ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αναθεωρείτε το Σχέδιο Αντιμετώπισης της Υπογονιμότητας

Τι αποφασίστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο

24news team

Αποφασίστηκε η βελτίωση και αναθεώρηση για το Σχέδιο Επιδότησης για την Αντιμετώπιση της Υπογονιμότητας, σύμφωνα με τις τελευταίες αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, πρόταση την οποία κατέθεσε ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα.

Στόχος του σχεδίου είναι η ισότιμη αντιμετώπιση των πολιτών, δηλαδή των ζευγαριών και μονήρων ατόμων καθώς επίσης και η βελτίωση της χρήσης των κονδυλίων προς όφελος των γυναικών που το έχουν ανάγκη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το αναθεωρημένο Σχέδιο, τα ζευγάρια σε σταθερή και μόνιμη σχέση θα πρέπει να παρουσιάζουν ένορκο δήλωση ότι βρίσκονται σε μόνιμη σχέση για να δικαιούνται της επιδότησης.

Να σημειώσουμε ότι το σχέδιο καλύπτει και τα ζευγάρια που ήδη υπέβαλαν αίτηση.

Ακόμη, τα μονήρη άτομα θα έχουν πλέον το δικαίωμα στον ίδιο αριθμό επιδοτήσεων όπως και τα ζευγάρια, δηλαδή μέχρι και τέσσερις φορές εάν δεν έχουν παιδιά, μέχρι τρεις φορές ένα έχουν ένα παιδί και μέχρι δύο φορές εάν έχουν δύο παιδιά.

Το αναθεωρημένο Σχέδιο περιλαμβάνει για πρώτη φορά την πρόταση του ΔΗΣΥ για επιδότηση ύψους €500 για τη φύλαξη σπέρματος από καρκινοπαθείς άνδρες, ενώ αυξάνεται η επιδότηση του φυσικού κύκλου θεραπείας για όλη τη διαδικασία της εξωσωματικής από €500 σε €1500.

Παράλληλα, διευρύνεται το πλαίσιο των δικαιούχων καθώς δικαίωμα επιδότησης θα έχουν και ζευγάρια όπου ένας σύζυγος είναι Κύπριος μόνιμος κάτοικος Κύπρου και ο άλλος είναι κάτοικος Κύπρου με προσωρινή άδεια παραμονής, δεδομένου ότι και οι δύο είναι δικαιούχοι του ΓεΣΥ.

Τέλος, το αναθεωρημένο Σχέδιο θα επιτρέπει την επιδότηση των €2000 για φύλαξη ωαρίων για κοινωνικούς λόγους σε γυναίκες 35 ετών και άνω, λόγω της φυσιολογικής μείωσης της γονιμότητας, ενώ γυναίκες κάτω των 35 ετών η επιδότηση θα δίνεται με βεβαίωση ειδικού ότι υπάρχει ιατρικό πρόβλημα.

Να διευκρινιστεί ότι στο εν λόγω Σχέδιο παραμένει σε ισχύ η παροχή συνολικής επιδότησης ύψους €2500 για τη συνολική διαδικασία της εξωσωματικής, ανεξαρτήτως της ηλικίας της γυναίκας.

Την αναθεώρηση του Σχεδίου χαιρέτισε και ο Δημοκρατικός Συναγερμός.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση