ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Του φύτεψαν τον ιό όταν του έκαναν τεστ»: Τι πιστεύουν οι υποστηρικτές του Τραμπ;

«Είναι φάρσα, δεν υπάρχει πανδημία»

Η είδηση πως ο Ντόναλντ Τραμπ κόλλησε κορωνοϊό προκάλεσε συναγερμό, σύγχυση αλλά και χαιρεκακία μεταξύ των υποστηρικτών του.

Ο Σον Πάτερσον δεν ανησυχεί για το γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι στο νοσοκομείο με κορωνοϊό επειδή πιστεύει ό,τι του λέει ο πρόεδρος.

«Είναι φάρσα. Δεν υπάρχει πανδημία. Όπως είπε ο Τραμπ, πόσα εκατομμύρια πεθαίνουν από γρίπη;» λέει ο 56χρονος οδηγός φορτηγού έξω από το εκλογικό κέντρο πρόωρης ψηφοφορίας στο Σεντ Τζόζεφ του Μιζούρι- ένα προπύργιο για τον Αμερικανό πρόεδρο.

«Του φύτεψαν τον ιό όταν του έκαναν τεστ»

Αλλά και πάλι, ο Πάτερσον το ξανασκέφτεται και εξετάζει το ενδεχόμενο να έχει όντως κολλήσει κορωνοϊό ο Ντόναλντ Τραμπ. «Αν είναι άρρωστος, τότε του φύτεψαν τον ιό όταν του έκαναν το τεστ. Είναι αυτό που έκαναν σε μένα όταν πήγα στο νοσοκομείο επειδή η καρδιά μου χτυπούσε πολύ γρήγορα. Δύο εβδομάδες αργότερα, είχα κρύωμα» είπε. «Είναι πολιτικό το θέμα. Δεν εμπιστεύομαι καθόλου την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Ποιοι είναι αυτοί που δίνουν τις εντολές για την προσωπική ασφάλεια; Εγώ ακούω τον Τραμπ»

Στο τέλος μιας ταραχώδους εβδομάδας ακόμη και για τα πρότυπα μιας από τις πιο ταραχώδεις προεδρίες της σύγχρονης εποχής, οι όχι και τόσο απρόβλεπτες ειδήσεις πως ο Ντόναλντ Τραμπ έχει προσβληθεί από κορωνοϊό, προκάλεσε συναγερμό και σύγχυση στην καρδιά των υποστηρικτών του Τραμπ - όπως και στον Λευκό Οίκο.

Το ντιμπέιτ- τσίρκο και η επιμονή του να μην φορά μάσκα
Η πόλη Σεντ Τζόζεφ, μια πρώην παραμεθόρια πόλη όπου ο επικηρυγμένος Τζέσε Τζέιμς γνώρισε το αιματηρό τέλος του, ψήφισε συντριπτικά για τον Ντόναλντ Τραμπ πριν από τέσσερα χρόνια. Οι δημοσκοπήσεις λένε ότι το Μιζούρι θα επιλέξει πάλι τον Ντόναλντ Τραμπ τον επόμενο μήνα. Αλλά με τον Τραμπ να παλεύει σε πολιτείες – κλειδιά, η είδηση πως αρρώστησε με κορωνοϊό τράνταξε μια εκλογή που ήδη είχε ξεκινήσει λίγες ημέρες νωρίτερα με το ντιμπέιτ – τσίρκο.

Οι επίμονες διακοπές του Τραμπ την ώρα που ο αντίπαλός του μιλούσε στο debate – συμπεριλαμβανομένης της κοροϊδίας του στον Μπάιντεν για την χρήση μάσκας – δοκίμασαν την πίστη αρκετών από τους υποστηρικτές του. Τώρα, η είδηση πως κόλλησε κορωνοϊό έχει δημιουργήσει περαιτέρω αμφιβολίες δεδομένου ότι ο Ντόναλντ Τραμπ υπονόμευε επανειλημμένα τις ιατρικές συμβουλές με τον αριθμό των θανάτων στις ΗΠΑ από τον ιό να ξεπερνά τις 200.000.

Η οικογένειά του αψήφησε ανοιχτά τις εντολές των ειδικών για την χρήση μάσκας στο ντιμπέιτ. Ο Αμερικανός πρόεδρος παραβρέθηκε σε μία προεκλογική συγκέντρωση στο Ουισκόνσιν την επόμενη μέρα, όπου και εκεί δεν φορούσε μάσκα. Αρκετοί από τους αξιωματούχους του, συμπεριλαμβανομένης της συμβούλου Χόουπ Χικς και τις πρώην βοηθού Κελιάν Κόνγουεϊ, έχουν επίσης βρεθεί θετικές. Ακόμη και ορισμένοι υποστηρικτές του Τραμπ απογοητεύτηκαν από την υπεροπτική του στάση απέναντι στην πανδημία και την ικανότητά του να μετατρέψει ένα επείγον και σοβαρό ιατρικό θέμα σε μια πολιτική μάχη και τεστ πίστης.

«Συμφώνησα με τον πρόεδρο πως ήταν λάθος να κλείσουμε την χώρα λόγω του κορωνοϊού» δήλωσε η Κάρεν Γουάιτ, διευθύντρια εταιρείας που τον ψήφισε το 2016. «Η ζημιά στην οικονομία μας ήταν πάρα πολύ μεγάλη. Αλλά έκανε λάθος που αμφισβήτησε τις μάσκες. Εύχομαι να μην το είχε κάνει. Έκανε τα πράγματα χειρότερα και τώρα αναρωτιέμαι αν θα είχε κολλήσει κορωνοϊό εφόσον άκουγε τι έλεγαν οι ειδικοί».

Κάποιοι ήταν πιο σκληροί- Άλλοι ήταν καχύποπτοι
Άλλοι ήταν πιο σκληροί. «Δεν με ανησυχεί καθόλου το γεγονός πως έχει κολλήσει κορωνοϊό ο Ντόναλντ Τραμπ, γιατί δεν εκπλήσσομαι» δήλωσε ο Μάρτιν Ρούκερ, ένας 63χρονος Αφροαμερικανός δημόσιος υπάλληλος την ώρα που πήγαινε να ψηφίσει για τις προεδρικές εκλογές. «Δεν πήρε προφυλάξεις για να μην κολλήσει και τώρα κόλλησε. Ήταν αναμενόμενο».

Κάποιοι υποστηρικτές των θεωριών συνωμοσίας, όπως ο Πάτερσον, είναι καχύποπτοι για το εάν ο Ντόναλντ Τραμπ έχει πραγματικά κορωνοϊό, αλλά για διαφορετικούς λόγους.

«Όταν το πρωτοάκουσα, αναρωτήθηκα εάν το έκανε για να αποφύγει το επόμενο ντιμπέιτ ή για να κερδίσει την συμπάθεια του κόσμου» δήλωσε η 26χρονη εργάτρια Έιμι Γκραντ. «Πριν, θα ήταν αδύνατον να σκεφτεί κανείς ότι ένας πρόεδρος θα μπορούσε να επινοήσει μια αρρώστια, αλλά τώρα όλα είναι δυνατά. Πιθανότατα δεν το έκανε, αλλά δεν είμαι απολύτως σίγουρη».

Τι λένε οι Δημοκρατικοί
Ορισμένοι Δημοκρατικοί φοβήθηκαν με την προοπτική να πεθάνει ο Ντόναλντ Τραμπ ή να εξαναγκαστεί να βγει εκτός προεκλογικής εκστρατείας επειδή θεωρούν τον Αμερικανό πρόεδρο ως την καλύτερη ελπίδα για να κερδίσει ο Μπάιντεν. Χωρίς τον Τραμπ, ένας πιο μετρημένος και λογικός Ρεπουμπλικανός υποψήφιος θα μπορούσε να αποδειχτεί μια πιο ισχυρή πρόκληση για τον Μπάιντεν, που δεν θα ήταν τόσο μπροστά στις εκλογές εάν δεν ήταν η πανδημία του κορωνοϊού.

Άλλοι επικριτές του Αμερικανού προέδρου επιθυμούσαν κρυφά να αρρωστήσει, λέγοντας ότι είχε πολύ αίμα στα χέρια του, με την πολιτική του διαχείριση στην κρίση της πανδημίας αλλά και ενθαρρύνοντας τους Ρεπουμπλικανούς κυβερνήτες, που είχαν την εξουσία να επιβάλλουν κοινωνικές αποστάσεις, να κάνουν το ίδιο ακόμη και όταν ο ιός σάρωσε τις μεσοδυτικές πολιτείες.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έθεσε τον τόνο στον κυβερνήτη του Μιζούρι, Μάικ Πάρσον, που αντιστάθηκε επίμονα στο να κάνει υποχρεωτικές τις μάσκες σε δημόσιους χώρους, με την αιτιολογία ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να λέει στους ανθρώπους τι να κάνουν. Ο Πάρσον αρνήθηκε να φορέσει μάσκα εντός καταστημάτων λέγοντας ότι «υπάρχουν πολλές πληροφορίες και από τις δύο πλευρές» σχετικά με το εάν είναι αποτελεσματική η χρήση τους. Ο Πάρσον βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό τον περασμένο μήνα και μπήκε σε καραντίνα.

Κάποιοι συνεχίζουν να τον στηρίζουν
Ο κορωνοϊός μπορεί να στοιχίσει ακριβά στον Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές καθώς οι δημοσκοπήσεις τους τελευταίους μήνες δείχνουν μια πτώση στην προτίμηση του κοινού στο πρόσωπό του, αλλά ορισμένοι παραμένουν στο πλευρό του και δεν είναι έτοιμοι να τον εγκαταλείψουν τώρα που αρρώστησε. «Θα τον ψηφίσω ξανά» λέει η Γουάιτ. «Πιστεύω ακόμη ότι είναι ο καλύτερος για την χώρα. Εάν γίνει πρόεδρος ο Μπάιντεν θα είναι υπό τον έλεγχο των σοσιαλιστών».

Αλλά και ο Πάτερσον θα παραμείνει πιστός, παρόλο που αν και υπερασπίζεται τον Τραμπ για τον κορωνοϊό, τρόμαξε από το ντιμπέιτ της Τρίτης. «Ήταν ντροπή. Πέρασαν οι μέρες που δύο άνδρες θα μπορούσαν να έχουν μια πολιτισμένη συζήτηση σχετικά με την πολιτική τους» είπε.

Την ίδια ώρα, η εκστρατεία του Δημοκρατικού υποψηφίου ανακοίνωσε πως θα αναστείλει τις διαφημίσεις επίθεσης εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ αφότου μεταφέρθηκε στο στρατιωτικό νοσοκομείο Walter Reed.

Θα έχει τελικά αντίκτυπο στις εκλογές η ασθένεια του Τραμπ;
Η Τζαν, μια λογίστρια που αρνήθηκε να δώσει το επώνυμό της, θα ήθελε να πιστεύει πως ο χειρισμός της πανδημίας από τον Τραμπ και αυτό που ονόμασε παιδιάστικη συμπεριφορά κατά την διάρκεια του ντιμπέιτ, θα του κοστίσει σε δύναμη. «Ο Τραμπ πιστεύει ότι είναι καλύτερος από όλους τους άλλους. Ήταν θέμα χρόνου να κολλήσει κορωνοϊό επειδή δεν πιστεύει στις μάσκες και δεν καταλαβαίνει την λειτουργία τους» είπε. «Αλλά νομίζω ότι θα μπορούσε να κερδίσει ξανά. Υπάρχουν πολλοί ηλίθιοι άνθρωποι σε αυτή την χώρα. Ίσως θέλουν έναν τύραννο να τους κυβερνά».

Ο Ρούκερ, δημόσιος υπάλληλος, είπε ότι η συμπεριφορά του Ντόναλντ Τραμπ στο ντιμπέιτ μπορεί να σόκαρε πολλούς Αμερικανούς, αλλά αμφιβάλει πως θα έχει πραγματικό αντίκτυπο στις εκλογές. «Ήταν πολύ αντιεπαγγελματικό, αλλά και πάλι δεν με εκπλήσσει» είπε. Την ίδια ώρα, πάντως, δεν τον ανησυχεί. Πιστεύει ότι ο χειρισμός του Τραμπ απέναντι στον κορωνοϊό, εάν δεν του κοστίσει την ζωή του, θα τον κάνει να χάσει τις εκλογές και πως ακόμη και αν αρνηθεί να δεχτεί την ήττα και προσπαθήσει να προκαλέσει βία, δεν θα βγει τίποτα. «Δεν νομίζω πως θα κερδίσει ξανά. Είναι τόσο διαιρετικός. Πιστεύω στις ΗΠΑ» είπε.

Πηγή: iefimerida.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X
X