ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Ζήσαμε μια κόλαση, μας οδήγησαν μέσα σε ένα τούνελ σαν ιστό αράχνης»

Συγκλονίζει η 85χρονη που απελευθέρωσε η Χαμάς

Για την «κόλαση» που έζησε στη διάρκεια της απαγωγής της από τη Χαμάς, μίλησε η 85χρονη Ισραηλινή Γιοσεβέντ Λίφσιτζ, σε δηλώσεις που έκανε από το νοσοκομείο που νοσηλεύεται στο Τελ Αβίβ, λίγες ώρες μετά την απελευθέρωσή της.

«Πέρασα μια κόλαση που δεν φανταζόμασταν και δεν ξέραμε ότι θα φτάναμε σε αυτή την κατάσταση», ανέφερε η 85χρονη για την τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. «Μπήκαν σε κατάσταση αμόκ στο κιμπούτζ μας. Με απήγαγαν. Με έβαλαν σε μια μοτοσικλέτα και με πέρασαν μέσα από τα χωράφια». Η Λίφσιτζ πρόσθεσε ότι οι απαγωγείς τη χτύπησαν με ξύλα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στα πλευρά και να δυσκολεύεται να αναπνεύσει. Παράλληλα, της αφαίρεσαν κοσμήματα και ένα ρολόι που φορούσε.

«Οι άντρες της Χαμάς εισέβαλαν στα σπίτια μας. Χτύπησαν ανθρώπους, μερικούς απ' αυτούς τους απήγαγαν. Δεν είχε σημασία αν απήγαγαν ηλικιωμένους ή νέους, ήταν μια πολύ οδυνηρή κατάσταση. Στη συνέχεια μας πήγαν στις εισόδους σπηλαίων. Φτάσαμε σε μια σήραγγα και περπατήσαμε για χιλιόμετρα σε βρεγμένο έδαφος. Υπάρχει ένα τεράστιο σύστημα τούνελ, σαν ιστός αράχνης».

«Όταν φτάσαμε εκεί (στη Γάζα), μας είπαν ότι ήταν άνθρωποι που πιστεύουν στο Κοράνι, ότι δεν θα μας έκαναν κακό. Αρχίσαμε να περπατάμε στις σήραγγες και φτάσαμε σε μια μεγάλη αίθουσα, όπου συγκεντρώθηκαν περίπου 25 άτομα. Μετά από δύο ή τρεις ώρες, χώρισαν πέντε από το κιμπούτζ μου και τους έβαλαν σε ξεχωριστό δωμάτιο. Είχαν δίπλα μας έναν από τους φρουρούς τους και έναν γιατρό», ο οποίος παρείχε ιατρική περίθαλψη καθώς και χάπια σε όσους το χρειάζονταν.

Η 85χρονη τόνισε, στη συνέχεια, πως οι άντρες της Χαμάς συμπεριφέρονταν στους ομήρους «ευγενικά», όταν βρίσκονταν στη Γάζα, και «φρόντιζαν για τις ανάγκες μας», ενώ τους επέτρεπαν να πλένονται και να τρώνε. «Μας έδωσαν ψωμί, τυρί και αγγούρι και αυτό ήταν το φαγητό μας για όλη την ημέρα. Η Χαμάς φαινόταν πραγματικά προετοιμασμένη και φαινόταν ότι η επιχείρηση είχε σχεδιαστεί από καιρό».

Την ίδια στιγμή, δεν παρέλειψε να επικρίνει τις Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) τονίζοντας ότι δεν έλαβαν αρκετά σοβαρά υπόψη την απειλή της Χαμάς πριν από τις επιδρομές τους τα ξημερώματα της 7ης Οκτωβρίου.Υποστήριξε ότι η οργάνωση είχε προειδοποιήσει εβδομάδες πριν, στέλνοντας «μπαλόνια με φωτιά και καίγοντας τα χωράφια μας. Οι IDF δεν το πήραν αυτό στα σοβαρά».

Νωρίτερα, ο διευθυντής του νοσοκομείου δήλωσε ότι η Λίφσιτζ και η 79χρονη Νουρίτ Κούπερ, η οποία απελευθερώθηκε μαζί της χθες το βράδυ, αναμένεται να παραμείνουν υπό παρακολούθηση προς το παρόν. «Είναι πιθανό κατά τη διάρκεια της επόμενης ημέρας ή των επόμενων δύο ημερών η μία πάρει εξιτήριο και η άλλη να συνεχίσει να ολοκληρώνει τις ιατρικές θεραπείες», πρόσθεσε ο διευθυντής για να προσθέσει: «Φροντίζουμε συνεχώς για την ψυχική κατάσταση και την ιατρική τους υποστήριξη, φυσικά όλα αυτά σε συνεννόηση με τις οικογένειες».

Πηγή: protothema.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση