ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ταραχές στη Γαλλία: Νεκρός 19χρονος κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων

Κλιμακώνεται η ένταση

Νεαρός άνδρας που πήδηξε από κτίριο όταν όροφος σούπερ μάρκετ «χτυπήθηκε» κατά τη διάρκεια των ταραχών χθες το βράδυ, πέθανε, μετέδωσε την Παρασκευή η τηλεόραση BFM, επικαλούμενη την εισαγγελία της Ρουέν, στη βόρεια Γαλλία.

Νωρίτερα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έκανε γνωστό ότι κατεβάζει τεθωρακισμένα στους δρόμους, μετά και από την τρίτη νύχτα χάους και βίαιων επεισοδίων που έζησε η γαλλική πρωτεύουσα και αρκετές πόλεις, ύστερα από τη δολοφονία του 17χρονου Ναέλ από σφαίρα αστυνομικού.

Ο υπουργός Εσωτερικών ζήτησε από τους περιφερειάρχες να διακόψουν την κυκλοφορία των λεωφορείων από τις 21:00 το βράδυ σε όλη τη χώρα και «να λαμβάνουν συστηματικά εντολές απαγόρευσης πώλησης και μεταφοράς» πυροτεχνημάτων, κουτιών βενζίνης, οξέων και εύφλεκτων/χημικών προϊόντων.

Οργή στους δρόμους

Στο δυτικό παρισινό προάστιο Ναντέρ, εκεί όπου ο 17χρονος Ναέλ εκτελέστηκε εν ψυχρώ από αστυνομικό, οι οργισμένοι διαδηλωτές πυρπόλησαν οχήματα, έκλεισαν δρόμους και πετούσαν πυροτεχνήματα κατά της αστυνομίας, που απαντούσε με ρίψεις δακρυγόνων.

Οι αρχές πολλών μεγάλων πόλεων, όπως η Μασσαλία, η Λυών, το Μπορντό, το Μονπελιέ και η Τουλούζη, απαγόρευσαν όλες τις διαδηλώσεις στα κέντρα των πόλεων την Παρασκευή. Οι απαγορεύσεις αυτές έρχονται ενώ τα καλέσματα για συγκεντρώσεις στις 8 το βράδυ της Παρασκευής σε 18 μεγάλες πόλεις «κατά του ρατσισμού, της εγκληματικότητας και της αστυνομικής βίας» έχουν αναμεταδοθεί ευρέως στα κοινωνικά δίκτυα τις τελευταίες δύο ημέρες.

ΟΗΕ: Βαθιά προβλήματα ρατσισμού και φυλετικών διακρίσεων στους κόλπους των δυνάμεων της τάξης στη Γαλλία
Η Γαλλία χαρακτήρισε σήμερα «παντελώς αβάσιμη» την κατηγορία του ΟΗΕ σύμφωνα με την οποία η χώρα αντιμετωπίζει προβλήματα ρατσισμού και φυλετικών διακρίσεων στους κόλπους των γαλλικών δυνάμεων της τάξης.

«Οποιαδήποτε κατηγορία περί ρατσισμού ή φυλετικών διακρίσεων από τις δυνάμεις της τάξης στη Γαλλία είναι παντελώς αβάσιμη», αντέδρασε το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση.

«Η τελευταία παγκόσμια περιοδική εξέταση στην οποία υποβλήθηκε η χώρα μας, μας επέτρεψε να το αποδείξουμε», υπογράμμισε το υπουργείο προσθέτοντας ότι η «Γαλλία και οι δυνάμεις της τάξης της πολεμούν με αποφασιστικότητα τον ρατσισμό και κάθε μορφή διακρίσεων. Δεν επιτρέπεται καμία αμφιβολία ως προς αυτή τη δέσμευση».

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την ανάπτυξη τεθωρακισμένων οχημάτων της αστυνομίας σε μια προσπάθεια να σταματήσει τον κύκλο βίας, τις λεηλασίες και τις καταστροφές που σημειώνονται σε πολλές πόλεις της χώρας μετά τον θάνατο την Τρίτη του 17χρονου Ναέλ, από πυρά αστυνομικού κατά τη διάρκεια τροχονομικού ελέγχου.

Η Ραβίνα Σαμντασάνι εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα ανθρωπινά δικαιώματα, δήλωσε σήμερα ότι είναι «η ώρα η χώρα να αντιμετωπίσει σοβαρά τα βαθιά προβλήματα ρατσισμού και φυλετικών διακρίσεων στους κόλπους των δυνάμεων της τάξης».

Η απάντηση του γαλλικού ΥΠΕΞ

Ωστόσο, σύμφωνα με το υπουργείο, «οι δυνάμεις της τάξης αντιμετωπίζουν με μεγάλο επαγγελματισμό καταστάσεις και ενέργειες ακραίας βίας».

«Η χρήση βίας από την εθνική αστυνομία και τη χωροφυλακή, διέπεται από τις αρχές της απόλυτης αναγκαιότητας και αναλογικότητας, αυστηρά οριοθετημένη και ελεγχόμενη. 249 αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια βίαιων επεισοδίων τις τελευταίες ημέρες», αναφέρει το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

ΠΗΓΗ: in.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση