ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
19° Λευκωσία,
04 Δεκεμβρίου, 2021
sport fm - listen live

Pandora Papers: ΑΚΕΛ και Οικολόγοι καλούν τον Αναστασιάδη να παραιτηθεί

Απάντηση ΔΗΣΥ

ΚΥΠΕ

H χθεσινή ονομαστική αναφορά ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε σχέση με τα Pandora Papers, στον πρόεδρο Αναστασιάδη προκάλεσε αντιδράσεις από τα κόμματα, που με ανακοινώσεις τους εξαπολύουν πυρά στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Με ανακοινώσεις τους, το ΑΚΕΛ αλλά και το Κίνημα Οικολόγων υποστηρίζουν πως ο Νίκος Αναστασιάδης θα έπρεπε να έχει ήδη παραιτηθεί.

Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου ΑΚΕΛ Γιώργου Κουκουμά - Ο Νίκος Αναστασιάδης έπρεπε να είχε ήδη παραιτηθεί

Ο Νίκος Αναστασιάδης έπρεπε να είχε ήδη παραιτηθεί.
Η ονομαστική αναφορά στον κ. Αναστασιάδη από το χθεσινό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου ήρθε να προστεθεί σε όλες τις υποθέσεις διαπλοκής και σύγκρουσης συμφέροντος που τον βαραίνουν όλα αυτά τα χρόνια.
Η Ευρώπη βοά. Η κυβέρνηση Συναγερμού αντί να είναι ο υπερασπιστής της χώρας στο εξωτερικό, έγινε η ντροπή της.
Ο Δημοκρατικός Συναγερμός και ο Αβέρωφ Νεοφύτου έγιναν συνεργοί στον διασυρμό της χώρας προσπαθώντας μάταια να μπλοκάρουν τη συζήτηση. Οι ευρωβουλευτές του ΔΗΣΥ απομονώθηκαν απόλυτα και εξευτελιστικά χθες, αφού ήταν οι μόνοι, ακόμα και από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, που αποτόλμησαν να καταψηφίσουν το Ψήφισμα για τα Pandora Papers.
Το ΑΚΕΛ αναλαμβάνει πρωτοβουλία για κινητοποίηση της κοινωνίας, των πολιτών και των οργανωμένων συνόλων για να υπερασπιστούμε την αξιοπρέπεια της χώρας μας και το κράτος δικαίου.

Δήλωση Χαράλαμπου Θεοπέμπτου - Προέδρου του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών

Για πολλοστή φορά στα οκτώ χρόνια διακυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη, τον καλούμε σε άμεση παραίτηση και άμεση κήρυξη προεδρικών εκλογών. Για πολλοστή φορά η χώρα μας ρεζιλεύεται και διασύρεται διεθνώς.

Αύτη τη φορά καλούμε τον Πρόεδρο σε παραίτηση με αφορμή τις νέες αποκαλύψεις των «Pandora Papers» και το χθεσινό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για το θέμα. Γίνονται πολλές προσπάθειες από πλευράς της Κυβέρνησης να παρουσιάσουν το θέμα ως μη σοβαρό, αλλά είναι φως φανάρι ότι υπάρχει ξεκάθαρη σύγκρουση συμφέροντος και διαπλοκή του ιδίου του Προέδρου και της διακυβέρνησης του με το θέμα των παράνομων πολιτογραφήσεων ξένων μεγιστάνων.

Είναι άξιον απορίας το γεγονός ότι, ενώ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρει ότι δεν γνωρίζει τους πελάτες που πολιτογραφήθηκαν από το δικηγορικό γραφείο των δύο θυγατέρων του, παραδέχεται ότι τον Ιούλιο του 2013 ταξίδεψε με το ιδιωτικό τζετ του Ρώσου μεγιστάνα και αναφέρει ο ίδιος πως είχαν στενές φιλικές σχέσεις. Πως γίνεται να είχε στενές φιλικές σχέσεις με ένα μεγιστάνα εάν όντως δεν έχει καμία σχέση με το γραφείο του από το 1997 και μετά; Εξάλλου, το γεγονός ότι το γραφείο του από το 2007 μέχρι και πρόσφατα έχει προχωρήσει σε πολλές πολιτογραφήσεις ξένων επενδυτών είναι προβληματικό αφού ανήκει σε Πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα. Γιατί αν οι θυγατέρες του Προέδρου του μεγαλύτερου πολιτικού κόμματος του τόπου και μετέπειτα προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι Πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα, τότε ποιος είναι;

Ξεκάθαρη είναι και η σύγκρουση συμφέροντος μελών του Υπουργικού της κυβέρνησης, καθώς εγκρίνονταν πολιτογραφήσεις από δικηγορικά γραφεία συνδεδεμένα με συγγενείς 1ου βαθμού. Συγκεκριμένα ο Μάριος Δημητριάδης, πρώην Υπουργός Συγκοινωνιών συμμετείχε με δικαίωμα ψήφου στις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου από τις 14/3/14 μέχρι 28/2/2018 εγκρίνοντας 137 πολιτογραφήσεις επενδυτών, οι οποίες προωθούνταν από το δικηγορικό γραφείο του πατέρα του.

Αν είμασταν σε μια κανονική χώρα που παραμένει πιστή στις αρχές του κράτους δικαίου, μετά από τις αποκαλύψεις των Panama Papers, των Paradise Papers, μετά και από όλες τις αποκαλύψεις με το επίμαχο βίντεο του Al Jazeera – την έρευνα που αποδεικνύει ότι το 53% των πολιτογραφήσεων έγιναν εκτός του νομικού πλαισίου άρα παράνομα- και τώρα με τα «Pandora Papers», η Κυβέρνηση Αναστασιάδη, αλλά και προσωπικά ο ίδιος, για λόγους ευθιξίας θα πρέπει άμεσα να παραιτηθεί και όσοι ευθύνονται να πάρουν το δρόμο της δικαιοσύνης.

Η κοινωνία ζητά δικαιοσύνη. Η δική μας αγανάκτηση, και η αγανάκτηση των πολίτων, έφτασε στα ύψη.

Το ΔΗΚΟ για Pandora Papers

Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τις πρόσφατες αποκαλύψεις των «Pandora Papers» έτυχε σχεδόν ομόφωνης στήριξης από τους Ευρωβουλευτές όλων των πολιτικών ομάδων και ξεκινά με μια αδιάσειστη διαπίστωση. Το φαινόμενο του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, δεν είναι περιορισμένο και αμελητέο, αλλά συνεχίζει να τυγχάνει εκτεταμένης χρήσης και εκμετάλλευσης από πρόσωπα και εταιρείες με δύναμη, τεράστιο πλούτο και ψηλά εισοδήματα. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα προς τις κυβερνήσεις για πάταξη των εν λόγω παρανομιών, καθώς και την καταπολέμηση της φοροαποφυγής, καλώντας τις να διεξάγουν ενδελεχή έρευνα για τις προσωπικότητες που αναφέρονται στα «Pandora Papers». Το ψήφισμα συμπεριλαμβάνει ειδική αναφορά στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, επειδή το Δικηγορικό Γραφείο της οικογένειας με το όνομα «Νίκος Αναστασιάδης» περιλαμβάνεται στα εν λόγω αποκαλυπτικά έγγραφα που αφορούν επιλήψιμες επαγγελματικές συμπεριφορές. Ως αρχηγός κράτους της ΕΕ, ιδιαίτερα της ημικατεχόμενης Κύπρου, ο Πρόεδρος μετέχει στην λήψη των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και οφείλει να λειτουργεί και να μεριμνά προληπτικά υπέρ της αξιοπιστίας των συμφερόντων της πατρίδας. Όσοι στην Κύπρο αρνούνται να αναγνωρίσουν το λάθος, έχουν απέναντι τους την συντριπτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι τελευταίες εξελίξεις στα ζητήματα φορολογίας με τον παγκόσμιο ελάχιστο κοινό φορολογικό συντελεστή και τα επικείμενα μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο επιβεβαιώνουν αυτά που τόσα χρόνια υποστηρίζαμε. Η Κύπρος πρέπει να αναπροσαρμόσει το οικονομικό της μοντέλο με στόχο την προσέλκυση επιχειρήσεων με πλήρη παρουσία στην Κύπρο, που θα διευρύνουν τις θέσεις εργασίας και θα συμβάλουν σε μια βιώσιμη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας μας.

Η ΕΔΕΚ για PANDORA PAPERS

Το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για σε βάθος έρευνα για όσους εμπλέκονται σε σκάνδαλα φοροδιαφυγής, ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και αθέμιτου πλουτισμού 
μας βρίσκει σύμφωνους. Η ανοχή και η ατιμωρησία δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχίζεται.

Είναι επιβεβλημένο να γίνει έρευνα ώστε να διαφανεί εάν υπήρχε ή όχι οποιαδήποτε εμπλοκή κυπριακών δικηγορικών γραφείων σε αυτά σκάνδαλα, και αν ναι τότε να τιμωρηθούν και να αποδοθούν οι ευθύνες σε όσους τις έχουν.

Το γεγονός ότι γίνεται αναφορά στο δικηγορικό γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας κάνει διπλή την ανάγκη διεξαγωγής της έρευνας ώστε να φύγουν οι όποιες σκιές υπάρχουν.

Εκτιμούμε πως είναι αυτονόητο ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στη διεξαγωγή της έρευνας και στην εντός σύντομου χρονικού διαστήματος ολοκλήρωση και σεβασμού των πορισμάτων της, ώστε να τερματιστεί πλέον η όποια δυσφημίσει ή διασύνδεση της Κύπρου με σκάνδαλα που αμαυρώνουν το όνομα και το κύρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η ΔΗΠΑ για Pandora Papers

To χθεσινό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου σε σχέση με τα Pandora Papers, στο οποίο περιλαμβάνονται ονόματα ευρωπαίων ηγετών, συμπεριλαμβανομένου και του ονόματος του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, αμαυρώνει για ακόμα μια φορά, το κύρος της χώρας μας διεθνώς και προσβάλει το λαό μας. 
 
Αυτή η ιστορία, με δικηγορικά ή άλλα γραφεία της Κύπρου, τα οποία φέρονται να διασυνδέονται με μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και να εμπλέκονται σε δραστηριότητες, που ενίοτε μπορεί να προκαλούν υποψίες και να δίνουν δικαίωμα για κακοπροαίρετη εκμετάλλευση, αποτελούν μια θλιβερή κατάντια για τον τόπο μας και πρέπει επιτέλους, να σταματήσει. 
 
Εδώ ακριβώς βρίσκεται και η ευθύνη των θεσμών του κράτους, που οφείλουν να λειτουργούν σωστά και χωρίς διακρίσεις, ώστε να αποτρέπουν την υπονόμευση του κύρους και της αξιοπρέπειας της χώρας μας, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. 
 
Καλούμε τον Γενικό Εισαγγελέα και τις αρμόδιες αρχές του κράτους όπως υιοθετήσουν τις υποδείξεις του σχετικού ψηφίσματος και προβούν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες ενδελεχούς έρευνας, ώστε να λάμψει η αλήθεια. 
 
Δυστυχώς, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα των ερευνών και ανεξαρτήτως εάν υπάρχει παρανομία ή όχι, τόσο το συγκεκριμένο ζήτημα, όσο και παρόμοια άλλα, προκαλούν ζημιά στο όνομα της Κύπρου, η οποία δύσκολα αποκαθίσταται.
 
Ως Δημοκρατική Παράταξη - Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, μας προβληματίζει έντονα και μας ανησυχεί σοβαρά αυτή η εξέλιξη. Μας ανησυχεί, γιατί το εσωτερικό μας μέτωπο βρίσκεται για ακόμα μια φορά στα χαρακώματα, όταν την ίδια ώρα, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε την παγίωση της διχοτόμησης της πατρίδας μας αλλά και τις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις. 

Ανακοίνωση Δημοκρατικού Συναγερμού για ψήφισμα Ευρωκοινοβουλίου για Pandora Papers

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός και ως μέλος της μεγαλύτερης ομάδας της Ευρωβουλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, συντάσσεται με κάθε πολιτική που σκοπό έχει την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και εν γένει το σύνολο των διαστάσεων που αφορούν την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος. Το έχουμε αποδείξει με τις πράξεις μας και τις πολιτικές μας σε συνεργασία και με την κυβέρνηση.

Σε αυτό το πλαίσιο σημειώνουμε ότι προκαλεί θλίψη η απόπειρα πολιτικής εκμετάλλευσης από κόμματα στο εσωτερικό της χώρας, της χτεσινής απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για έρευνα αναφορικά με την υπόθεση των Pandora Papers.

Με μοναδικό σκοπό και πάλι την επίθεση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, συμψηφίζουν την ονομαστική αναφορά προς το πρόσωπό του με άλλους πολιτικούς που ίδρυσαν υπεράκτιες εταιρείες για τη μεταφορά περιουσιακών στοιχείων. Όταν μάλιστα οι συγγραφείς της έρευνας δεν εμπλέκουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε τέτοιες υποθέσεις, κάτι που τονίζει και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα σε ανακοίνωσή του.

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι είναι ο Δημοκρατικός Συναγερμός που ενέγραψε το θέμα των Pandora Papers για συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών, πριν την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου.

Ως εκ τούτου κάθε αντιπολιτευτική απόπειρα που βασίζεται στη σωρευτική λογική και που σκοπό έχει μόνον να πλήξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όχι μόνο μας βρίσκει αντίθετους αλλά είναι και αντίθετη με το γράμμα και το πνεύμα της τεκμηρίωσης που απαιτεί η χτεσινή απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Φωτογραφία Αρχείου

«Θα κλαίμε επί ερειπίων»

Συζητήθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας και Φυσικών Πόρων η υποστελέχωση του Τμήματος Δασών
Παναγιώτης Ευριπίδου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ