ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αναζητείται ψεύτης μεταξύ των Υπ. Οικονομικών - Νικόλα Παπαδόπουλου

Πώς θα διαμοιραστεί το 1 δις.σε δάνεια με εγγύηση του κράτους

Στέλιος Ξιουρής

Με πρωτοφανή επίθεση του Προέδρου του ΔΗΚΟ ΝΙΚΟΛΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ κατά του Υπουργού Οικονομικών ΚΩΣΝΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΕΤΡΙΔΗ, στην οποία ακούστηκαν βαριοί χαρακτηρισμοί σημαδεύτηκε η συζήτηση του νομοσχεδίου περί κρατικών εγγυήσεων.

Η σημαντικότητα του νομοθετήματος για το οποίο όλοι οι κοινωνικοί εταίροι τάχθηκαν ανυπερθέτως υπέρ και απηύθυναν έκκληση στην Βουλή να το υπερψηφίσει προ της διάλυσης της, αφού θα διαμοιραστεί υπό μορφή δανεισμού πόσο που φτάνει στο 1 δισεκατομμύριο Ευρώ στις μικρές- μικρομεσαίες επιχειρήσεις και με κρατικές εγγυήσεις υπερκεράστηκε από τους χαρακτηρισμούς που αντηλλάγησαν.

Αρχίζοντας την συνεδρία ο Υπ. Οικονομικών πρότεινε ως επικεφαλής παρακολουθήσεως της εφαρμογής του σχεδίου την Γενική Λογίστρια, κάτι που εξαγρίωσε το ΔΗΚΟ και άλλα κόμματα που ήθελαν όπως ο έλεγχος δοθεί στον Γενικό Ελεγκτή.

Οπόταν η διελκυστίνδα επιτάθηκε με τον Νικόλα Παπαδόπουλο να χαρακτηρίζει (πολλάκις) ψεύτη τον Υπ. Οικονομικών, προκλητικό, προσβλητικό έναντι της Βουλής και ότι άφησε ανοχύρωτη την οικονομία με τα πέρα δώθε του. Μίλησε για πολιτικές απάτες και για ασύστολη ψευδολογία.

Ο κ. Πετρίδης του ανταπάντησε ότι αυτός ψεύδεται και κάκισε την μικροπολιτκή του στάση σε ψηλούς τόνους και την ανατίναξη όλων των προσπαθειών για παραχώρηση εργαλείων στις επιχειρήσεις για να βρουν λύσεις στα προβλήματα τους.

Πως θα διαμοιραστεί το 1 δις

Τα πρώτα θετικά μηνύματα για έγκριση από την Βουλή, φαίνεται να εξασφαλίζει το πολύκροτο θέμα των κρατικών εγγυήσεων για παραχώρηση δανείων προς τις επιχειρήσεις.

Ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής:

• στόχος του σχεδίου είναι να διατήρηση των θέσεων εργασίας και αποφυγή χρεοκοπιών επιχειρήσεων.

• Θα παραχωρηθούν δάνεια συνολικού ύψους 1 δις, ευρώ, το οποίο θα προέλθει από το ταμείο ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά κατά 1 δις 430 εκ. ευρώ.

• Τα δάνεια θα παραχωρούνται από τις Τράπεζες, στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων. Δηλαδή το δάνειο θα είναι ίσο με το σύνολο των μισθών των εργοδοτουμένων ή το 25% του κύκλου εργασιών κατά το 2019.

• Το κράτος θα καθίσταται εγγυητής. Σε περίπτωση αδυναμίας αποπληρωμής του δανείου η ευθύνη καταμερίζεται σε ποσοστό 70% στο κράτος και 30% στις Τράπεζες.

• Το επιτόκιο των δανείων θα σχετίζεται με το ευρωπαϊκό επιτόκιο, το οποίο σήμερα είναι μηδενικό.

• Τα δάνεια θα πρέπει να εγκριθούν μέχρι το τέλος του 2021.

• Οι επιχειρήσεις οι οποίες θα λάβουν δάνειο, δεν θα μπορούν να προβούν σε απολύσεις εργαζομένων για 6 μήνες.

• Αποκλείονται επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενοι οι οποίοι συμμετείχαν σε σχέδια διάσωσης στο παρελθόν.

• Ο έλεγχος της παραχώρησης δανείων θα γίνεται από το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας και θα ενημερώνεται και η Βουλή.

• Οι όποιες αλλαγές γίνουν στον νομοσχέδιο θα πρέπει να εγκριθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηρόδοτου δήλωσε ότι στηρίζουν το όλο σχέδιο και επαφίεται στην κάθε Τράπεζα αν θα συμμετάσχει ή όχι.

Ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης αναφέρθηκε σε ενδεχόμενους κινδύνους:

• δεν υπάρχει όριο στα δάνεια
• μπορεί οι Τράπεζες να μην παραχωρούν δάνεια
• δεν υπάρχει ορισμός της ζημιάς

Ο Σύνδεσμος Μικρών Επιχειρήσεων και Αυτοεργοδοτουμένων τάχθηκε κατά του σχεδίου, υποδεικνύοντας ότι δεν έχουν εμπιστοσύνη στις Τράπεζες και ζήτησε να δίδονται τα δάνεια από το κράτος.

• Ο βουλευτής ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλάς, τάχθηκε υπέρ του νομοσχεδίου τονίζοντας ότι συζητείται εδώ και ένα χρόνο.

• Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι με τις διαφημίσεις της, η κυβέρνηση φαίνεται ότι το μόνο που θέλει είναι να φορτώσει στην Βουλή την ευθύνη για το νομοσχέδιο. Ο λαϊκισμός της κυβέρνησης είναι επικίνδυνος.

• Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε ότι θα θέσουν σειρά τροπολογιών και αναλόγως θα τοποθετηθούν.

• Ο βουλευτής της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων Αγγελος Βότσης δήλωσε ότι θα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Οι τελικές θέσεις των κομμάτων θα κατατεθούν την ερχόμενη Πέμπτη στην τελευταία συνεδρία της Ολομέλειας, πριν την διάλυση του σώματος για τις εκλογές.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X