ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Thomas Cook - Τέλος... και επίσημα λουκέτο

Η εταιρεία ανακοίνωσε τα ξημερώματα της Δευτέρας, το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων για τη διάσωση της

Οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις των τελευταίων ημερών δεν έληξαν προς όφελος της εταιρείας. Τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας η Thomas Cook ανακοίνωσε και επίσημα ότι δεν κατάφερε να εξασφαλίσει το ποσό των 200 εκατ. στερλίνων το οποίο αξίωναν οι πιστωτές της, και ως εκ τούτου οδηγείται υποχρεωτικά στην πτώχευση. Ο CEO της εταιρείας, Peter Fankhauser απολογήθηκε μέσω γραπτής ανακοίνωσης στους πελάτες και το προσωπικό της εταιρείας. «Είναι δεδομένη η βαθιά λύπη, η δική μου και του υπόλοιπου ΔΣ. Θα ήθελα να απολογηθώ στα εκατομμύρια των πελατών μας, στις χιλιάδες υπαλλήλων αλλά και στους προμηθευτές και συνεργάτες που μας υποστήριξαν εδώ και πολλά χρόνια. Παρά τις τεράστιες αβεβαιότητες τις τελευταίες εβδομάδες, οι ομάδες μας συνέχισαν να έχουν ως προτεραιότητα τους πελάτες πρώτα, δείχνοντας γιατί η Thomas Cook είναι ένα από τα πιο αγαπημένα εμπορικά σήματα στον τομέα των ταξιδίων», ανέφερε.

Είχαν προηγηθεί πολύωρες και αγωνιώδεις προσπάθειες διάσωσης της εταιρείας. Ωστόσο λίγο πριν την επίσημη ανακοίνωση, βρετανικά ΜΜΕ είχαν ήδη αρχίσει να κάνουν λόγο για λουκέτο της Thomas Cook και έδιναν σχετικές οδηγίες στους ταξιδώτες της εταιρείας. Προηγουμένως η βρετανική πολιτική αεροπορία είχε ήδη επιστρατεύσει στόλο για να μεταφέρει με ασφάλεια τους Βρετανούς τουρίστες οι οποίοι ταξίδευαν με Thomas Cook Airlines και Condor Airlines χωρίς προβλήματα πίσω στην Βρετανία.

Η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων δεν αποτέλεσε έκπληξη αφού τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα η βρετανική κυβέρνηση δεν φαινόταν διατεθειμένη να προχωρήσει σε κρατική ενίσχυση προς την εταιρεία και να καταβάλει τα 200 εκατ. αγγλικές λίρες τα οποία ζητούσαν οι πιστωτές της.

Προβλήματα βιωσιμότητας

Η Thomas Cook είναι από τους μεγαλύτερους αλλά και αρχαιότερους διοργανωτές ταξιδίων αφού μετρά 178 χρόνια λειτουργίας. Τα προβλήματα βιωσιμότητας για την εταιρεία είχαν εμφανιστεί, όχι για πρώτη φορά, πριν την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου, ωστόσο η κατάσταση εξομαλύνθηκε με την εξεύρεση επενδυτή. Η κινεζικών συμφερόντων Fosul χρηματοδότησε με ποσό ύψους 450 εκατ. την εταιρεία ενώ οι πιστωτές θα της παρείχαν τα υπόλοιπα με αντάλλαγμα το 75% της αεροπορικής εταιρείας και 25% της μονάδας ταξιδίων. Η πρόσφατη απαίτηση των τραπεζών για επιπλέον εγγυήσεις ύψους 200 εκατ. τίναξε την διαδικασία στον αέρα και ήταν η χαριστική βολή για την εταιρεία.

Χάος στην τουριστική βιομηχανία

Δεδομένες για το 2019 είναι οι ζημιές για τους Κύπριους ξενοδόχους που βάσει αρχικής εκτίμησης ξεπερνούν τα 60 εκατ. ευρώ. Μεγάλος αριθμός ξενοδοχείων συνεργάζεται κάθε χρόνο με το γραφείο ταξιδίων, ενώ κάποια ξενοδοχεία έχουν επιλέξει την Thomas Cook ως τον αποκλειστικό τους συνεργάτη. Συνολικά υπολογίζεται ότι η εταιρεία φέρνει στην Κύπρο γύρω στο 7-8% του τουριστικού ρεύματος (150 χιλιάδες), ενώ πρόκειται για ένα από τους βασικούς παίκτες στην βρετανική αγορά (12-13%) και την σκανδιναβική αγορά.

Παράγοντες της ξενοδοχειακής βιομηχανίας αναφέρουν στην «Κ» ότι λόγω της χρεωκοπίας της Thomas Cook θα επηρεαστούν ακόμα και ξενοδοχεία τα οποία δεν συνεργάζονται με την εταιρεία, αφού η αγορά δεν θα λειτουργεί σε υγιείς συνθήκες και οι αντιδράσεις και οι επιπτώσεις θα είναι αλυσιδωτές σε όλη την ξενοδοχειακή βιομηχανία. Σε επίπεδο επαρχιών, εκτιμάται ότι το πρόβλημα θα είναι μεγαλύτερο για τα ξενοδοχεία της Πάφου, αφού μεγάλος αριθμός συνεργάζεται κατ αποκλειστικότητα με την εταιρεία.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Χάρης Λοϊζίδηςανέφερε στην «Κ» ότι θα επηρεαστεί η τουριστική βιομηχανία όχι μόνο φέτος αλλά και για το 2020, καθώς ήδη, όπως εξηγεί, έχουν κλείσει τα συμβόλαια για τον επόμενο χρόνο.

Σύσκεψη στο Υφυπουργείο Τουρισμού

Σύσκεψη υπό τον Υφυπουργό Τουρισμού Σάββα Περδίο για το θέμα που προέκυψε με την κατάρρευση του Thomas Cook πραγματοποιείται σήμερα το πρωί στο Υφυπουργείο. Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, όλοι οι φορείς του τουρισμού και θα εξεταστούν όλες οι πτυχές που αφορούν το θέμα, όπως ο αριθμός των Βρετανών τουριστών που εγκλωβίζονται στην Κύπρο, αλλά και οι συνέπειες για τον κυπριακό τουρισμό.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ο κ. Περδίος ακύρωσε όλες τις δραστηριότητες που περιλάμβανε το πρόγραμμά του για να ασχοληθεί αποκλειστικά με το θέμα Thomas Cook. Επίκεντρο της προσπάθειας θα είναι η εξυπηρέτηση των πελατών, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες.

Επιχείρηση Μάττερχορν

Οι βρετανικές αρχές ενεργοποίησαν ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης με την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Μάττερχορν» από το όνομα μιας εκστρατείας βομβαρδισμού των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

«Οι πελάτες που βρίσκονται στο εξωτερικό θα πρέπει να επισκεφτούν τον ιστότοπο www.thomascook.caa.co.uk και να πάνε στο αεροδρόμιο μόνο όταν έχουν επιβεβαιωμένη εναλλακτική πτήση», ανέφερε η CAA, δίνοντας τους αριθμούς των ειδικών τηλεφωνικών γραμμών για τη βοήθεια των ταξιδιωτών: 0300 303 2800 για κλήσεις από την Μεγάλη Βρετανία και την Ιρλανδία, και 0044 1753 330 330 από το εξωτερικό).

Η CAA πρόσθεσε ότι έχει εξασφαλίσει ειδικά αεροσκάφη για αυτήν την κολοσσιαία επιχείρηση που θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Οκτωβρίου, αν και μερικοί τουρίστες θα μπορέσουν να επιστρέψουν με εμπορικές πτήσεις.

Υπενθυμίζει ότι οι οργανωμένες εκδρομές επωφελούνται από την εγγύηση της ATOL, η οποία απορρέει από ευρωπαϊκή οδηγία.

Αυτή η νομοθεσία ισχύει για άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Γερμανίας, που έχουν μεγάλα τμήματα πελατών της Thomas Cook και μπορούν να επωφεληθούν από την εγγύηση.

«Δεδομένης της σοβαρότητας της περίστασης, μια κάποια αναστάτωση είναι αναπόφευκτη, αλλά η CAA θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να επαναπατρίσει τον κόσμο όσο το δυνατόν πιο κοντά στην αναμενόμενη ημερομηνία» είτε για άτομα που καλύπτονται από την ATOL είτε όχι.

Πηγή: kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X