ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αβέρωφ: «Ο ΔΗΣΥ θα έχει δικό του υποψήφιο στις Προεδρικές» (vid)

Πώς απαντά για δική του υποψηφιότητα

ΚΥΠΕ

Βεβαιότατα ο ΔΗΣΥ θα έχει τον δικό του υποψήφιο και για τις επόμενες προεδρικές εκλογές, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του κόμματος, Αβέρωφ Νεοφύτου, ενώ ερωτηθείς αν ο ίδιος θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές σημείωσε πως όταν το κόμμα αποφασίσει να κινήσει τις διαδικασίες για τις προεδρικές εκλογές, σίγουρα θα ανακοινώσει τη θέση του.

Ο κ. Νεοφύτου, ο οποίος μιλούσε σε δημοσιογραφική διάσκεψη για το συνέδριο του ΔΗΣΥ και τον προσυνεδριακό διάλογο, που θα γίνει προκειμένου να διαμορφωθεί το πολιτικό και ιδεολογικό μανιφέστο του κόμματος για τη νέα εποχή, ανέφερε παράλληλα, απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων πως "αυτή η παράταξη έβαζε πάντα προτεραιότητα το καλό του τόπου και σε δεύτερη μοίρα το κομματικό συμφέρον ή τις προσωπικές ατζέντες".

"Είμαστε ένα δημοκρατικό κόμμα, ένα ανοικτό κόμμα, ένα κόμμα που σε αυτή τη διαδικασία (για την ανάδειξη του υποψηφίου για τις προεδρικές) ήταν Γλαύκος Κληρίδης με Γιαννάκη Μάτση, ήταν Νίκος Αναστασιάδης με Ελένη Θεοχάρους. Δεν έχει να φοβηθεί τίποτα ο ΔΗΣΥ από τη δημοκρατία", σημείωσε.

Ερωτηθείς αν στο συνέδριό του, στο τέλος του ερχόμενης άνοιξης, ο ΔΗΣΥ θα είναι έτοιμος να ανακοινώσει τον υποψήφιό του για τις προεδρικές εκλογές του 2023, ο κ. Νεοφύτου επεσήμανε πως "η επιλογή του υποψηφίου του ΔΗΣΥ είναι μια ξεχωριστή διαδικασία, που θα καθοριστεί με αποφάσεις του Πολιτικού Γραφείου στο επίπεδο του Ανωτάτου Συμβουλίου του κόμματος".

"Για εμάς το πρωτεύον είναι να έχουμε ένα κόμμα πιο σύγχρονο, ένα κόμμα, που να είναι εγγύηση για τη σταθερότητα της χώρας, για να μπορέσουμε να τραβήξουμε τη χώρα μπροστά", ανέφερε.

Ερωτηθείς αν το πολιτικό μανιφέστο του κόμματος θα είναι ένα είδος νέου κοινωνικού συμβολαίου που θα αποτελέσει τη βάση μιας νέας διακυβέρνησης του ΔΗΣΥ, ανεξάρτητα από τις διαδικασίες καθορισμού του υποψηφίου, ο κ. Νεοφύτου επεσήμανε πως "σίγουρα το αποτέλεσμα αυτού του πολιτικο-ιδεολογικού συνεδρίου θα είναι ένα από τα κύρια συστατικά του προγράμματος για τη διακυβέρνηση της χώρας για το 2023-2028".

Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι υπάρχει ένα ψηφιδωτό ιδεολογικών κατευθύνσεων μέσα στον ΔΗΣΥ και χρειάζεται ξεκαθάρισμα, ο κ. Νεοφύτου, αφού είπε πως δεν χρειάζεται να αλλάξει ένα γιώτα από την ιδρυτική διακήρυξη του ΔΗΣΥ, επεσήμανε πως πως ο ΔΗΣΥ πρέπει να προσαρμοστεί στις αλλαγές που συμβαίνουν χωρίς να αλλάξει τα θεμέλιά του. Χρειάζεται να προσθέσουμε αυτά που είναι απαίτηση της κοινωνίας και της σύγχρονης εποχής, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν ο ίδιος θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές και αν ο ΔΗΣΥ θα εκκινήσει τις συζητήσεις για τις εκλογές με τον δικό του υποψήφιο, ο κ. Νεοφύτου είπε πως "βεβαιότατα ο ΔΗΣΥ θα έχει τον δικό του υποψήφιο και για τις επόμενες προεδρικές εκλογές. Είναι κάτι που το πράττει ο ΔΗΣΥ από την ίδρυσή του. Από εκεί και πέρα την ώρα που το κόμμα θα αποφασίσει να κινήσει τις διαδικασίες σίγουρα θα ανακοινωθεί και η θέση μου".

Σημείωσε πως "για μας στον ΔΗΣΥ δεν είναι αυτά που έχουν τη βαρύτητα, δεν είναι το ποιος αλλά τι μπορεί να κάνει τι μπορεί να κάνει για τον τόπο, πώς μπορεί να το κάνει, αλλά το πιο ουσιαστικό, αν μπορεί να το κάνει, αν μπορεί να φέρει αποτέλεσμα. Αυτά είναι τα βασικά".

Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι έπειτα από περίπου 10 χρόνια διακυβέρνησης ο ΔΗΣΥ έχει χάσει ένα μέρος της κοινωνίας, ο κ. Νεοφύτου είπε πως ο ΔΗΣΥ εισπράττει τα μηνύματα της κοινωνίας.

Σημείωσε πως ο ΔΗΣΥ κρατήθηκε ως το πρώτο κόμμα «παρόλο που είχαμε 14 κόμματα της αντιπολίτευσης και 7 ανεξάρτητους υποψήφιους να κτυπούν νυχθημερόν τον ΔΗΣΥ».

Παράλληλα, επεσήμανε πως ένα σημαντικό κομμάτι Συναγερμικών είτε έκαναν άλλες επιλογές, είτε δεν πήγαν στην κάλπη να ψηφίσουν.

"Είναι για αυτό που κάνουμε το άνοιγμα προς την κοινωνία, αναγνωρίζοντας τα λάθη και τις παραλείψεις αλλά έχοντας ως προίκα αυτής της Κυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη το ότι διαχειρίστηκε μια πρωτόγνωρη οικονομική κρίση, δημοσιονομική και τραπεζική, και κρατηθήκαμε όρθιοι. Διαχειριστήκαμε μια παγκόσμια πανδημία και κρατηθήκαμε όρθιοι", επεσήμανε.

Παράλληλα, ανέφερε, "με μια Κυβέρνηση χωρίς να έχουμε κοινοβουλευτική πλειοψηφία στη Βουλή κάναμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις αναγκαίες και ωφέλιμες για την κοινωνία".

Επεσήμανε πως "μαθαίνοντας και από τα λάθη μας, ζητώντας εκεί που πρέπει και εκεί που οφείλουμε συγνώμη στην κοινωνία, διορθώνουμε τα λάθη μας, εκσυγχρονιζόμαστε, ανοίγουμε προς την κοινωνία`.

Είπε πως εάν ρωτήσεις τον απλό Κύπριο «εκουμάνταραν τούτοι στα κρίσιμα;» η απάντηση είναι μια: "Ναι, παρά τα όποια λάθη.
Μπορεί να αισθανθήκαμε πικρία ως πολίτες, νιώθαμε μια ασφάλεια στη διαχείριση των κρίσεων".

"Και εάν ακόμα ρωτήσετε τους πολίτες ποιος μπορεί και ποιοι μπορούν να κουμαντάρουν για να φτιάξουν την Κύπρο του αύριο: Ο ΔΗΣΥ είναι η εγγύηση της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας, αναγκαία για να κάνουμε τις ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος μέσα και από το Ταμείο Ανάκαμψης για να δημιουργήσουμε την Κύπρο του αύριο, την καλύτερη Κύπρο", σημείωσε ο Αβέρωφ Νεοφύτου.

Αποφασισμένοι να σπάσουμε τα τείχη της Πινδάρου

Ο κ. Νεοφύτου, στην ομιλία του κατά τη δημοσιογραφική διάσκεψη, είπε πως ο ΔΗΣΥ επιδιώκει τρία πράγματα μέσα από το παγκύπριο πολιτικό και ιδεολογικό συνέδριο που θα είναι το επιστέγασμα ενός ανοικτού προσυνεδριακού διαλόγου που θα φτάσει παντού, όπως σημείωσε .

"Πρώτον να συνομιλήσουμε με την κοινωνία, ισότιμα και ειλικρινά. Είμαστε αποφασισμένοι να κατεβούμε στη βάση, στο ζωτικό κύτταρο της ύπαρξής μας. Να ακούσουμε τη φωνή και του πιο απομακρυσμένου Συναγερμικού, να ξαναφέρουμε κοντά παλιούς και νέους, ευχαριστημένους και δυσαρεστημένους. Παράλληλα είμαστε αποφασισμένοι να σπάσουμε τους κομματικούς τοίχους απευθυνόμενοι στους ενεργούς πολίτες", ανέφερε.

Έκανε λόγο για συνειδητή απόφαση "να σπάσουμε τους τοίχους της Πινδάρου, να ανοίξουμε το κόμμα μας προς την κοινωνία".

"Θέλουμε να συνομιλήσουμε με ανθρώπους που δεν έχουν και δεν θέλουν να έχουν κομματικά καπέλα. Και παρόλα αυτά ενδιαφέρονται να συνεισφέρουν στο διάλογο για την επόμενη μέρα της Κύπρου. Ιδιαίτερα τους νέους μας", είπε.

Ο κ. Νεοφύτου είπε πως το το δεύτερον είναι "να ανανεώσουμε τη Συμφωνία. Το αξιακό συμβόλαιο της παράταξης με την κοινωνία. Να επαναβεβαιώσουμε τους ισχυρούς δεσμούς μας, οριοθετώντας το σύγχρονο ιδεολογικό πλαίσιο της πολιτικής μας δράσης".
Να ξαναφέρουμε στο προσκήνιο τις ιδέες που μας καθοδηγούν και μας εξασφαλίζουν αυτογνωσία, σταθερότητα και ευημερία".

Υπογράμμισε πως "δεν θα πειράξουμε ούτε λέξη από την ιδρυτική μας διακήρυξη. Αυτό που θα κάνουμε είναι να την αναπτύξουμε μέσα από ένα σύγχρονο πολιτικό και ιδεολογικό μανιφέστο, που από το Συνέδριο και μετά θα τη συνοδεύει".

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ επεσήμανε πως το τρίτον είναι "να συνεχίσουμε για την Κύπρο του αύριο. Τη μεγάλη ευθύνη που έχει αυτή η μεγάλη παράταξη να παράγει πολιτικές και πρακτικές προτάσεις και να δίδει λύσεις στα προβλήματα".

"Θα ακούσουμε, θα προτείνουμε, θα συνθέσουμε θέσεις και απόψεις. Για να ενισχύσουμε και να πάμε στο επόμενο βήμα τη μεγαλύτερη και πρωτοφανή για την Κύπρο μεταρρυθμιστική προσπάθεια που ήδη γίνεται από την Κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη", είπε.

"Η οποία συνοδεύεται πλέον από κάτι πάρα πολύ συγκεκριμένο και χειροπιαστό, το Σχέδιο για την Κύπρο του Αύριο, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ένα πλαίσιο που αποτελεί την καλύτερη αφετηρία των μελλοντικών πολιτικών μας", πρόσθεσε.

Δυο στόχοι του συνεδρίου και εννέα βασικοί θεματικοί πυλώνες του ανοικτού προσυνεδριακού διαλόγου

Εξάλλου μιλώντας κατά τη δημοσιογραφική διάσκεψη, ο επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής του πολιτικού – ιδεολογικού συνεδρίου του ΔΗΣΥ και του προσυνεδριακού διαλόγου, Μιχάλης Σοφοκλέους, αναφερόμενος στους στόχους του συνεδρίου είπε πως αυτοί είναι η δημιουργία μιας ανανεωμένης πολιτικής πλατφόρμας που θα καθιερώνει την Κύπρο του αύριο και ένα πολιτικο - ιδεολογικό μανιφέστο που θα ανανεώνει τη συμφωνία της παράταξης με την κυπριακή κοινωνία.

Εξάλλου επεσήμανε πως οι εννέα βασικοί θεματικοί πυλώνες του ανοικτού προσυνεδριακού διαλόγου θα είναι:
Ισχυρή οικονομία και ανάπτυξη
Πράσινη Μετάβαση
Ψηφιακή Μετάβαση και Καινοτομία
Σύγχρονη Παιδεία, Σύγχρονη Αγορά Εργασίας
Υγεία και Κοινωνικό Κράτος
Κράτος δικαίου, δημοκρατία, διαφάνεια, ίσες ευκαιρίες
Περιβάλλον και Ποιότητα Ζωής
Η Κύπρος στον Κόσμο, την Ευρώπη, τη Μεσόγειο
Πολιτική και Ιδεολογία
Ο κ. Σοφοκλέους ανέφερε πως κατά τους επόμενους μήνες, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ θα πραγματοποιεί κατά τόπους συνελεύσεις, town hall meetings όπως επικράτησε να ονομάζονται, με το πρώτο να πραγματοποιείται την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου στη Λευκωσία.

Όπως είπε, ήδη, από σήμερα, λειτουργεί η ιστοσελίδα της Επόμενης Μέρας, στη διεύθυνση epomenimera.disy.cy. "Εκεί παρουσιάζονται όλες μας οι δραστηριότητες και θα μπορεί ο κάθε πολίτης να υποβάλει ηλεκτρονικά τις δικές του ιδέες και προτάσεις. Ταυτόχρονα, η διαδικασία θα υποστηρίζεται ερευνητικά με συλλογή δεδομένων, με αποτελέσματα και συμπεράσματα που αναλόγως θα δημοσιοποιούνται", ανέφερε.

Σημείωσε πως αποκορύφωμα όλης αυτής της προσπάθειας θα είναι το πολιτικό και ιδεολογικό συνέδριο του ΔΗΣΥ για την Επόμενη Μέρα. Ένα μεγάλο συνέδριο στο τέλος της άνοιξης του 2022. Ένα ουσιαστικό συνέδριο που φιλοδοξούμε να είναι αντίστοιχο και εφάμιλλο εκείνων των μεγάλων ευρωπαϊκών κομμάτων", ανέφερε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X