραχώρησαν οι ΣΠΕ χωρίς εξασφαλίσεις καθώς και χαριστικά δάνεια.

Όπως διαφαίνεται λοιπόν σε λίγες βδομάδες λήγει η περίοδος άσκησης αστικών διώξεων για την υπόθεση του Συνεργατισμού, ενώ με τους ρυθμούς με τους οποίους προχωρούν οι ποινικές έρευνες, θα είναι αδύνατο να οδηγηθεί οποιοσδήποτε στην δικαιοσύνης, κατήγγειλαν βουλευτές της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαχαρίας Κουλίας σημείωσε ότι στο πόρισμα Γεωργίου Αρέστη, το οποίο εκδόθηκε πριν δυο χρόνια, αλλά και η εκτίμηση του τέως Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, ήταν ότι υπήρχαν ποινικές και αστικές ευθύνες. Το έγκλημα του Συνεργατισμού, το οποίο καταστήματα και πελατολόγιο μεγαλύτερο από όλες τις άλλες Τράπεζες, ήταν μόνο 70 εκ. ευρώ, ενώ το κράτος πλήρωσε δισεκατομμύρια για να σώσει την Λαϊκή Τράπεζα. Χαρακτήρισε δε ως τεράστιες τις ευθύνες των κομμάτων.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος αναφέρθηκε σε προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου δήλωσε ότι πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία ελέγχου το συντομότερο δυνατό. Ωστόσο δεν πρέπει να δημιουργούνται εντυπώσεις με αναφορές σε συγκεκριμένα άτομα και ενδεχομένως να επηρεαστούν οι ανακριτικές διαδικασίες.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου δήλωσε ότι η Αστυνομία δεν ήταν σε θέσει να πει αν κλήθηκαν σε κατάθεση οι πρωταγωνιστές Χάρης Γεωργιάδης, Νικόλας Χατζηγιάννης και Γιάννος Σταυρινίδης, όταν σε άλλες ήσσονος σημασίας υποθέσεις, αμέσως εκδίδονται ανακοινώσεις.

Ο βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας ανέφερε ότι με τους ρυθμούς, με τους οποίους προχωρούν οι έρευνες, δεν πρόκειται να τιμωρηθεί κανένας.

Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης δήλωσε ότι το σκάνδαλο του Συνεργατισμού οδηγείται σε κουκούλωμα.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης επισήμανε ότι στο πόρισμα της επιτροπής Αρέστη αλλά και στην επιστολή του τέως Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη επιρρίπτονται ευθύνες στα κόμματα ΔΗΣΥ- ΑΚΕΛ- ΔΗΚΟ – ΕΔΕΚ για παρεμβάσεις που συνέβαλαν στην κατάρρευση του Συνεργατισμού.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X