ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

ΑΚΕΛ: Αυτές είναι οι βασικές αλλαγές που εγκρίθηκαν

Η συζήτηση συνεχίζεται και οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν το απόγευμα

Ανακοινώσεις

Άρχισαν το πρωί και συνεχίζονται οι εργασίες του Καταστατικού Συνεδρίου του ΑΚΕΛ με τη συμμετοχή 1000 περίπου εκλεγμένων αντιπροσώπων από όλη την Κύπρο αλλά και τις κομματικές οργανώσεις του εξωτερικού.

Τις εργασίες του Συνεδρίου άνοιξε το μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κ.Ε. του Κόμματος, Χρυστάλλα Αντωνίου, η οποία αναφέρθηκε στη διαδικασία των προηγούμενων εβδομάδων και στον δημοκρατικό διάλογο που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στα χιλιάδες μέλη του ΑΚΕΛ αλλά και στα συλλογικά σώματα. Υπογράμμισε δε την σημασία του Συνεδρίου καθώς και την ευθύνη του Κόμματος έναντι της 100χρονης Ιστορίας του αλλά και έναντι στον κυπριακό λαό, να αφουγκραστεί τις ανάγκες της εποχής.

Στην έναρξη του συνεδρίου προβλήθηκε βίντεο με μηνύματα του ΓΓ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ισραήλ, Άντελ Άμερ, του ΓΓ του Κόμματος Παλαιστινιακού Λαού, Μπασσάμ Σαλχί καθώς και του Πρέσβη της Παλαιστίνης στην Κύπρο, Αμπντάλα Αττάρι που μίλησαν για την ανάγκη άμεσου τερματισμού του πολέμου στη Γάζα και της ισραηλινής κατοχής, για την αλληλεγγύη που χρειάζεται αυτές τις ώρες ο πολύπαθος παλαιστινιακός λαός.

Κεντρικό μέρος της έναρξης του Συνεδρίου ήταν η ομιλία του ΓΓ της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου ο οποίος σκιαγράφησε την ανάγκη για αλλαγές στη δομή, λειτουργία και διαδικασίες του Κόμματος και ταυτόχρονα, παρουσίασε τις βασικές αλλαγές που προτείνει η Κεντρική Επιτροπή. Ο Στέφανος Στεφάνου υπογράμμισε την ανάγκη για αλλαγές και εξωστρέφεια στη δράση του ΑΚΕΛ, χωρίς να αλλάζει ο ιδεολογικός προσανατολισμός και χαρακτήρας του Κόμματος.

Ακολούθως, άρχισε η συζήτηση για κάθε μία από τις αλλαγές που προτείνει η Κεντρική Επιτροπή αλλά και οι σύνεδροι.

Στο πρώτο μέρος της συζήτησης έχουν εγκριθεί οι βασικές προτάσεις της Κεντρικής Επιτροπής για:

  1. Μείωση των θητειών των βουλευτών/ευρωβουλευτών από τρεις σε δύο
  2. Εκλογή του Γενικού Γραμματέα από το Συνέδριο αντί από την Κ.Ε.
  3. Πρόνοια ώστε τα μέλη της Κ.Ε. που δεν εργάζονται στον επαγγελματικό μηχανισμό του ΑΚΕΛ και των λαϊκών οργανώσεων να συνιστούν τουλάχιστον το 60% του σώματος
  4. Ασυμβίβαστο των αξιωμάτων του Κεντρικού Οργανωτικού, Επαρχιακού και Επαρχιακού Οργανωτικού Γραμματέα με τα δημόσια αξιώματα του βουλευτή, ευρωβουλευτή, δημάρχου και Πρόεδρο Επαρχιακού Οργανισμού.

Η συζήτηση συνεχίζεται και οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν το απόγευμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση