ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ισραήλ: Δέχτηκε τη συμφωνία για τους ομήρους - Τα πέντε στάδια

Προσωρινή κατάπαυση του πυρός

Το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ψήφισε υπέρ της αποδοχής μιας συμφωνίας για προσωρινή κατάπαυση του πυρός με τη Χαμάς που θα περιλαμβάνει την ανταλλαγή ομήρων που κρατούνται από την οργάνωση για Παλαιστίνιους κρατούμενους στις ισραηλινές φυλακές. Σύμφωνα με ανώτερο ισραηλινό αξιωματούχο, το σχέδιο θα δει τη Χαμάς να απελευθερώσει 30 παιδιά, οκτώ μητέρες και 12 ακόμη γυναίκες κατά τη διάρκεια μιας πενταήμερης κατάπαυσης του πυρός.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, όλα τα τμήματα των ισραηλινών υπηρεσιών ασφαλείας –οι IDF, η Shin Bet και η Mossad– υποστηρίζουν τη σχεδιαζόμενη συμφωνία. Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η συμφωνία αφορά μόνο τους Ισραηλινούς που είναι ακόμη ζωντανοί, προσθέτοντας ότι η Χαμάς μπορεί να απελευθερώσει ξένους υπηκόους ταυτόχρονα, σύμφωνα με τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί με αυτές τις χώρες.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης του πλήρους 38μελούς ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου όρισε ότι η συμφωνία περιλαμβάνει επισκέψεις του Ερυθρού Σταυρού σε ομήρους που δεν έχουν ακόμη απελευθερωθεί, καθώς και προμήθεια φαρμάκων.

Παρά το γεγονός ότι εξέφρασε την αντίθεσή του στη συμφωνία, το ακροδεξιό κόμμα του Θρησκευτικού Σιωνισμού ψήφισε υπέρ, ενώ μόνο οι υπουργοί Otzma Yehudit ψήφισαν κατά, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Έξι νοσοκομεία στο Ισραήλ είναι έτοιμα να υποδεχθούν τους ομήρους που πρόκειται να απελευθερωθούν στο πλαίσιο της συμφωνίας. Έχουν δημιουργήσει καθορισμένες ενώσεις για τη λήψη τους, χωριστά από άλλους ασθενείς και τα μέσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία απελευθέρωσης των ομήρων και ανταλλαγής με Παλαιστίνιους κρατούμενους θα ξεκινήσει την Πέμπτη, με το πρώτο γκρουπ ομήρων να επιστρέφει στο Ισραήλ.

Τα πέντε στάδια για την απελευθέρωση των ομήρων

  • Η Χαμάς πρόκειται να παραδώσει τους ομήρους στον Ερυθρό Σταυρό
  • Στη συνέχεια θα μεταφερθούν σε εκπροσώπους των IDF.
  • Ύστερα, οι όμηροι θα υποβληθούν σε έναν αρχικό ιατρικό έλεγχο από τις αρχές και μετά θα μεταφερθούν σε ένα από τα πέντε απομονωμένα ιατρικά κέντρα σε όλο το Ισραήλ για να συναντηθούν με τις οικογένειές τους.
  • Στο τέταρτο στάδιο, οι ιατρικές και οι αμυντικές αρχές θα καθορίσουν από κοινού εάν τουλάχιστον κάποιοι από τους ομήρους μπορούν να δώσουν πληροφορίες.
  • Στο τελικό στάδιο, οι όμηροι θα υποβληθούν πράγματι σε εξέταση από αξιωματούχους ασφαλείας.
    Οι υπουργοί στη συνεδρίαση σχετικά με την συμφωνία των ομήρων ενημερώθηκαν ότι η πρώτη παρτίδα ομήρων στη Γάζα ενδέχεται να απελευθερωθεί την Πέμπτη αυτή την εβδομάδα.

Σημειώνεται ότι οι Ισραηλινοί όμηροι που θα αφεθούν ελεύθεροι είναι πολίτες και όχι στρατιωτικοί.

Πάνω από 230 όμηροι κάθε ηλικίας και στην πλειονότητά τους πολίτες έχουν απαχθεί από τη Χαμάς.

Νετανιάχου: Ο πόλεμος θα συνεχιστεί

Παρά τις αντιδράσεις των ακροδεξιών εταίρων του κυβερνητικού συνασπισμού στο Ισραήλ, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε απόψε κατόπιν ψηφοφορίας το προτεινόμενο σχέδιο συμφωνίας για τη σταδιακή απελευθέρωση τουλάχιστον 50 εκ των περίπου 240 ομήρων της Χαμάς σε αντάλλαγμα για πενθήμερη παύση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ, το σχέδιο προβλέπει επίσης την απελευθέρωση Παλαιστινίων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές, καθώς και την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας – συμπεριλαμβανομένων καυσίμων – στον πολιορκούμενο παλαιστινιακό θύλακα.

Κατά την εισαγωγική του ομιλία, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου ότι η συμφωνία προβλέπει πως κλιμάκιο του Ερυθρού Σταυρού θα έχει πρόσβαση στους ομήρους που θα παραμείνουν στα χέρια της Χαμάς, φροντίζοντας να έχουν φαρμακευτικές προμήθειες. Παραδέχθηκε πως η απόφαση που κλήθηκε να πάρει η κυβέρνηση του Ισραήλ είναι «δύσκολη» αλλά προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί έως ότου επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί. «Θέλω λοιπόν να διευκρινίσω το εξής: Είμαστε σε πόλεμο, θα συνεχίσουμε να είμαστε σε πόλεμο… μέχρι να επιτύχουμε όλους τους στόχους μας. Θα καταστρέψουμε τη Χαμάς, θα φέρουμε πίσω όλους τους απαχθέντες και τους αγνοούμενους και θα διασφαλίσουμε ότι στη Λωρίδα της Γάζας δεν θα υπάρχει πλέον απειλή για το Ισραήλ», είπε χαρακτηριστικά ο Νετανιάχου.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, είπε ότι η συμφωνία αποτελεί το «πρώτο βήμα» για την απελευθέρωση όλων των αιχμαλώτων που κρατά ομήρους η Χαμάς, υπογραμμίζοντας ότι οι επιτυχίες της στρατιωτικής επιχείρησης έφεραν πιο κοντά την επίτευξη συμφωνίας.

Πηγή: protothema.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση