ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αναστασιάδης: «Απαράδεκτη η θέση της Τουρκίας για δύο κράτη στην Κύπρο»

Προσπάθεια για ειρηνική λύση διαφορών

Τη μεγάλη σημασία της Τριμερούς Συνόδου Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου τόνισε στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Ξεκινώντας θέλησε να εκφράσει τις θερμότατες ευχαριστίες του για τη φιλοξενία και τη διοργάνωση στην Αθήνα.

Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε πιο συγκεκριμένα στα όσα συζητήθηκαν μεταξύ των τριών χωρών τονίζοντας πως η συνεργασία αυτή αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή.

Παράλληλα, επεκτείνουν και στην ΕΕ τα κοινά που απασχολούν τον καθένα, όπως είναι το Κυπριακό, οι οξυμένες και αδιάλλακτες θέσεις Τούρκων και Τουρκοκυπρίων και οι παραβιάσεις από την τουρκική πλευρά.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, το χειρότερο όλων είναι ότι η «Γαλάζια Πατρίδα» του Ερντογάν θέλει να ελέγχει την περιοχή. Μάλιστα, χαρακτήρισε απαράδεκτη τη νέα θέση της τουρκικής πλευράς για δύο ανεξάρτητα κράτη στην Κύπρο.

Διευκρίνισε, δε, ότι ο γ.γ. είχε προσπαθήσει να δημιουργήσει συνθήκες που θα επέτρεπαν την προώθηση κοινού εδάφους ή την συναντίληψη και είχε προτείνει την ύπαρξη ενός αντιπροσώπου  που θα δημιουργούσε προοπτικές πρόσφορου κλίματος. Όμως, κάτι τέτοιο δεν επετεύχθη και πλέον η Κύπρος βρίσκεται σε αδιέξοδο.

«Η δική μας βούληση και αποφασιστικότητα αφορά την επίτευξη ενός δημιουργικού διαλόγου, για να εφαρμόσουμε τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και να προστατεύσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων», τόνισε.

Και προσέθεσε: «Οι προσπάθειες που καταβάλουμε από κοινού είναι για να δούμε πως ενεργοποιούμε διπλωματικά τον διάλογο για ειρηνική λύση των διαφορών», καθώς όπως είπε η Τουρκία πολύ περισσότερο «θα ωφεληθεί αν συμβάλει στην υποβοήθηση λύσης του Κυπριακού στη βάση αρχών και όχι στη βάση μιας επεκτατικής πολιτικής, μιας αναθεωρητικής πολιτικής που την χαρακτηρίζουν και την κατηγοριοποιούν στις χώρες-“ταραξίες”».

Κλείνοντας, τόνισε ότι «δεν αποκλείουμε κανέναν. Η Τουρκία είναι ευπρόσδεκτη αρκεί να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και την κυριαρχία των γειτόνων της. Δεν γίνεται να είναι η μόνη που διαταράσσει το Διεθνές Δίκαιο.»

Πηγή: skai.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X