ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τα συμπτώματα μετά τον εμβολιασμό που δείχνουν ότι έχετε νοσήσει από κορωνοϊό

Τι δείχνει νέα μελέτη

Σύμφωνα με βρετανική μελέτη, από τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν τα εμβόλια, πέντε είχαν σημαντική διαφορά αναλόγως με το αν προηγουμένως είχε νοσήσει κανείς από κορωνοϊό ή όχι.

Μεταξύ των συμπτωμάτων, η διόγκωση των λεμφαδένων, η οποία παρατηρήθηκε στο 4% των υγειονομικών που είχαν περάσει τη λοίμωξη, έναντι του 1% των υγειονομικών που δεν είχαν νοσήσει από κορωνοϊό. Οι υπόλοιπες ήταν ο πυρετός, η κόπωση, η μυαλγία και η αρθραλγία, με τα δύο τελευταία συμπτώματα να εμφανίζονται συνήθως συνδυαστικά στους υγειονομικούς που είχαν μολυνθεί στο παρελθόν από τον ιό.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων που «μαρτυρούν» αν κάποιος έχει νοσήσει από τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός προκύπτουν από νέα βρετανική μελέτη. Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν εκείνα προγενέστερων μελετών, σύμφωνα με τις οποίες όσοι έχουν περάσει τη λοίμωξη Covid-19 είναι πιθανότερο να παρουσιάσουν ανεπιθύμητες ενέργειες μετά τον εμβολιασμό τους. Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 947 υγειονομικοί, μέσης ηλικίας 48 ετών, στους οποίους χορηγήθηκε το εμβόλιο των Pfizer/ BioNTech. Το 81% αυτών ήταν γυναίκες.

Οι 265 συμμετέχοντες ανέφεραν κατά τον εμβολιασμό τους πως είχαν ιστορικό λοίμωξης Covid-19. Ενώ κατά μέσον όρο είχαν περάσει 8,9 μήνες από τότε που αρρώστησαν, οι 30 εξ αυτών (11%) δήλωσαν πως ακόμα παρουσίαζαν ορισμένα συμπτώματα.Η μελέτη κατέδειξε ότι όσοι είχαν περάσει τη λοίμωξη είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ανεπιθύμητες ενέργειες στα εμβόλια, με το ποσοστό να ανέρχεται στο 56%, έναντι του 47% όσων δεν είχαν ιστορικό της νόσου.

Στο 75% των περιπτώσεων εκδηλώθηκαν μέσα σε 24 ώρες από τον εμβολιασμό, ενώ δεν υπήρξαν περιστατικά μετά το πρώτο 48ωρο.Μεγαλύτερος ήταν, επίσης, ο αριθμός αλλά και η διάρκεια των αναφερόμενων ανεπιθύμητων ενεργειών στους υγειονομικούς με ιστορικό Covid-19.

Συχνότητα και διάρκεια

Από τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν τα εμβόλια, πέντε είχαν σημαντική διαφορά αναλόγως με το ιστορικό της νόσου. Μεταξύ αυτών, η διόγκωση των λεμφαδένων, η οποία παρατηρήθηκε στο 4% των υγειονομικών που είχαν περάσει τη λοίμωξη, έναντι του 1% των υγειονομικών που δεν είχαν νοσήσει από κορονοϊό.

Οι υπόλοιπες ήταν ο πυρετός, η κόπωση, η μυαλγία και η αρθραλγία, με τα δύο τελευταία συμπτώματα να εμφανίζονται συνήθως συνδυαστικά στους υγειονομικούς που είχαν μολυνθεί στο παρελθόν από τον ιό.Η μυαλγία μαζί με την αρθραλγία φάνηκε να συσχετίζονται ισχυρότερα απ’ όλες τις ανεπιθύμητες ενέργειες με το ιστορικό Covid-19.

ΠΗΓΗ: reader.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X