ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Συναγερμός για μηνιγγίτιδα στην Πάτρα εν μέσω καρναβαλιού

Προληπτική αντιβίωση σε χιλιάδες φοιτητές

Σε κατάσταση αυξημένης επιτήρησης παραμένει ο ΕΟΔΥ, σε περίπτωση που χρειαστεί να παρέμβει στην Πάτρα, αν εμφανιστούν νέα κρούσματα μηνιγγίτιδας.

«Οι αρχές και ο ΕΟΔΥ θα παραμείνουν σε κατάσταση αυξημένης επιτήρησης, έτσι ώστε να γνωρίζουμε αν εμφανιστεί άλλο κρούσμα και αν τυχόν χρειάζεται να εφαρμοστούν περαιτέρω μέτρα στην Πάτρα. Τα κλιμάκια παρέμειναν έως την Παρασκευή και αν χρειαστεί θα επιστρέψουν μετά το Καρναβάλι» δήλωσε στο Πρακτορείο FM ο καθηγητής Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής- ΕΚΠΑ και μέλος στο ΔΣ του ΕΟΔΥ Δημήτρης Παρασκευής.

Ο οργανισμός έχει διαπιστώσει αυξημένο αριθμό κρουσμάτων μηνιγγίτιδας αυτήν την περίοδο έναντι του 2023 και γι’ αυτό υπήρξαν παρεμβάσεις για την εφαρμογή προληπτικών μέτρων.

Η συγκυρία θεωρήθηκε άκρως ανησυχητική, καθώς στην Πάτρα αναμένεται αυτές τις ημέρες μεγάλος συγχρωτισμός ανθρώπων, που συρρέουν λόγω του Καρναβαλιού. Πάντως, ο κ. Παρασκευής διευκρινίζει ότι η μηνιγγίτιδα δεν μεταδίδεται τόσο εύκολα όσο ο κορωνοϊός. Εφόσον τηρηθούν τα προληπτικά μέτρα και οι παρεμβάσεις που έχει ανακοινώσει ο ΕΟΔΥ, η κατάσταση αναμένεται να τεθεί υπό έλεγχο σύντομα και αποτελεσματικά.

Χημειοθεραπεία σε χιλιάδες φοιτητές

«Από τα μέσα της εβδομάδας ήδη χορηγήθηκε από τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ προληπτικά χημειοπροφύλαξη (σσ αντιμικροβιακή θεραπεία) σε πολύ μεγάλο αριθμό φοιτητών (ο προγραμματισμός είναι για 3.000-5.000) ανεξάρτητα από το αν αποτελούν επαφές ή όχι, προκειμένου να είμαστε βέβαιοι ότι θα υπάρξει αποτελεσματικός περιορισμός ή σχεδόν πολύ μικρός κίνδυνος να έχουμε περαιτέρω εξάπλωση. Αυτός είναι ο λόγος που χορηγείται η χημειοπροφύλαξη προληπτικά, έτσι ώστε αν κάποιος τυχόν έχει μολυνθεί, να μην μεταδίδει, αλλά και να μην εμφανίσει σοβαρά συμπτώματα», είπε ο κ. Παρασκευής.

Τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ, εκτός από τη χορήγηση προληπτικής θεραπείας παράλληλα παρείχαν ενημέρωση για την μηνιγγίτιδα στην κοινότητα και τις τοπικές αρχές.

Πολύ μικρός κίνδυνος για σοβαρή έκβαση αν η διάγνωση γίνει έγκαιρα

Υπάρχουν αντενδείξεις για αυτή τη θεραπεία, ή κατηγορίες ατόμων που δεν μπορούν για ιατρικούς λόγους να τη λάβουν; Υπάρχουν αντενδείξεις, αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει εναλλακτικό φάρμακο, απαντά ο κ. Παρασκευής, ο οποίος για τη διεισδυτικότητα της νόσου, αναφέρει ότι εξαρτάται από τη φύση της επαφής.

«Δηλαδή υπάρχει περίπτωση να κολλήσουμε, αν παραμείνουμε σε κλειστό χώρο για μεγάλο χρονικό διάστημα σε μικρότερη απόσταση των δύο μέτρων. Και για αυτό η επικινδυνότητα αφορά τις πολύ στενές επαφές και κυρίως τα άτομα που διαμένουν μαζί. Ο κίνδυνος για σοβαρή έκβαση είναι πολύ μικρός όταν η διάγνωση γίνει έγκαιρα και δοθεί άμεσα θεραπεία στη μικροβιακή μηνιγγίτιδα, που σε άλλη περίπτωση μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσο και νοσηλεία σε ΜΕΘ». Γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει σελφ τεστ παρά μόνο τεστ που γίνεται σε μονάδες υγείας. Άρα τι πρέπει να προσέχουμε, τι πρέπει να προλάβουμε, ερωτάται ο καθηγητής. «Αν εμφανίσουμε πυρετό, εξάνθημα, αδυναμία συγκέντρωσης, ή δυσκαμψία του αυχένα πρέπει να παραμείνουμε στο σπίτι μας, να μην έχουμε επαφές με άλλα άτομα και αμέσως να αναζητήσουμε ιατρική συμβουλή, χωρίς όμως να ανησυχήσουμε».

Πηγή: protothema 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση