ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Το Ισραήλ σφυροκόπησε τα ανατολικά και βόρεια προάστια στη Γάζα

Η ηγεσία του Ισραήλ δεσμεύτηκε να συνεχίσει την προγραμματισμένη επίθεση στην πόλη

ΚΥΠΕ

Ισραηλινά αεροπλάνα και άρματα μάχης σφυροκόπησαν τα ανατολικά και βόρεια προάστια της πόλης της Γάζας κατά τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου προς την Κυριακή, καταστρέφοντας κτίρια και κατοικίες, δήλωσαν κάτοικοι. Tην ίδια ώρα η ηγεσία του Ισραήλ δεσμεύτηκε να συνεχίσει την προγραμματισμένη επίθεση στην πόλη.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι άκουγαν ασταμάτητα εκρήξεις κατά τη διάρκεια της νύχτας στις περιοχές Ζεϊτούν και Σετζάγια, ενώ άρματα μάχης βομβάρδισαν σπίτια και δρόμους στην κοντινή γειτονιά Σάμπρα και πολλά κτίρια ανατινάχθηκαν στη βόρεια πόλη Τζαμπάλια.

Φωτιές φώτισαν τον ουρανό από την κατεύθυνση των εκρήξεων, προκαλώντας πανικό, ωθώντας ορισμένες οικογένειες να εγκαταλείψουν την πόλη. Άλλοι δήλωσαν ότι θα προτιμούσαν να πεθάνουν και να μην φύγουν.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την Κυριακή ότι οι δυνάμεις του επέστρεψαν στις μάχες στην περιοχή Τζαμπάλια τις τελευταίες ημέρες, για να διαλύσουν τις σήραγγες των μαχητών και να ενισχύσουν τον έλεγχο της περιοχής.

Πρόσθεσε ότι η επιχείρηση εκεί «επιτρέπει την επέκταση των μαχών σε πρόσθετες περιοχές και εμποδίζει τους τρομοκράτες της Χαμάς να επιστρέψουν για να επιχειρήσουν σε αυτές τις περιοχές».

Το Ισραήλ ενέκρινε αυτό το μήνα ένα σχέδιο για την κατάληψη του ελέγχου της πόλης της Γάζας, περιγράφοντάς την ως το τελευταίο προπύργιο των μαχητών της Χαμάς. Δεν αναμένεται να ξεκινήσει για μερικές εβδομάδες, αφήνοντας περιθώριο στους μεσολαβητές δηλαδή Αίγυπτο και Κατάρ να προσπαθήσουν να επαναλάβουν τις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός.

Ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Ισραέλ Κατζ, δεσμεύτηκε την Κυριακή να συνεχίσει την επίθεση στην πόλη όπου έχει κηρυχθεί λιμός, κάτι που έχει προκαλέσει ανησυχία στο εξωτερικό και αντιρρήσεις στο εσωτερικό.

Ο Κατζ δήλωσε ότι η πόλη της Γάζας θα ισοπεδωθεί εκτός εάν η Χαμάς συμφωνήσει να τερματίσει τον πόλεμο με τους όρους του Ισραήλ και να απελευθερώσει όλους τους ομήρους.

Η Χαμάς δήλωσε σε ανακοίνωσή της την Κυριακή ότι το σχέδιο του Ισραήλ να καταλάβει την πόλη της Γάζας έδειξε ότι δεν παίρνει στα σοβαρά την κατάπαυση του πυρός.

Ανέφερε ότι μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ήταν «ο μόνος τρόπος για την επιστροφή των ομήρων», θεωρώντας τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου υπεύθυνο για τη ζωή τους.

Η πρόταση που έχει υποβληθεί απαιτεί 60ήμερη κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση 10 ζωντανών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα και 18 σορών.

Με τη σειρά του, το Ισραήλ θα απελευθερώσει περίπου 200 Παλαιστίνιους κρατούμενους που κρατούνται από το Ισραήλ για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μόλις ξεκινήσει μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός, η πρόταση είναι η Χαμάς και το Ισραήλ να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός που θα περιλαμβάνει την επιστροφή των υπολοίπων ομήρων.

Την Πέμπτη, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ θα επαναλάβει αμέσως τις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση και των 50 ομήρων - από τους οποίους το Ισραήλ πιστεύει ότι περίπου 20 είναι ακόμα ζωντανοί - και για τον τερματισμό του σχεδόν διετούς πολέμου, αλλά με όρους αποδεκτούς από το Ισραήλ.

Περίπου οι μισοί από τους δύο εκατομμύρια κατοίκους του θύλακα ζουν αυτή τη στιγμή στην πόλη της Γάζας. Μερικές χιλιάδες έχουν ήδη φύγει, μεταφέροντας τα υπάρχοντά τους σε οχήματα και ρίκσο.

Ένα παγκόσμιο παρατηρητήριο για το λιμό ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η πόλη της Γάζας και οι γύρω περιοχές υποφέρουν επίσημα από λιμό που πιθανότατα θα εξαπλωθεί, κάτι που απορρίπτει το Ισραήλ.

Την Κυριακή, το Υπουργείο Υγείας της Γάζας δήλωσε ότι οκτώ ακόμη άνθρωποι πέθαναν από υποσιτισμό και λιμοκτονία στον θύλακα, αυξάνοντας τους θανάτους από τέτοιες αιτίες σε 289 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 115 παιδιών, από την έναρξη του πολέμου.

Το Ισραήλ αμφισβητεί τα στοιχεία για τους θανάτους από το Υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα, που διοικείται από τη Χαμάς.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση