ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

#MediaBlog: Η δημοσιογραφία του Al Jazeera και εμείς...

Θα υπάρξει και άλλο βίντεο, να μάθουμε τι συμβαίνει γύρω μας;

Γράφει ο Χρύσανθος

 

Όλοι αναμένουν να υπάρξει και νέο βίντεο από το Al Jazeera και μάλιστα αναφέρουν ότι αυτή τη φορά θα αγγίξει και άλλους της πολύ υψηλής κοινωνίας που είχαν ανάμειξη με τα «χρυσά διαβατήρια» και έτρωγαν με χρυσά κουτάλια.

Και ενώ αρχικά το Al Jazeera αντικρίστηκε με καχυποψία στη συνέχεια, λόγω της αποκάλυψης του ρόλου και του Συλλούρη, του δεύτερου τη τάξη στην Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και του βουλευτή του ΑΚΕΛ Χριστάκη Τζιοβάννη, κατάφερε να αναστρέψει τις εντυπώσεις. Όχι ότι δεν υπάρχουν ακόμα υπόνοιες για τις αιτίες πίσω από την ενασχόλησή του καναλιού με την Κύπρο και τις αποκαλύψεις για τα Cyprus Papers. Αλλά οι αποκαλύψεις είναι αποκαλύψεις. Όποια αιτία και να έχει το Al Jazeera οι αφορμές υπάρχουν. Κάποιοι τους τις έδωσαν. Και η Κύπρος φιγουράρει τις τελευταίες εβδομάδες στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς τύπου ξανά για τους λάθος λόγους.

Ένα από τα ερωτήματα που συνόδευσαν την έρευνα του Al Jazeera ήταν γιατί δεν έγινε παρόμοια έρευνα και στην Κύπρο. Γιατί οι Κύπριοι δημοσιογράφοι δεν «μυρίστηκαν» την μπόχα που μυρίστηκε το Al Jazeera από χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Και γιατί, τουλάχιστον, δεν συνέχισαν τις αποκαλύψεις με νέα ονόματα και νέα στοιχεία.

Είναι οι Κύπριοι δημοσιογράφοι κατώτεροι από αυτούς του Al Jazeera; Είναι τα κυπριακά ΜΜΕ και ιδιαίτερα τα τηλεοπτικά κανάλια ανίκανα να αποκαλύψουν τα όσα συγκλονιστικά συμβαίνουν στον τόπο μας και μόνο οι ξένοι μπορούν να το κάνουν;

Οι απαντήσεις στα ερωτήματα μπορούν να δοθούν από τον καθένα. Θα ήταν όμως πιο χρήσιμο να επιχειρήσουν να τις απαντήσουν και οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι αλλά κυρίως οι εκδότες και καναλάρχες.

Σε έναν τόπο που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ακόμα και αστειευόμενος μπορεί να… διαλοστέλνει τους δημοσιογράφους οι οποίοι το δέχονται χωρίς ιδιαίτερη αντίδραση και αντίσταση, αντιλαμβάνεστε ότι τα περιθώρια ελέγχου της εξουσίας μάλλον είναι περιορισμένα.

Κι όμως ο έλεγχος της εξουσίας από δημοσιογράφους και εκδότες θα μπορούσε να αποτελέσει μια ελπίδα για τον τόπο. Για την αλήθεια, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία που όλοι επικαλούνται. Ακόμα και για το μέλλον της δημοσιογραφίας, των εκδοτικών συγκροτημάτων και τα οικονομικά των υπό κατάρρευση ΜΜΕ…

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Media: Τελευταία Ενημέρωση

X