ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τραγωδία στην Κίνα - Τουλάχιστον 100 νεκροί από σεισμό 5,9 Ρίχτερ

Άλλοι τουλάχιστον 96 άνθρωποι τραυματίστηκαν εξαιτίας του σεισμού

Πάνω από εκατό άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν σεισμός έπληξε την κινεζική επαρχία Γκανσού (βορειοδυτικά) μέσα στη νύχτα, μετέδωσε σήμερα το κινεζικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Ο σεισμός 5,9 βαθμών προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές, ιδίως την κατάρρευση σπιτιών, ωθώντας κατοίκους να βγουν έντρομοι στους δρόμους, τόνισε το πρακτορείο, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, άλλοι τουλάχιστον 96 άνθρωποι τραυματίστηκαν εξαιτίας του σεισμού, που είχε επίκεντρο στα σύνορα της επαρχίας Γκανσού και της επαρχίας Τσινγκάι.

Σε βίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης διακρίνονται συντρίμμια κτιρίων και σοβαρές υλικές ζημιές σε άλλα.

Η ύδρευση και η ηλεκτροδότηση διακόπηκαν σε κάποια χωριά, σύμφωνα με το Νέα Κίνα.

Μικρό βάθος

Οι αρχές έστειλαν μονάδες ειδικευμένες σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην περιοχή αμέσως μόλις ειδοποιήθηκαν, ενώ ηγέτες της επαρχίας βρίσκονται καθ’ οδόν, πάντα κατά το πρακτορείο.

Η σεισμική δόνηση έγινε σε χαμηλό βάθος, 10 χιλιόμετρα από την επιφάνεια, στις 23:59 χθες Δευτέρα (τοπική ώρα· στις 17:59 ώρα Ελλάδας), κατά τα στοιχεία του USGS, που αναθεώρησε προς τα κάτω την εκτίμησή του για την ισχύ του — αρχικά ανέφερε πως έφθανε τους 6,0 βαθμούς.

Σύμφωνα με το USGS, ο σεισμός είχε επίκεντρο περιοχή κάπου εκατό χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Λαντσόου, της πρωτεύουσας της επαρχίας Γκανσού, και ακολουθήθηκε από αρκετές μετασεισμικές δονήσεις μικρότερης ισχύος.

Οι ισχυροί και καταστροφικοί σεισμοί είναι σχετικά συχνοί στην Κίνα.

Τον Αύγουστο, σεισμός ισχύος 5,4 βαθμών στην ανατολική Κίνα είχε αποτέλεσμα να τραυματιστούν 23 άνθρωποι και να καταστραφούν δεκάδες κτίρια.

Τον Σεπτέμβριο του 2022, σεισμός 6,6 βαθμών στην επαρχία Σετσουάν στοίχιζε τη ζωή σε τουλάχιστον εκατό ανθρώπους.

Ενώ σεισμός 7,9 βαθμών το 2008 είχε αφήσει πίσω πάνω από 87.000 νεκρούς ή αγνοούμενους, ανάμεσά τους 5.335 μαθητές και μαθήτριες σχολείων.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση