ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τι κερδίζει το Ισραήλ με τις καταδρομικές επιχειρήσεις στη Γάζα

Ξαφνιάζουν τη Χαμάς, αναλυτής εξηγεί

Aμέσως μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, η πληροφορία που διακινείται μέχρι σήμερα είναι ότι οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) και η κυβέρνηση της χώρας ετοιμάζουν μια μεγάλη χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας.

Mέχρι στιγμής κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί, καθώς οι ιθύνοντες είτε έκαναν μια συλλογική παύση για να πάρουν μια ανάσα, είτε η διεθνής πίεση τους ανάγκασε να καθυστερήσουν τη χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας.

Με αυτά τα δεδομένα, ο ανταποκριτής του SkyNews στη Μέση Ανατολή, Άλιστερ Μπάνκαλ, διερωτάται το εάν τελικά η «μεγάλη στιγμή» του ισραηλινού στρατού μπορεί τελικά να μην συμβεί.

Οι μέχρι τώρα επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα

Τις τελευταίες μέρες σημειώθηκαν περιορισμένες επιχειρήσεις σε συγκεκριμένους στόχους, με τους Ισραηλινούς στρατιώτες να αποχωρούν από τη Γάζα πριν ανατείλει ο ήλιος. Όπως σημειώνει το SkyNews «αυτή είναι μια αποτελεσματική στρατηγική και θα μπορούσε να διαρκέσει για αρκετές ημέρες ακόμα. Αλλάζοντας το σημείο εισόδου και μπαίνοντας από διαφορετικά σημεία, μεταξύ άλλων και από τη θάλασσα, το Ισραήλ θέλει να ξαφνιάσει τη Χαμάς. Κάθε φορά που ο ισραηλινός στρατός μπαίνει στη Λωρίδα της Γάζας, καταστρέφει τις υποδομές, χαρτογραφεί τις διαδρομές, αξιολογεί το περιβάλλον και συγκεντρώνει ζωτικής σημασίας πληροφορίες».

Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα

Όπως σημειώνει ο ανταποκριτής του βρετανικού δικτύου «ο IDF ενδέχεται να μην πραγματοποιήσουν μια μεγάλη επιχείρηση, αλλά να αυξήσουν σταδιακά τον ρυθμό των επιχειρήσεων. Μια μεγάλη χερσαία εισβολή που θα σχεδιαστεί σε ένα βάθος χρόνου δεν θα αιφνιδιάσει μόνο τον κόσμο, αλλά και τη Χαμάς. Αυτό θα αρχίσει να επηρεάζει το ηθικό των μαχητών της Χαμάς, πολλοί από τους οποίους κρύβονται σε τούνελ καθώς η ισραηλινή αεροπορία ισοπεδώνει το έδαφος από πάνω τους».

«Κάποια στιγμή, οι ισραηλινές δυνάμεις θα πρέπει να πάνε από δρόμο σε δρόμο, από σπίτι σε σπίτι. Τότε, ο κίνδυνος ενέδρας, παγίδων και ελεύθερων σκοπευτών θα αυξηθεί σημαντικά, αλλά αυτές οι προηγούμενες εισβολές έχουν σχεδιαστεί για να περιορίσουν αυτόν τον κίνδυνο, στο μέτρο του δυνατού», σημειώνει o ανταποκριτής του Sky News.

Πηγή: iefimerida 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση