ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Συναγερμός στην Ισλανδία για το ηφαίστειο Fagradalsfjal - Φόβοι για έκρηξη τις επόμενες ώρες

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η πόλη Grindavik - Κατά τη διάρκεια της νύχτας καταγράφηκαν 880 σεισμοί

Μερικές μέρες, ή και ώρες εκτιμούν οι επιστήμονες ότι μετρά το ηφαίστειο Fagradalsfjall στη χερσόνησο Reykjanes της Ισλανδίας πριν εκραγεί. Το μάγμα συσσωρεύεται με ταχείς ρυθμούς σε βάθος 5 χιλιομέτρων κάτω από το έδαφος της νοτιοδυτικής πλευράς της χώρας, όπου οι περισσότεροι από 3.000 κάτοικοι της πόλης Grindavik εγκατέλειψαν τις εστίες τους διαφεύγοντας από ένα τοπίο που θυμίζει εικόνες Αποκάλυψης.

Η χθεσινή νύχτα ήταν λιγότερο ταραγμένη για την περιοχή, η οποία βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, καθώς στη διάρκειά της καταγράφηκαν «μόνο» 880 σεισμοί κάτω από το μέγεθος των 3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημαντικά λιγότεροι από τις περίπου 2.000 δονήσεις που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες δύο ημέρες. Οι εικόνες από την περιοχή είναι αποκαρδιωτικές: Το έδαφος έχει χωριστεί στα δύο, οι δρόμοι έχουν καταστραφεί, αλλά τα χειρότερα, λένε οι επιστήμονες, ίσως να μην έχουν έρθει ακόμα. Εάν το ηφαίστειο εκραγεί, η πόλη Grindavik πιθανότατα θα εξαφανιστεί από προσώπου γης.

Δείτε live εικόνα από την χερσόνησο Ρέικιανες:

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισλανδίας μετρώντας το μέγεθος της υπόγειας διείσδυσης μάγματος και του ρυθμού με τον οποίο κινείται, ανακοίνωσε ότι υπάρχει «σημαντικός κίνδυνος» έκρηξης από το ηφαίστειο το οποίο ήταν ανενεργό για 800 χρόνια, πριν από το 2021 που έδωσε πρώτη φορά δραστηριότητα. Ο καθηγητής ηφαιστειολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας, Thorvaldur Thordarson, μιλώντας στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα RUV ήταν πιο συγκεκριμένος: «Δεν νομίζω ότι θα αργήσει πολύ μια έκρηξη, ώρες ή λίγες ημέρες. Η πιθανότητα έκρηξης έχει αυξηθεί σημαντικά».

Και τι θα γίνει εάν εκραγεί; Σε αυτή την περίπτωση, οι επιστήμονες, όπως ο ηφαιστειολόγος Ármann Höskuldsson, προειδοποιούν ότι το ηφαίστειο «θα μπορούσε να εξαφανίσει ολόκληρη την πόλη Grindavik», από την οποία εκκενώθηκε το σύνολο των κατοίκων της. Και εξηγούν ότι αυτή η έκρηξη θα μπορούσε να είναι χειρότερη από την έκρηξη του Vestmannaeyjar, η οποία, μισό αιώνα πριν, είχε καταστρέψει την πόλη.

Οι κάτοικοι, άφησαν πίσω τους τα πάντα, καθώς και οι ίδιοι συμμερίζονται την άποψη ότι η πόλη και η γύρω περιοχή θα καταστραφούν. «Το σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι τώρα είναι ότι θα συμβεί στην πόλη Grindavik ή λίγο βορειότερα από αυτήν. Δεν υπάρχει καλή επιλογή εδώ», λέει μια κάτοικος της Grindavik, η οποία την εγκατέλειψε.

Χθες, μετά από ευρεία σύσκεψη των επικεφαλής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και του Πανεπιστημίου της Ισλανδίας, οι επιστήμονες επέτρεψαν στους κατοίκους να επιστρέψουν στα σπίτια τους για λίγες ώρες, ώστε να πάρουν ό,τι μπορούσαν από αυτά πριν εγκαταλείψουν ξανά την περιοχή. Οι ηφαιστειολόγοι έχουν καταγράψει έναν "ποταμό" μάγματος μήκους 15 χιλιομέτρων, ο οποίος κινείται κάτω από την πόλη και εκφράζουν φόβους ότι το ηφαίστειο θα εκραγεί ακριβώς από κάτω της. Και αυτό, θα είναι το πλέον καταστροφικό σενάριο.

Ο Ισλανδός βουλευτής Gisli Olafshonshared έγραψε στην πλατφόρμα X: «Η κατάσταση στο Grinvadik συνεχίζει να γίνεται ακόμη πιο σοβαρή από πριν. Η πόλη έχει ήδη υποστεί σημαντικές ζημιές από τους σεισμούς και από τις μετατοπίσεις του εδάφους καθώς το μάγμα ωθείται προς τα πάνω. Ο ίδιος εξήγησε την πιθανότητα η διείσδυση μάγματος μήκους 15 χιλιομέτρων να μετατραπεί σε έκρηξη σχισμοειδούς εξαερισμού, καθώς ο θάλαμος μάγματος κάτω από την περιοχή είναι δύο φορές μεγαλύτερος από τις προηγούμενες εκρήξεις στο Ρέικιανες τα τελευταία χρόνια» και πρόσθεσε: «Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι μπορεί να μην είναι σε θέση να δώσουν περαιτέρω προειδοποίηση για το πότε το μάγμα θα φτάσει στην επιφάνεια, γεγονός που καθιστά αρκετά επικίνδυνο το να πάει κανείς εκεί».

Το «καλό» σενάριο θέλει την έκρηξη να γίνεται τελικά υποθαλάσσια, κάτι που θα προκαλέσει μικρότερες καταστροφές, ενδέχεται όμως να προκαλέσει προβλήματα στις πτήσεις πάνω από την Ισλανδία, οι οποίες προς το παρόν διεξάγονται κανονικά.

Πηγή: protothema.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση