ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Βομβαρδισμός νοσοκομείου στη Γάζα: Μπαλάκι ευθυνών Ισραήλ - Χαμάς

Πύραυλος της Ισλαμικής Τζιχάντ αστόχησε λέει ο Νετανιάχου

Μία τραγωδία που είχε να συμβεί στη Λωρίδα της Γάζας πάνω από 15 χρόνια βιώνουν τις τελευταίες ώρες οι Παλαιστίνιοι οι οποίοι μετρούν εκατοντάδες νεκρούς από χτύπημα ρουκέτας στο νοσοκομείο Al-Ahli Arabi Baptist.

Αμέσως μετά την δημοσιοποίηση του περιστατικού ξεκίνησε ένας διπλωματικός πόλεμος μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ για το ποιος ευθύνεται για την επίθεση. Η πλευρά της Χαμάς μιλά για κτηνωδία ενώ οι Ισραηλινοί κάνουν λόγο για αστοχία πυραύλου από της Ισλαμικής Τζιχάντ η οποία τελικά προκάλεσε την τραγωδία.

Μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας οι αναφορές των διεθνών ΜΜΕ κάνουν λόγο για 200 έως 300 νεκρούς και συνολικά 500 θύματα, συμπεριλαμβανομένων και των τραυματιών.

Την ίδια ώρα όπως μετέδωσε το Al Jazeera πολλοί από τους τραυματίες είναι γυναίκες και παιδιά. Το συγκεκριμένο νοσοκομείο φιλοξενούσε οικογένειες εν μέσω του συνεχιζόμενου βομβαρδισμού της Γάζας από το Ισραήλ.

Δείτε βίντεο από τη στιγμή του βομβαρδισμού σε νοσοκομείο της Γάζας:

Εν τω μεταξύ, πλάνα από κάμερα παρακολούθησης από το Netiv Haasara δείχνουν ένα μεγάλο μπαράζ ρουκετών να εκτοξεύεται από τη βόρεια Γάζα, ακολουθούμενο από μια τεράστια έκρηξη στη Λωρίδα, που πιθανόν προκλήθηκε από ένα αποτυχημένο βλήμα.

Παλαιστινιακή Πολιτική Άμυνα: Πρωτοφανής η επίθεση στο νοσοκομείο της Γάζας

«Η σφαγή στο αραβικό νοσοκομείο al-Ahli είναι πρωτοφανής στην ιστορία μας. Ενώ έχουμε γίνει μάρτυρες τραγωδιών σε προηγούμενους πολέμους και ημέρες, αλλά αυτό που έλαβε χώρα απόψε ισοδυναμεί με γενοκτονία», δήλωσε ο Μαχμούντ Μπασάλ, εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Άμυνας.

Για «έγκλημα πολέμου» μιλούν οι τοπικές αρχές

«Ένα νέο έγκλημα πολέμου που διαπράχθηκε από την κατοχή στον βομβαρδισμό του νοσοκομείου Αλ-Αχλί-Αραμπί στο κέντρο της πόλης της Γάζας, με αποτέλεσμα να έρθουν δεκάδες μάρτυρες και τραυματίες στο Ιατρικό Συγκρότημα Al-Shifa λόγω του βομβαρδισμού. Πρέπει να σημειωθεί ότι το νοσοκομείο στέγασε εκατοντάδες ασθενείς, τραυματίες και εκτοπισμένους από τα σπίτια τους βίαια λόγω των αεροπορικών επιδρομών», αναφέρεται στην ανακοίνωση της τοπικής αρχής.

Το Ισραήλ δημοσιεύει βίντεο και υποστηρίζει ότι πύραυλος της Χαμάς αστόχησε και χτύπησε το νοσοκομείο

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις δήλωσαν αρχικά ότι η προκαταρκτική έρευνα δείχνει ότι η ισχυρότατη έκρηξη στο νοσοκομείο της Γάζας προκλήθηκε από μια αποτυχημένη εκτόξευση πυραύλων της Χαμάς.

Σε ανάρτηση που έγινε αργότερα στον επίσημο λογαριασμό της ισραηλινής κυβέρνησης στο X παρατέθηκε βίντεο που δείχνουν την εκτόξευση πυραύλων από τη Γάζα και - κατά τα φαινόμενα- την πτώση ενός από αυτούς.

Ο εκπρόσωπος του IDF σημειώνει ότι «από την ανάλυση των συστημάτων του IDF προκύπτει ότι εξαπολύθηκε μπαράζ ρουκετών του εχθρού που πέρασε κοντά από το νοσοκομείο όταν χτυπήθηκε. Σύμφωνα με πληροφορίες από διάφορες πηγές που έχουμε, ο τρομοκρατικός οργανισμός της Ισλαμικής Τζιχάντ είναι υπευθυνός για αυτή την αποτυχημένη εκτόξευση προς το νοσοκομείο».

Ηγέτης Χαμάς: Η σφαγή στο νοσοκομείο είναι νέο σημείο καμπής - Πλήρως υπεύθυνο το Ισραήλ

Ο ηγέτης της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια δήλωσε ότι «η σφαγή στο νοσοκομείο είναι ένα νέο σημείο καμπής και μια πλημμύρα που θα προστεθεί στην πλημμύρα της Αλ Άκσα». Ο Χανίγια χαρακτήρισε το Ισραήλ πλήρως υπέυθυνο για τα εκατοντάδες αθώα θύματα.

Ο ηγέτης της τρομοκρατικής οργάνωσης σε τηλεοπτικό του μήνυμα ανέφερε επίσης ότι οι Αμερικανοί που παρείχαν απεριόριστη κάλυψη στο Ισραήλ φέρουν την ευθύνη για τη σφαγή του νοσοκομείου Baptist. «Ο εχθρός δεν σέβεται τις αξίες, τους νόμους, τα έθιμα ή τις νομοθεσίες. Ο εχθρός έχει αυταπάτες αν νομίζει ότι αυτές οι σφαγές θα καλύψουν την ηχηρή ήττα του ή θα ωθήσουν το λαό μας να παραδοθεί. Η αντίσταση συνεχίζεται και δεν θα σταματήσει μέχρι ο κατακτητής να εγκαταλείψει τη γη μας» ανέφερε επίσης ο Χανίγια στο μήνυμά του.

Νετανιάχου για βομβαρδισμό νοσοκομείου στη Γάζα: Υπεύθυνο το Ισλαμικό Κίνημα Τζιχάντ, έχουμε στοιχεία

Από την άλλη, το Ισλαμικό Κίνημα Τζιχάντ κατηγορεί ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, για τον βομβαρδισμό νοσοκομείου στη Γάζα στοιχίζοντας τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους, 200 με 300 σύμφωνα με αναφορές.

«Μια ανάλυση των επιχειρησιακών συστημάτων του IDF δείχνει ότι ένα μπαράζ ρουκετών εκτοξεύτηκε από τρομοκράτες στη Γάζα, περνώντας σε κοντινή απόσταση από το νοσοκομείο Al Ahli στη Γάζα τη στιγμή που χτυπήθηκε. Πληροφορίες από πολλές πηγές που έχουμε στα χέρια μας δείχνουν ότι το Ισλαμικό Κίνημα Τζιχάντ είναι υπεύθυνο για την αποτυχημένη εκτόξευση πυραύλου που έπληξε το νοσοκομείο στη Γάζα» έγραψε ο Νετανιάχου στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter).

Στη συνέχεια, έκανε μία ακόμη ανάρτηση: «Όλος ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει: Βάρβαροι τρομοκράτες επιτέθηκαν στο νοσοκομείο στη Γάζα και όχι το IDF. Όσοι δολοφόνησαν βάναυσα τα παιδιά μας, δολοφονούν και τα δικά τους παιδιά».

Σημειώνεται πάντως πως η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ (PIJ) διέψευσε τις ισραηλινές αιτιάσεις ότι ευθύνεται για την έκρηξη, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Οργή και θρήνος μετά τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Γάζα

Σημειώνεται πως τραγικές σκηνές εκτυλίχθηκαν στη Γάζα μετά τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου ο οποίος προκάλεσε εκατοντάδες θανάτους και τραυματισμούς. Μόλις ξεκαθάρισε κάπως η εικόνα, εκατοντάδες άνθρωποι άρχισαν να ζητούν βοήθεια, να ψάχνουν στα χαλάσματα και να μεταφέρουν τραυματίες.

Ακόμη περισσότερο, πολλοί άρχισαν να μεταφέρουν τα θύματα της επίθεσης, πολλά από τα οποία ήταν παιδιά.

Τι αναφέρουν τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης

Από την πλευρά τους τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης επισήμαναν τον πολύ μεγάλο αριθμό των απωλειών, όπως και ότι οι πληροφορίες από τη Χαμάς δεν ξεκαθαρίζουν την εικόνα.

Η Jerusalem Post σημειώνει ότι «οι αξιωματούχοι από τη Γάζα έχουν κάνει αντιφατικές δηλώσεις για τον αριθμό των θυμάτων» όπως και ότι «ακόμη δεν υπάρχει οπτικό υλικό από το σημείο».

Προσθέτουν ότι η έκρηξη έγινε την ίδια ώρα με τις επιθέσεις με ρουκέτες από τη Γάζα προς το κεντρικό Ισραήλ. Οι αστοχίες των ρουκετών της Χαμάς δεν είναι σπάνιες, καταλήγει η ισραηλινή εφημερίδα.

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και το ισραηλινό Κανάλι 12, το οποίο μετέδωσε ότι η έκρηξη ήταν αποτέλεσμα αστοχίας σε πύραυλο της Χαμάς ή αποτέλεσμα έκρηξης σε υπόγειο αποθηκευτικό χώρο με εκρηκτικά. Ο ρεπόρτερ του δικτύου, αναφέρουν οι Times of Israel, πρόσθεσε ότι «η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία δεν βάζει στο στόχαστρο νοσοκομεία».

Αίγυπτος, Τουρκία, Ιράν, Κατάρ, Ιορδανία, Καναδάς καταδικάζουν τον βομβαρδισμό

Η Αίγυπτος καταδικάζει απερίφραστα τον βομβαρδισμό νοσοκομείου στη Γάζα από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες Παλαιστίνιους, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών. Παράλληλα υπογραμμίζεται πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να παρέμβει επειγόντως για να σταματήσει τέτοια εγκλήματα.

«Αποτρόπαιο και απολύτως απαράδεκτο» χαρακτήρισε τον βομβαρδισμό νοσοκομείου στη Γάζα ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο καναδός πρωθυπουργός καταδίκασε την επίθεση λέγοντας πως «είναι απαράδεκτο να πλήττεται νοσοκομείο».

Επίσης, ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου κάλεσε σήμερα τη Δύση να παρέμβει αμέσως για «να σταματήσει την τραγωδία στη Γάζα», μετά τον βομβαρδισμό νοσοκομείου που στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες Παλαιστίνιους. Ο Άχμεντ Αμπούλ Γέιτ καταδίκασε την πολύνεκρη επίθεση, κάνοντας λόγο για «έγκλημα πολέμου» και προειδοποιώντας πως οι δράστες του θα λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης.

«Καλώ όλη την ανθρωπότητα να αναλάβει δράση για να σταματήσει αυτή η άνευ προηγουμένου βαρβαρότητα στη Γάζα», τόνισε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στον βομβαρδισμό νοσοκομείου «μέσα στο οποίο βρίσκονταν γυναίκες, παιδιά και αθώοι πολίτες».

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν καταδίκασε το ισραηλινό πλήγμα σε νοσοκομείο της Γάζας, από το οποίο σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν εκατοντάδες «άοπλοι και ανυπεράσπιστοι άνθρωποι».

Για «επικίνδυνη κλιμάκωση» των ισραηλινών επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας, κάνει λόγο το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ, επισημαίνοντας πως πλέον πλήττονται νοσοκομεία, σχολεία και αστικά κέντρα.

Στην Ιορδανία, το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει τον βομβαρδισμό νοσοκομείου στη Γάζα, απευθύνοντας έκκληση στη διεθνή κοινότητα να προστατεύσει τον παλαιστινιακό λαό και να καταβάλλει συντονισμένες προσπάθειες για τον τερματισμό που πολέμου.

Πηγή: protothema.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση