ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Παραδώστε τα όπλα σας μέχρι το βράδυ»

«Τελεσίγραφο» Ερντογάν στους Κούρδους αντάρτες

Τελεσίγραφο στους Κούρδους αντάρτες να παραδώσουν τα όπλα μέχρι το βράδυ της Τετάρτης έστειλε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Μέχρι το βράδυ όλοι οι ‘’τρομοκράτες’’ πρέπει να παραδώσουν τα όπλα τους, να καταστρέψουν τις παγίδες τους και να εγκαταλείψουν την ασφαλή ζώνη που καθορίσαμε» τόνισε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Άγκυρα.

«Όταν οι τρομοκράτες εγκαταλείψουν την ασφαλή ζώνη στη Βόρεια Συρία, τότε θα τελειώσει και η επιχείρηση Πηγή Ειρήνης» διεμήνυσε.

Ο Τούρκος πρόεδρος απέρριψε εκ νέου την πρόταση για διαμεσολάβηση με τους Κούρδους που είχε κάνει ο Ντόναλντ Τραμπ λέγοντας πως «Η Δημοκρατία της Τουρκίας ποτέ στην ιστορία της δεν κάθισε στο τραπέζι με τρομοκρατικές ομάδες, δεν ψάχνουμε μεσολαβητή γι’ αυτό».

Παράλληλα ισχυρίστηκε ότι οι φωτογραφίες με νεκρούς αμάχους είναι ψεύτικες και δημοσιεύτηκαν «στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που τάσσονται υπέρ του PKK» αφού η Τουρκία δεν διέπραξε ποτά στην ιστορία της σφαγή αμάχων.

«Αν θέλετε να δείτε σφαγές αμάχων κοιτάξτε στην Κύπρο πριν την τουρκική εισβολή… Κοιτάξτε την Παλαιστίνη όπου σχεδόν κάθε μέρα αθώοι ανθρώποι σκοτώνονται κάτω από την μύτη σας» δήλωσε ο Tαγίπ Ερντογάν.

«Αν θέλετε να δει σφαγές αμάχων δείτε το Αφγανιστάν, τη Μιανμάρ, το Ναγκόρνο Καραμπάχ και τη Βοσνία» είπε.

Παράλληλα πρόσθεσε πως ο τουρκικός στρατός δεν στοχεύει εκκλησίες παρά τις βολές των ελεύθερων σκοπευτών από τους τρομοκράτες που δέχθηκε κατά τη διάρκεια της «αντιτρομοκρατικής δράσης» στη Βόρεια Συρία.

Απευθυνόμενος στη Δύση, τον Αραβικό Σύνδεσμο και άλλους επικριτές του, ο πρόεδρος της Τουρκίας σχολίασε ότι κάποια στιγμή «θα βρουν μπροστά τους» αυτά που κάνουν: «Κάποια μέρα βόμβες θα πέφτουν στις χώρες σας μέσα στα σύνορά σας, σκοτώνοντας τους πολίτες σας που θα τρέμουν από τους βομβιστές αυτοκτονίας και τις τρομοκρατικές επιθέσεις».

Νωρίτερα, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Ερντογάν είπε πως «η είσοδος των δυνάμεων του Άσαντ στο Μανμπίτζ δεν είναι τελείως αρνητική για εμάς» δικαιολογώντας τη μεταστροφή της θέσης του με το επιχείρημα ότι η περιοχή ανήκει στη Συρία. Φρόντισε, βέβαια, να προσθέσει, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu, ότι η περιοχή πρέπει να καθαρίσει από τους «τρομοκράτες» των κουρδικών οργανώσεων.

Μιλώντας για το Κομπάνι είπε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ του ζήτησε «να μην το χτυπήσουμε» συμπληρώνοντας ότι η Τουρκία ενεπλάκη μόνο σε μια επιχείρηση στα περίχωρα της πόλης αυτής αν και, όπως είπε, η Άγκυρα θα μπορούσε να επέμβει «αν υπήρχε μια διαφορετική εξέλιξη».

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στην αντίδραση που προκάλεσε η δήλωσή του ότι θα ανοίξει τις πύλες προς την Ευρώπη για 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες λέγοντας «τους ενόχλησε όταν τους είπα θα ανοίξουμε τις πύλες. Τώρα καταλαβαίνουν πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα. Κι έτσι όπως προχωράμε εκεί θα οδηγηθούμε».

«Αν εσείς κάνετε τέτοια πράγματα εναντίον της Τουρκίας, τότε και εμείς έχουμε σχέδιο. Ανοίγουμε τα σύνορά μας κι έχετε 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες» συμπλήρωσε ο Τούρκος πρόεδρος σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ.

Νωρίτερα, σε συνέντευξή του στο NTV, ο Ερντογάν είπε πως στη συνομιλία που είχε με τον Ντόναλντ Τραμπ, του ξεκαθάρισε πως δεν έχει καμία πρόθεση να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους Κούρδους, αναφέροντας μάλιστα πως δεν πρόκειται να κηρύξει ποτέ μια εκεχειρία στην περιοχή. Ουσιαστικά έθεσε εκτός πλάνου την προτροπή των ΗΠΑ να ξεκινήσουν συζητήσεις ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση και να σταματήσει η επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» των τουρκικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία.

Ο Ερντογάν είπε πως στόχος της τουρκικής επέμβασης είναι οι Κούρδοι μαχητές να εκδιωχθούν σε μια απόσταση πάνω από 32 χλμ εντός της συριακής επικράτειας. Συμπλήρωσε μάλιστα πως η είσοδος του συριακού στρατού στην πόλη Μανμπίτζ «δεν είναι αρνητική», αλλά οι μαχητές δεν πρέπει να παραμείνουν εκεί, ενώ τόνισε πως οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία για τις συριακές πόλεις Κομπάνι και Μανμπίτζ συνεχίζονται. Πρόσθεσε δε, πως είναι έτοιμες οι εναλλακτικές για τα αμερικανικά μαχητικά F-35, δηλώνοντας «πως οι προσφορές καταφθάνουν».

Παράλληλα, η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε πως ο Ερντογάν στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, του ανέφερε πως η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση θα συμβάλει στην μάχη κατά της τρομοκρατίας, στην εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και στην διαδικασία εξεύρεσης πολιτικής λύσης.

Την ίδια στιγμή σφοδρές συγκρούσεις λαμβάνουν χώρα στο βορειοανατολικό τμήμα της Άιν Ίσα, ανάμεσα στον συριακό κυβερνητικό στρατό και τους Κούρδους αντάρτες, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι συγκρούσεις λαμβάνουν χώρα κοντά στον στρατηγικής σημασίας αυτοκινητόδρομο Μ4 σε τομείς που χωρίζουν τα εδάφη, που εξακολουθούν να έχουν υπό τον έλεγχό τους οι κουρδικές δυνάμεις, από τις ζώνες που κατέλαβαν πρόσφατα οι Σύροι αντάρτες που πολεμούν στο πλευρό των Τούρκων στρατιωτών, ανέφερε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Παράλληλα αναφέρει πως οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις και Κούρδοι αντάρτες πολεμούν μαζί.

Στο μέτωπο της Ρας Αλ Άιν, Κούρδοι αντάρτες και Σύροι αντάρτες που υποστηρίζονται από την Τουρκία συγκρούονται στα περίχωρα της πόλης.

Τα ξημερώματα της Τετάρτης η Ρας Αλ Άιν αποτέλεσε στόχο επιδρομών της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας με βομβαρδισμούς.

Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε πως οι στρατιωτικές δυνάμεις του Άσαντ ελέγχουν την Μανμπίτζ και η ρωσική στρατιωτική αστυνομία «διεξάγει περιπολίες στα βορειοδυτικά σύνορα της περιοχής, κατά μήκος της γραμμής επαφής» ανάμεσα στις συριακές και τις τουρκικές δυνάμεις.

Παράλληλα υπογράμμισε πως δεν θα επιτρέψει να γίνουν μάχες ανάμεσα στον τουρκικό και τον συριακό στρατό.

Τέλος, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς και ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, μεταβαίνουν στην Τουρκία για διαπραγματεύσεις.

Πηγή: reader.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X