ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τραγική ιστορία: Απελευθερώθηκαν και έμαθαν ότι η μητέρα τους δολοφονήθηκε

Τι είπαν για την ομηρία τους τα δύο έφηβα αδέλφια που απελευθερώθηκαν από τη Χαμάς

Μετά την τραυματική ομηρία τους που κράτησε 50 μέρες, τις οποίες πέρασαν κλεισμένα μέσα σε ένα δωμάτιο, τα έφηβα αδέλφια Νόαμ και Άλμα Μορ βρέθηκαν αντιμέτωπα με μια νέα δοκιμασία. Αφού τους υποδέχθηκαν οι παππούδες τους και υποβλήθηκαν σε εξετάσεις στο νοσοκομείο, τα δύο νεαρά παιδιά πληροφορήθηκαν ότι η μητέρα τους Γιόνατ, είχε δολοφονηθεί και ότι ο πατέρας τους, Ντρόρ, παρέμενε αγνοούμενος.

Ο 16χρονος Νόαμ και η 13χρονη Άλμα αγωνιούσαν για τους γονείς τους, μη γνωρίζοντας καθόλου τι απέγιναν, το διάστημα που πέρασαν αιχμάλωτοι σε ένα δωμάτιο στη Γάζα μαζί με μία ακόμη όμηρο - μια 39χρονη γυναίκα με την οποία ήρθαν πολύ κοντά.

Ο Αχάλ Μπεσοράι, θείος των εφήβων, περιέγραψε στην Guardian πόσο οδυνηρό ήταν για την οικογένεια να τους ανακοινώσει τα νέα το βράδυ του Σαββάτου, λίγες ώρες μετά την απελευθέρωσή τους στο πλαίσιο της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

«Δυστυχώς, δεν γνώριζαν ότι η αδελφή μου, η μητέρα τους, δολοφονήθηκε», είπε. «Έρχονται να δουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα για πρώτη φορά μετά από 50 ημέρες και η πρώτη είδηση που μαθαίνουν είναι ότι η μαμά τους δεν είναι πλέον ζωντανή. Νομίζω ότι ήταν πολύ τραυματικό, υπήρχαν πολλά δάκρυα, πολύς πόνος».

Ο 60χρονος Μπεσοράι, Βρετανοϊσραηλινός δικηγόρος που ζει στις Φιλιππίνες, είχε μια μακροσκελή συζήτηση με τα δύο παιδιά το Σάββατο, αφού πρώτα συναντήθηκαν με τον μεγαλύτερο αδελφό τους, τον 18χρονο Γιάλι, ο οποίος γλίτωσε από την επίθεση γιατί υπηρετούσε ως εθελοντής στον ισραηλινό στρατό, και τον παππού και τη γιαγιά τους από την πλευρά του πατέρα τους.

Για πρώτη φορά, η οικογένεια έμαθε πώς τα δύο αδέλφια χωρίστηκαν από τους γονείς τους όταν η Χαμάς εισέβαλε στο κιμπούτζ Be'eri στις 7 Οκτωβρίου. Τα παιδιά είπαν ότι είχαν βρει καταφύγιο σε ένα ασφαλές δωμάτιο με τους γονείς τους, όταν ένοπλοι άνδρες της Χαμάς έβαλαν φωτιά στο σπίτι τους.

«Όταν οι τρομοκράτες της Χαμάς έκαψαν το σπίτι τους για να τους αναγκάσουν να βγουν από το ασφαλές δωμάτιο, τα παιδιά πήδηξαν από το παράθυρο και προσπάθησαν να κρυφτούν σε διαφορετικό μέρος, όμως οι τρομοκράτες τα βρήκαν και τα πήγαν στη Γάζα με ένα κλεμμένο αυτοκίνητο από το κιμπούτζ. Έβαλαν τον Νόαμ στο πορτμπαγκάζ και την ανιψιά μου στο μπροστινό μέρος μαζί με άλλους οκτώ τρομοκράτες της Χαμάς», είπε ο Μπεσοράι στη βρετανική εφημερίδα.

Η 50χρονη μητέρα τους, Γιόνατ, δέχτηκε πυροβολισμό καθώς προσπαθούσε να κρυφτεί, ενώ ο σύζυγός της, Ντρορ, πιστεύεται ότι απήχθη.

Στη Γάζα, οι δύο έφηβοι οδηγήθηκαν σε ένα δωμάτιο σπιτιού όπου παρέμειναν αιχμάλωτοι, μαζί με μία ακόμη γυναίκα. «Δεν ήταν εύκολα τα πράγματα εκεί για τα παιδιά. Δεν καθόντουσαν απλώς σε ένα δωμάτιο και τρώγανε», είπε ο Μπεσοράι, που απέφυγε να μπει σε λεπτομέρειες για να μην αναστατώσει τις οικογένειες των ανθρώπων που παραμένουν όμηροι.

Ο Νόαμ και η Άλμα Ορ μαζί με τους γονείς τους Γιόνατ και Ντρορ

«Τους κρατούσαν και τους δύο μαζί με μια άλλη κυρία. Ξέρω ποια είναι και έμεινε πίσω, δεν την απελευθέρωσαν, οπότε τώρα είναι μόνη της εκεί... Νομίζω ότι πήγαν κρυφά τα παιδιά στις τουαλέτες για να μην καταλάβει ότι θα τα αφήσουν ελεύθερα. Μετά τους έκλεισαν τα μάτια με ταινία και τα πήγαν με το αυτοκίνητό τους στο σημείο όπου θα γινόταν η παράδοση στον Ερυθρό Σταυρό».

Ο Μπεσοράι, που μεγάλωσε στο κιμπούτς πριν μετακομίσει στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1991 για να σπουδάσει νομικά στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, μίλησε για τη στενή σχέση που δημιούργησαν τα δύο παιδιά με την άλλη όμηρο. «Τους ρώτησα πώς κατάφεραν να επιβιώσουν και είπαν ότι οι τρεις τους στήριζαν ο ένας τον άλλον. Όταν κάποιος περνούσε δύσκολα ψυχολογικά, οι άλλοι τον ενθάρρυναν και του προσέφεραν ηθική υποστήριξη», είπε.

Τα παιδιά δεν κρατήθηκαν σε μία από τις υπόγειες σήραγγες της Χαμάς, σύμφωνα με τον Μπεσοράι, ο οποίος πρόσθεσε ότι «συνέβησαν και άλλα πράγματα που έκαναν την εμπειρία τους πολύ πολύ δύσκολη».

Ο θείος των εφήβων είπε ότι τα στελέχη της Χαμάς έδειχναν να αντλούν «σαδιστική ευχαρίστηση» βασανίζοντας ψυχολογικά τις οικογένειες μέσω των καθυστερήσεων της απελευθέρωσης των ομήρων το Σάββατο. Αυτό συνέβη αφού η Χαμάς κατηγόρησε το Ισραήλ ότι είχε παραβιάσει τη συμφωνία που έχουν συνάψει.

Ο Μπεσοράι είπε ότι έβαλε τα κλάματα όταν είδε τελικά τα πρόσωπα της ανιψιάς και του ανιψιού του σε μια κλήση στο Zoom το βράδυ του Σαββάτου.

«Είναι πολύ χαρούμενοι που επέστρεψαν», είπε. «Το πρώτο που είδα στην οθόνη ήταν τα φωτεινά, λαμπερά μάτια της Άλμα και το μεγάλο χαμόγελό της. Προφανώς έχει χάσει βάρος και φαίνεται πολύ, πολύ πιο αδύνατη, αλλά το όμορφο χαμόγελό της και τα αστραφτερά μάτια της μου ζέσταναν τα καρδιά και ξέσπασα σε κλάματα».

Όσο για τον ανιψιό του, τον Νόα, λέει ότι μετά την απελευθέρωσή του ήταν πολύ ομιλητικός και ήθελε να μοιραστεί τις εμπειρίες του. «Μου είπε κάποια προσωπικά πράγματα που περνούσε - ίσως το να μιλήσει γι' αυτά για πρώτη φορά με κάποιον που τον αγαπάει και τον νοιάζεται θα τον βοηθήσει να επουλώσει τις πληγές του».

Λήγει απόψε το βράδυ η συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία για την προσωρινή κατάπαυση του πυρός λήγει το βράδυ της Δευτέρας. Στο πλαίσιό της προβλέπεται η απελευθέρωση 50 ομήρων, σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση 150 Παλαιστίνιων κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές.

Μια πηγή προσκείμενη στη Χαμάς είπε εχθές στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η παλαιστινιακή οργάνωση «ενημέρωσε τους μεσολαβητές», δηλαδή το Κατάρ και την Αίγυπτο, ότι οι ένοπλες ομάδες που κρατούν Ισραηλινούς ομήρους στη Λωρίδα της Γάζας «συμφωνούν να παραταθεί η κατάπαυση του πυρός για δύο έως τέσσερις ημέρες».

Αυτές οι παλαιστινιακές ομάδες «πιστεύουν ότι είναι εφικτό να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση άλλων 20-40 Ισραηλινών αιχμαλώτων», είπε η πηγή αυτή.

Ο πρωθυπουργός του Ισράηλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε επίσης εχθές ότι στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν του είπε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα θα συνεχιστούν «με πλήρη ισχύ» όταν τερματιστεί η προσωρινή κατάπαυση του πυρός.

Ταυτόχρονα ωστόσο ο Νετανιάχου είπε ότι θα καλωσόριζε μια παράταση της κατάπαυσης του πυρός εάν κάτι τέτοιο διευκόλυνε την απελευθέρωση άλλων δέκα ομήρων ημερησίως. 

Πηγή: protothema.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση