ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Θα διαλύσουμε τη Χαμάς»

Ο ισραηλινός στρατός προειδοποιεί για κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Γάζα

Ολοένα και περισσότερο ανοίγει ο κύκλος αιματοχυσίας στη Γάζα με τις ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις να διευρύνουν τη στρατιωτική επιχείρησή τους, διαμηνύοντας σε κάθε τόνο ότι βασικός τους στόχος είναι η διάλυση της Χαμάς. Την ίδια στιγμή, η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση συνεχίζει να εξαπολύει ρουκέτες προς το νότιο Ισραήλ με χτυπήματα που απειλούν τις ζωές αμάχων.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή, με τον ισραηλινό στρατό να μεταδίδει, στον τελευταίο απολογισμό του, ότι οι συγκεκριμένες πολεμικές δραστηριότητες μπορεί να διαρκέσουν μέχρι και μήνες, η αγωνία για τους αμάχους κορυφώνεται.

Η Δύση απευθύνει εκκλήσεις αποτροπής μίας ακόμη πιο σοβαρής ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή, ενώ η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα προβληματίζει την παγκόσμια κοινότητα. Για τον λόγο αυτό ο Τζο Μπάιντεν έθεσε το ζήτημα επί τάπητος στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βενιαμίν Νετανιάχου και ο τελευταίος φέρεται - σύμφωνα με αμερικανικές πηγές - να συμφώνησε στην ενίσχυση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, την είσοδο δηλαδή σε καθημερινή βάση έως και 100 φορτηγών.

O ισραηλινός στρατός στοχεύει σε υπόγειες σήραγγες της Γάζας για την εξουδετέρωση των ανδρών της Χαμάς, ενώ στη δημοσιότητα έχουν δοθεί φωτογραφίες από τις χερσαίες στρατιωτικές επιχειρήσεις του IDF.

Τα χτυπήματα των ισραηλινών δυνάμεων επικεντρώνονται στη βόρεια πλευρά της Λωρίδας της Γάζας, ενώ το τελευταίο μήνυμα που καλούσε τους αμάχους της Γάζας να μετακινηθούν προς τα νότια προδίδει μία διάθεση για κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Την ίδια στιγμή, το Ισραήλ απαντά στις επιθέσεις της Χεζμπολάχ με αεροπορικά πλήγματα σε στόχους της οργάνωσης στον Λίβανο.

Το τελευταίο μήνυμα του ισραηλινού στρατού

Στην τελευταία ενημέρωσή του, ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας Ντανιέλ Χαγκάρι έκανε έναν απολογισμό της μέχρι τώρα επιχείρησης στη Γάζα.

«Δεκάδες τρομοκράτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού στη Λωρίδα της Γάζας την Κυριακή» δήλωσε.

«Ο ισραηλινός στρατός βομβάρδιζε μαζικά από αέρος προκειμένου να εξασφαλίσει την ασφάλεια των χερσαίων δυνάμεών του και να εξαλείψει τις υποδομές των τρομοκρατών» πρόσθεσε ενώ έχουν πληγεί από εναέριες ισραηλινές επιδρομές 450 στόχοι της Χαμάς.

«Η χερσαία εκστρατεία είναι εξαιρετικά πολύπλοκη» τόνισε ακόμη ο εκπρόσωπος του ΙDF και κατηγόρησε τη Χαμάς για εγκλήματα πολέμου ενώ δήλωσε ότι οι «Παλαιστίνιοι χρησιμοποιούνται με κυνικό τρόπο».

«Εστιάζουμε στη διάλυση της Χαμάς» ήταν το προηγούμενο μήνυμα του Χαγκάρι.

Η επείγουσα έκκκληση του ισραηλινού στρατού

Ο ισραηλινός στρατός διαμήνυσε απόψε ότι η έκκλησή του προς τους Παλαιστίνιους της Πόλης της Γάζας να εκκενώσουν την πόλη κατευθυνόμενοι προς τα νότια είναι πλέον «επείγουσα».

«Τις τελευταίες δύο εβδομάδες καλούμε τους κατοίκους της βόρειας Λωρίδας της Γάζας και της Πόλης της Γάζας να μετεγκατασταθούν προσωρινά στα νότια. Η μετακίνηση προς τα νότια γίνεται για την προσωπική τους ασφάλεια», ανέφερε ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.

«Σήμερα τονίζουμε ότι πρόκειται για επείγουσα έκκληση», πρόσθεσε, στη δήλωσή του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Ο Χαγκάρι ανέφερε εξάλλου ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχει επιβεβαιωθεί ότι πιάστηκαν όμηροι από τη Χαμάς στην επίθεσή της στις 7 Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος ανήλθε στους 239.

«Ο πόλεμος με τη Χαμάς μπορεί να διαρκέσει μήνες» - Βίντεο και φωτογραφίες από την επιχείρηση στη Γάζα

Την πεποίθηση ότι ο πόλεμος θα έχει διάρκεια εξέφρασε για ακόμη μία φορά ο ισραηλινός στρατός.

«Ο πόλεμος μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες ή μήνες, η οικονομία πρέπει να αντέξει» δήλωσε διοικητής μονάδας του IDF, ο στρατηγός Ράφι Μίλο.

Ο αρχηγός του επιτελείου των IDF Ερζί Χαλέβι μίλησε σε στρατιώτες στο νότιο Ισραήλ λέγοντας ότι ο πόλεμος θα είναι «μια μακρά διαδικασία και είμαστε τώρα στο στάδιο κατά το οποίο χτυπάμε τον εχθρό σκληρά, μέσα και στην είσοδο της Λωρίδας της Γάζας».

Το Ισραήλ άφησε να διαφανεί η πρόθεσή του να περικυκλώσει τη μεγαλύτερη πόλη της Λωρίδας της Γάζας, δημοσιεύοντας φωτογραφίες αρμάτων μάχης στη δυτική ακτή του παλαιστινιακού θύλακα, 48 ώρες αφότου ξεκίνησε η διευρυμένη χερσαία επιχείρησή του εκεί.

Η «δεύτερη φάση» του πολέμου κατά της Χαμάς, όπως την αποκαλεί το Ισραήλ, αρχικά κρατήθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Οι ισραηλινές δυνάμεις μετακινούνταν κατά τη διάρκεια της νύχτας και οι τηλεπικοινωνίες στη Γάζα διακόπηκαν. Η τηλεφωνική σύνδεση και το διαδίκτυο αποκαθίστανται σταδιακά σήμερα, σύμφωνα με κατοίκους του θύλακα.

Εκτός από τις φωτογραφίες των αρμάτων που έδωσε στη δημοσιότητα ο στρατός, άλλες φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν Ισραηλινούς στρατιώτες να υψώνουν τη σημαία του Ισραήλ στο έδαφος της Γάζας. Σε άλλες εικόνες, μπουλντόζες φαίνονται να ανοίγουν δρόμους στη Λωρίδα της Γάζας και σε άλλες εικονίζονται άρματα Merkava, συνοδευόμενα από πεζικάριους.

Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει τις φωτογραφίες αυτές.

Η Χαμάς ανέφερε ότι εκτόξευσε οβίδες όλμων εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων στη βόρεια Γάζα και έπληξε άρματα με πυραύλους, υποβαθμίζοντας τις αναφορές περί προέλασης του εχθρού της.

«Το Ισραήλ μας απέκοψε από τον κόσμο για να μας εξαφανίσει αλλά ακούμε τους ήχους των εκρήξεων και είμαστε υπερήφανοι που οι μαχητές της αντίστασης τους σταμάτησαν σε απόσταση κάποιων μέτρων» είπε ο Σαμπάν Άχμεντ, ένας δημόσιος υπάλληλος που παρέμεινε στην Πόλη της Γάζας παρά τις προειδοποιήσεις των ισραηλινών δυνάμεων προς τους κατοίκους να φύγουν στα νότια.

Τις τελευταίες 24 ώρες μαχητικά αεροσκάφη των ισραηλινών δυνάμεων (IDF) έπληξαν περισσότερους από 450 στόχους της Χαμάς, όπως κέντρα διοίκησης, παρατηρητήρια και θέσεις από τις οποίες εκτοξεύονταν αντιαρματικές ρουκέτες, ανέφερε σήμερα ο στρατός. Πολλοί ένοπλοι βγήκαν από μια σήραγγα κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ και σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με τους Ισραηλινούς στρατιώτες, πρόσθεσε.

«Διευρύνουμε σταδιακά τις χερσαίες επιχειρήσεις των δυνάμεών μας στη Λωρίδα της Γάζας», είπε ο εκπρόσωπος των IDF, υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.

Πηγή: protothema.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση