ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τι μπορείς να κάνεις με ένα πτυχίο Ναυτιλιακών Σπουδών;

Στη χώρα με το 3ο μεγαλύτερο Κέντρο Πλοιοδιαχείρισης στον κόσμο, οι προοπτικές είναι τεράστιες

Η Κύπρος μπορεί να είναι μικρή σε γεωγραφική έκταση, ωστόσο βρίσκεται στην τριάδα των μεγαλύτερων Κέντρων Πλοιοδιαχείρισης στον κόσμο, μαζί με το Αμβούργο και τη Σιγκαπούρη. Γι’ αυτό οι ορίζοντες των απόφοιτων Ναυτιλιακών Σπουδών ανοίγονται διάπλατα μπροστά τους.

Τι μπορούν, λοιπόν, να κάνουν οι κάτοχοι πτυχίων Ναυτιλιακών Σπουδών; Απαντά ο Δρ Σωτήρης Ιερόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Ναυτιλίας και Εμπορίου του Πανεπιστημίου Frederick, όπου προσφέρθηκε το πρώτο πτυχίο Ναυτιλιακών Σπουδών στην Κύπρο σε πανεπιστημιακό επίπεδο.

«Ο τομέας της ναυτιλίας στην Κύπρο έχει τεράστια δυναμική και προσφέρει άμεση απασχόληση σε θέσεις εργασίας με πολύ καλές προοπτικές ανέλιξης. Οι απόφοιτοι και οι απόφοιτες μας απασχολούνται πλήρως, σε ποσοστό που διαχρονικά ξεπερνά το 96%, στον ευρύτερο χώρο των ναυτιλιακών και παραναυτιλιακών επιχειρήσεων με υψηλές απολαβές» αναφέρει ο Δρ Ιερόπουλος. «Ολοκληρώνοντας τις σπουδές τους, οι κάτοχοι ενός πτυχίου Ναυτιλιακών Σπουδών έχουν πολλές επιλογές: στη Λεμεσό βεβαίως αλλά και σε εταιρείες σε Λευκωσία, Λάρνακα και Πάφο που δραστηριοποιούνται στον χώρο της εισαγωγής και διανομής φορτίων.»

  • Πλοιοδιαχείριση

«Πρόκειται για ένα τεράστιο κομμάτι της Ναυτιλίας. Όπως διαχειριζόμαστε το αυτοκίνητο μας που χρειάζεται άδεια κυκλοφορίας, συντήρηση, πιστοποιητικό τεχνικού ελέγχου κλπ, φανταστείτε τι χρειάζεται ένα πλοίο για να του επιτραπεί να ταξιδέψει στη θάλασσα. Είναι ολόκληρη σπουδή! Υπάρχει λοιπόν η διαχείριση των πλοίων ως νομικές οντότητες και ως μηχανικές οντότητες: πώς θα συντηρηθούν σωστά, ποια είναι τα πιστοποιητικά που χρειάζονται κλπ. Οι φοιτητές/τριες μας μαθαίνουν τα πάντα για αυτό το θέμα». 

  • Crewing

«Η στελέχωση των πλοίων είναι μεγάλη υπόθεση. Τι σημαίνει crewing; Είναι η εξεύρεση των σωστών ναυτών για το σωστό πλοίο, στη σωστή θέση πάνω στο πλοίο. Περισσότεροι από τους μισούς μας απόφοιτους δουλεύουν σε θέσεις crewing στελεχώνοντας εταιρείες πλοιοδιαχείρισης που αναλαμβάνουν τη στελέχωση των πλοίων με ειδικό πλήρωμα σε όλες τις κατηγορίες ναυτικών που απαιτούνται για την καλή λειτουργία του πλοίου».

  • Purchasing

«Με το purchasing απασχολούνται όσοι και όσες φροντίζουν ώστε το κάθε πλοίο να έχει τα ανταλλακτικά που χρειάζονται για την λειτουργία του. Αν βρίσκονται στη Λεμεσό αλλά το πλοίο που διαχειρίζονται είναι στην Κίνα και ο προμηθευτής είναι στην Αμερική, θα πρέπει να φροντίσουν το ανταλλακτικό που χρειάζονται να φύγει από την Αμερική και να βρει το πλοίο που βρίσκεται στην Κίνα ή στον επόμενο του σταθμό. Είναι μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα θέση, γεμάτη προκλήσεις.»

  • Παγκόσμια μεταφορά φορτίων

«Το international cargo transportation είναι ακόμη ένα μεγάλο κεφάλαιο του τομέα της ναυτιλίας. Ποιες δράσεις πρέπει να γίνουν για να μεταφέρει ένας ιδιοκτήτης το φορτίο του από ένα σημείο της γης σε ένα άλλο; Οι κάτοχοι πτυχίου Ναυτιλίας μπορούν να εργοδοτηθούν σε εταιρείες που έχουν ανάγκη από άτομα που γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο διακινούνται τα εμπορεύματα και τα αγαθά στις εφοδιαστικές αλυσίδες. Θα γνωρίζουν πώς να φέρουν ένα εμπόρευμα από μια χώρα σε μια άλλη στον σωστό χρόνο και στο σωστό κόστος.»

Μεγάλη ζήτηση αποφοίτων

Σύμφωνα με τον Δρα Ιερόπουλο, «το τελευταίο διάστημα αυξήθηκε σημαντικά η ζήτηση για απόφοιτους/ες αλλά και φοιτητές/τριές προτού ακόμη ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Κι αυτό γιατί, πέρα από τις εταιρείες πλοιοδιαχείρισης των οποίων ο κύκλος εργασιών αυξάνεται ολοένα, διαπιστώνεται καθημερινά στην κυπριακή αγορά η ανάγκη ύπαρξης εξειδικευμένων ατόμων και σε θέσεις εμπορικών εταιρειών, που να γνωρίζουν τον τρόπο μεταφοράς εμπορευμάτων.».

Το Πανεπιστήμιο Frederick προσφέρει προγράμματα Ναυτιλιακών Σπουδών τα τελευταία 20 χρόνια, παρέχοντας στους απόφοιτους και τις απόφοιτές του τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες για να μπορούν να ανταποκριθούν σε κάθε κλάδο του μεγάλου τομέα της Ναυτιλίας. Σήμερα, το πτυχιακό πρόγραμμα Ναυτιλιακών Σπουδών είναι ένα από τα πιο επικαιροποιημένα και πλήρη πτυχία που μπορεί κανείς να αποκτήσει: καλύπτει ολόκληρο το φάσμα της ναυτιλίας και του διεθνούς εμπορίου, είναι αγγλόφωνο προσφέροντας συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τα ελληνόφωνα, ενώ το διδακτικό προσωπικό αποτελείται από καταξιωμένους/ες καθηγητές/τριες, που συνδυάζουν τα ακαδημαϊκά προσόντα με μεγάλη επαγγελματική εμπειρία σε ναυτιλιακές εταιρείες και στη θάλασσα.

Το Πρόγραμμα Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Frederick προσφέρεται στις πανεπιστημιουπόλεις του σε Λευκωσία και Λεμεσό. 

Επίσης προσφέρονται τα μεταπτυχιακά προγράμματα:

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου, www.frederick.ac.cy ή επικοινωνήστε με το Γραφείο Εισδοχής στα τηλέφωνα 22394394 (Λευκωσία) και 25730975 (Λεμεσός) και στην ηλεκτρονική διεύθυνση adminfo@frederick.ac.cy.

Το νέο ακαδημαϊκό εξάμηνο αρχίζει στις 2 Οκτωβρίου 2023.

Media: Τελευταία Ενημέρωση

1, 2, 3… Zωγράφισε!

1, 2, 3… Zωγράφισε!

Τι θα γινόταν αν αλλάζαμε θέσεις – αν ζητάγαμε από τον θεατή να γίνει καλλιτέχνης;
Δελτίο Τύπου
 |  MEDIA