ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Υποβρύχιο στον Ατλαντικό: «Τους απομένει οξυγόνο για 40 ώρες»

Τι λέει η Αμερικανική Ακτοφυλακή

Σβήνουν οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων στο υποβρύχιο που εξαφανίστηκε ενώ είχε καταδυθεί για να επισκεφθεί το ναυάγιο του Τιτανικού.

Η αμερικανική ακτοφυλακή και συγκεκριμένα ο σταθμός στη Βοστώνη, ο οποίος συντονίζει τις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης, έδωσε συνέντευξη Τύπου στις 20:00 ώρα Κύπρου (13:00 τοπική ώρα) σχετικά με το υποβρύχιο.

Όπως λέει ο Captain Jamie Frederick, έχουν ήδη ερευνηθεί περί τα 76.000 τ.χλμ., μια έκταση μεγαλύτερη από την πολιτεία του Κονέκτικατ, προσθέτοντας ότι οι έρευνες συνεχίζονται.

Ο αξιωματικός, μάλιστα, είπε ότι δεν είναι βέβαιο ότι το υποβρύχιο θα μπορούσε να σωθεί, ακόμα κι αν βρεθεί σήμερα.

«Δεν ξέρω την απάντηση σε αυτή την ερώτηση… Αυτό που θα σας πω είναι πως θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να πραγματοποιήσουμε μια διάσωση», είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στους αγνοούμενους επιβαίνοντες έχουν απομείνει γύρω στις 40 ώρες οξυγόνου, με βάση τις αρχικές εκτιμήσεις πως θα μπορούσαν να αντέξουν συνολικά 96 ώρες ή 4 ημέρες.

Ο κ. Frederick δήλωσε ότι η ακτοφυλακή έχει ξεκινήσει κατάδυση με τηλεχειριζόμενο όχημα (ROV) στην τελευταία γνωστή θέση του υποβρυχίου, το οποίο φέρει κάμερα, ενώ πρόσθεσε πως η καναδική ακτοφυλακή αναμένεται να φθάσει στο σημείο αργότερα απόψε, καθώς και άλλα σκάφη του αμερικανικού ναυτικού. Στην έρευνα συμμετέχουν και ιδιωτικά σκάφη.

Η εταιρεία άργησε 8 ώρες να ενημερώσει για την εξαφάνιση του υποβρυχίου

Σε αποκλειστικό της δημοσίευμα, η Daily Mail αποκαλύπτει ότι η OceanGate, η τουριστική επιχείρηση που διαχειρίζεται το υποβρύχιο, χρειάστηκε 8 ώρες για να αναφέρει στην Ακτοφυλακή ότι είχε χάσει επαφή μαζί του.

Το υποβρύχιο Titan βυθίστηκε την Κυριακή στις 8 το πρωί (τοπική ώρα) κοντά στο σημείο του ναυαγίου του Τιτανικού, σε απόσταση 370 μιλίων από το Νιουφάουντλαντ του Καναδά, σε αμερικανικά χωρικά ύδατα, και φέρεται να έχασε επαφή με το μητρικό Polar Prince περί τη μία ώρα και 45 λεπτά μετά την έναρξη της αποστολής.

Ωστόσο, η αναφορά στην αμερικανική ακτοφυλακή έγινε στις 5.40 μ.μ., δηλαδή 8 ώρες αργότερα, ενώ η ακτοφυλακή του Καναδά ειδοποιήθηκε ακόμη αργότερα, στις 9.13 το βράδυ της Κυριακής.

Τιτανικός: «1% πιθανότητα να ζουν οι αγνοούμενοι του υποβρυχίου»

Οι ειδικοί αναφέρουν πως οι αγνοούμενοι, για τους οποίους υπολογιζόταν πως τους έμενε οξυγόνο στην καμπίνα για 48 ώρες την Τρίτη το πρωί, πλέον έχουν μόλις 1% πιθανότητα να βρεθούν ζωντανοί.

«Αν συμβούλευα τον πρωθυπουργό, θα έλεγα πως οι πιθανότητές τους είναι 1%», είπε ο πρώην διοικητής υποβρυχίου για το αμερικανικό ναυτικό, David Marquet, στην Daily Mail.

Την προηγούμενη χρονιά, ανάλογο περιστατικό είχε συμβεί όταν το υποβρύχιο είχε χάσει την επαφή με το μητρικό πλοίο για δύο ώρες. Τότε, αναδύθηκε και πάλι στην επιφάνεια, με ρεπόρτερ του CBS, πάντως, να το αναφέρει, καθώς βρισκόταν στο υποβρύχιο σε εκείνο το περιστατικό.

Τι αναφέρει η εταιρεία για το υποβρύχιο -«Τους έχουν μείνει 40 ώρες», λέει η Ακτοφυλακή

Η εταιρεία δεν έχει ακόμη δώσει εξηγήσεις ως προς το γιατί άργησε τόσο να ειδοποιήσει την ακτοφυλακή, όταν χάθηκε η επικοινωνία με το υποβρύχιο την Κυριακή, με την ίδια σε δήλωσή της σήμερα, Τρίτη, να αναφέρει:

«Για κάποιο διάστημα δεν είμαστε σε θέση να έχουμε επικοινωνία με ένα από τα υποβρύχιά μας που επισκέπτονται το ναυάγιο του Τιτανικού. Η προσοχή μας στρέφεται στην υγεία του πληρώματος και κάθε δυνατό μέτρο λαμβάνεται προκειμένου τα πέντε μέλη του πληρώματος να επιστρέψουν με ασφάλεια. Είμαστε πολύ ευγνώμονες για την άμεση και εκτεταμένη συνδρομή που λαμβάνουμε από πολλές κυβερνητικές υπηρεσίες και εταιρείες. Προσευχόμαστε για την ασφαλή τους επιστροφή και θα ενημερώσουμε μόλις υπάρξουν νεότερα».

Το υποβρύχιο μπορεί να έχει κολλήσει στο ναυάγιο του Τιτανικού

Καθώς ο τρομακτικός αγώνας δρόμου με τον χρόνο ξεκίνησε χθες το απόγευμα, οι διασώστες παραδέχθηκαν ότι το υποβρύχιο θα μπορούσε να έχει κολλήσει στα συντρίμμια του Τιτανικού, το οποίο απέχει 370 μίλια από το Νιουφάουντλαντ του Καναδά, αλλά βρίσκεται στα ύδατα των ΗΠΑ.

Οι ειδικοί των υποβρυχίων φοβούνται επίσης ότι το σκάφος βρίσκεται σε πολύ βαθιά νερά για τις δυνατότητες ενός επανδρωμένου υποβρυχίου διάσωσης, όπως το υποβρύχιο του αμερικανικού ναυτικού, που περιορίζεται στα 2.000 πόδια, και ότι ο μόνος τρόπος για να το προσεγγίσουν μπορεί να είναι η χρήση ενός τηλεχειριζόμενου σκάφους. Τέτοιο σκάφος μπορεί να φθάσει σε μέγιστο βάθος 20.000 πόδια.

Οι πέντε επιβάτες του υποβρυχίου -Βαθύπλουτοι, ένας εξερευνητής και ο ιδιοκτήτης

Υπενθυμίζεται πως οι πέντε επιβάτες του υποβρυχίου είναι βαθύπλουτοι, ενώ ανάμεσά τους υπάρχει και ένας εξερευνητής. Πρόκειται για τους:

  • Σαζάντα Ταγούντ, 48 ετών, έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στο Πακιστάν.
  • Σουλαϊμάν Ταγούντ, τον 19χρονο γιο του Σαζάντα Ταγούντ.
  • Χάμις Χάρντιγκ, 58χρονο Βρετανό δισεκατομμυριούχο, όπως επιβεβαίωσε ο γαμπρός του, Μπράιαν Σαζ, αναφέροντας στο Facebook ότι προσεύχεται για τον πεθερό του.
  • Στόκτον Ρας, διευθύνοντα σύμβουλο και ιδρυτή της OceanGate, στην οποία ανήκει το υποβρύχιο.
  • Πολ Ανρί Ναρζολέ, Γάλλο εξερευνητή. Είχε υπηρετήσει επί 25 χρόνια στο Πολεμικό Ναυτικό της χώρας του, φθάνοντας στο βαθμό του διοικητή, ενώ στη διάρκεια της θητείας του έγινε καπετάνιος της ομάδας αποστολών σε μεγάλα βάθη.

Πηγή: iefimerida.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση