ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τι είναι περιβαλλοντικός ακτιβισμός και πώς μπορεί να επιφέρει την αλλαγή

Προωθητική Ενέργεια

Ο όρος «περιβαλλοντικός ακτιβισμός» ορίζεται ως οι συνδυασμένες και οργανωμένες ενέργειες ατόμων ή ομάδων, που έχουν στόχο την αντιστροφή ή τη μείωση της περιβαλλοντικής ζημιάς, καθώς και την προώθηση της ενημέρωσης, της ευαισθητοποίησης και της κινητοποίησης γύρω από τη βιωσιμότητα του πλανήτη. Ανεξάρτητα από τις μεθόδους που θα επιλεχθούν για την άσκησή του, ο περιβαλλοντικός ακτιβισμός έχει ένα σαφή στόχο: τη δημιουργία ενός βιώσιμου και υγιούς περιβάλλοντος διαβίωσης, για τις σημερινές και τις επόμενες γενεές.

Το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής που αντιμετωπίζει σήμερα ο πλανήτης μας, προκαλεί σε πολλούς την αίσθηση ότι μια προσπάθεια για αντιστροφή ή μείωσή της, είναι αδύνατη. Αυτή η αίσθηση του ανυπέρβλητου, συχνά οδηγεί τους ανθρώπους στην απραξία, μια και θεωρούν ότι ό, τι κι αν κάνουν, δεν θα έχει κανέναν αντίκτυπο. Η αλήθεια όμως είναι, ότι κάθε ενέργεια μετράει, όσο μικρή κι αν είναι αυτή. Η ανακύκλωση του πλαστικού, η χρήση ποδηλάτων για μετακίνηση, η υιοθέτηση επαναχρησιμοποιούμενων προϊόντων στην καθημερινότητά μας, όπως τα καλαμάκια, οι τσάντες και οι συσκευασίες, η μαζική δενδροφύτευση και ο καθαρισμός φυσικών χώρων, έχουν κάνει ήδη τεράστια διαφορά στο περιβάλλον.

Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε την ατομική ευθύνη που έχει ο καθένας από εμάς απέναντι στο περιβάλλον, και ταυτόχρονα, να κατανοήσουμε ότι ο πλανήτης, μας χρειάζεται τώρα περισσότερο από ποτέ. Η αχρείαστη και υπερβολική χρήση προϊόντων μιας χρήσης, η κακή διαχείριση των αποβλήτων, και η ασυνείδητη συμπεριφορά των ανθρώπων, επηρεάζει τόσο την υγεία των διάφορων οικοσυστημάτων, όσο και των ανθρώπων. Τα διάφορα σκουπίδια και απόβλητα που καταλήγουν στη φύση, στη διαδικασία της διάσπασής τους, απελευθερώνουν τοξικές χημικές ουσίες στον αέρα, στο χώμα και στο νερό, αποτελώντας απειλή προς τη βιοποικιλότητα, τα διάφορα οικοσυστήματα και τη δημόσια υγεία. Η πρόληψη και η αποκατάσταση της οικολογικής ζημιάς είναι λοιπόν, ζωτικής σημασίας, και απαιτεί συστηματική, δυναμική και πάνω απ’ όλα, συλλογική δράση.

Εκτός λοιπόν από τις μικρές ενέργειες που μπορεί να υιοθετήσει ο καθένας από εμάς στην καθημερινότητά του, το πρώτο βήμα προς μια πιο οργανωμένη και συλλογική περιβαλλοντική υπεράσπιση μπορεί να είναι μικρό και απλό, όπως η ανάληψη ενός εθελοντικού έργου φύτευσης δέντρων ή καθαρισμού της ρύπανσης των ακτών. Αυτό μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να εξοικειωθεί με τον ακτιβισμό και να εντοπίσει μια συγκεκριμένη περιβαλλοντική αιτία που το ενδιαφέρει.

Ένα καλό παράδειγμα περιβαλλοντικού ακτιβισμού στην Κύπρο, όπου χιλιάδες εθελοντών ενώνουν τις δυνάμεις τους για ένα σκοπό, είναι η παγκύπρια εκστρατεία καθαρισμού, Let’s Do It! Cyprus. Η εκστρατεία αυτή, διοργανώνεται κάθε χρόνο από τo Δίκτυο Εθελοντών Together Cyprus και αποτελεί μέρος του Παγκόσμιου κινήματος, Let’s Do It! World, του μεγαλύτερου οικολογικού κινήματος πολιτών στον κόσμο. Η Lidl Κύπρου, γνωστή για την περιβαλλοντική και κοινωνική της δράση, αποδεικνύει διαχρονικά ότι πρωτοστατεί στη μάχη για τον πλανήτη, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες και συνεργασίες που έχουν ως στόχο την έμπρακτη προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης. Για αυτό λοιπόν, από το 2021, ως Μεγάλος Χορηγός, η Lidl Κύπρου στηρίζει και ενισχύει τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική εκστρατεία του νησιού, το Let’s Do It! Cyprus.

Μέχρι τον Ιούνιο του 2023, πέρα των 22.500 εθελοντών έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους, συλλέγοντας 99 τόνους PMD και 223 τόνους μεικτών απορριμμάτων, αποδεικνύοντας ότι η αλλαγή είναι όντως εφικτή. Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι στην τελετή λήξης της φετινής εκστρατείας που πραγματοποιήθηκε στις 29 Οκτωβρίου, συνδιοργανώθηκε ο μεγαλύτερος παράλληλος καθαρισμός του Γραμμικού Πάρκου Πεδιαίου, μήκους 14 χιλιομέτρων, όπου συλλέχθηκαν 6664 λίτρα απορριμμάτων (σύμμεικτα σκουπίδια και PMD), με την πολύτιμη συμβολή του Let’s Do It! Cyprus, της Lidl Κύπρου, καθώς των Δήμων Λευκωσίας, Στροβόλου και Λακατάμιας που γειτνιάζουν στο πάρκο.

Η δημιουργία ενός βιώσιμου μέλλοντος για όλους, είναι μέρος της στρατηγικής και του οράματος της Lidl Κύπρου. Για αυτό, αναλαμβάνει διαχρονικά και συστηματικά, ένα σύνολο δράσεων που προωθούν και στηρίζουν έμπρακτα τον σεβασμό προς το περιβάλλον, την αειφόρο ανάπτυξη, και τη σωστή διαχείριση πόρων. Γιατί ένα υγιές φυσικό περιβάλλον δε διασφαλίζει μόνο την ποιότητα της δικής μας ζωής, αλλά και αυτή των μελλοντικών γενεών.

Παράλληλα, η Lidl Κύπρου στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής της Ευθύνης, αναλαμβάνει διαρκώς νέες ενέργειες και πρωτοβουλίες που έχουν τον άνθρωπο και την κοινωνία στο επίκεντρό της. Μία από αυτές τις ενέργειες είναι και η δημιουργία της σειράς βίντεο ''Lidl Social Talks'', όπου συζητούνται σημαντικά θέματα που απασχολούν τη σύγχρονη κοινωνία. Δείτε πιο κάτω το 5ο επεισόδιο, όπου η Ασπασία Χριστοδούλου, Υπεύθυνη Επικοινωνίας του Let’s Do It! Cyprus, αναπτύσσει το θέμα του ακτιβισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Media: Τελευταία Ενημέρωση

1, 2, 3… Zωγράφισε!

1, 2, 3… Zωγράφισε!

Τι θα γινόταν αν αλλάζαμε θέσεις – αν ζητάγαμε από τον θεατή να γίνει καλλιτέχνης;
Δελτίο Τύπου
 |  MEDIA
X